ביטול צוואה בעדים: מהם התנאים המשפטיים לכך?

תוכן עניינים

ביטול צוואה הוא נושא סבוך ומורכב בדיני ירושה. צוואה היא מסמך משפטי המבטא את הרצון האחרון של המצווה לגבי חלוקת הרכוש שלו לאחר מותו. על פי חוק, ישנן דרכים שונות אשר באמצעותן ניתן לבטל צוואה, כאשר אחת מהן היא ביטול צוואה בעדים. על מנת לבטל צוואה, על המצווה לחתום על מסמך בנוכחות שני עדים המאשרים כי זו אכן כוונתו. אם אתם רוצים לדעת יותר על הנושא המאמר הזה הוא בדיוק בשבילכם. במאמר זה נבחן את התנאים המשפטיים לכך ואת ההליך.

 

מהם התנאים המשפטיים לביטול הצוואה?

יש מספר תנאים משפטיים אשר צריכים להתקיים על מנת שזה יהיה אפשרי:

  • כשירותם של העדים – על מנת שזה יהיה תקף מבחינה משפטית, יש לוודא כי העדים שנכחו בעת ביטול הצוואה הם עדים כשירים. החוק קובע כי עדים כשירים הם אנשים מעל גיל 18 שאינם קרובי משפחה של המצווה, אינם נהנים מהצוואה ואינם בעלי עניין בביטול שלה. על העדים להיות בעלי כשירות משפטית מלאה ולא לסבול מלקויות נפשיות או שכליות הפוגעות ביכולתם לשמש בתור עדים. עדים פסולים עלולים לפסול את התוקף של ביטולה, ולכן יש להקפיד על בחירת עדים כשירים כדין.
  • חתימת העדים – דרישה משפטית בסיסית נוספת לביטול צוואה כך, היא חתימת העדים על מסמך הביטול. עליהם לחתום על מסמך ביטול הצוואה במעמד ביטולה, בתור אישור לכך שאכן נכחו במעמד הביטול והמצווה הצהיר בפניהם על רצונו לבטל את הצוואה. חתימת העדים מאמתת את זהותם ומעידה כי אכן ראו במו עיניהם את ביטול הצוואה על ידי המצווה. בהיעדר חתימות העדים, לא ניתן לאמת כי אכן התקיים הליך תקין.
  • מסמך ביטול בכתב – תנאי הכרחי נוסף הוא קיומו של מסמך ביטול הצוואה בכתב, חתום על ידי המצווה בנוכחות העדים. על המסמך לכלול הצהרה מפורשת של המצווה על רצונו לבטל את הצוואה, וכן את תאריך הביטול. בהעדר מסמך ביטול בכתב, ביטולה לא יהיה תקף מבחינה משפטית גם אם נערך בנוכחות עדים. המסמך מהווה הוכחה מוצקה לכוונת המצווה לבטל את הצוואה, ולכן הוא תנאי הכרחי לביטולה.

 

מהן ההשלכות המשפטיות?

להלן ההשלכות המשפטיות לביטול של צוואה:

  • ביטול הצוואה הקודמת – ההשלכה המשפטית המרכזית היא ביטול הצוואה הקודמת שנערכה על ידי המצווה. ברגע שהצוואה מבוטלת כדין, היא הופכת לחסרת תוקף משפטי ומבוטלת לחלוטין לכל דבר ועניין.
  • חלוקת העיזבון על פי דין – משמעות הדבר היא שחלוקת עיזבון המצווה לאחר מותו תתבצע על פי חוק הירושה, בהעדר צוואה תקפה. יורשיו החוקיים יקבלו את חלקם בעיזבון על פי סדר הירושה שנקבע בחוק.
  • אפשרות לעריכת צוואה חדשה – עם ביטול הצוואה הקודמת, המצווה רשאי כעת לערוך צוואה חדשה ולקבוע בה חלוקה חדשה של הנכסים שלו לאחר מותו, אם ירצה בכך. הצוואה החדשה תחליף את זו שבוטלה.

 

 

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.

אהבתם? שתפו:

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

שירותי המשרד

מרכז מידע המשפטי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: