לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

כל מה שחשוב לדעת על עריכת צוואה: מדוע מומלץ להתייעץ עם עורך דין ירושה וצוואות?

תוכן עניינים

המאמר עורכן בתאריך 08.10.2024

כל מה שחשוב לדעת על עריכת צוואה: מדוע מומלץ להתייעץ עם עורך דין ירושה וצוואות?

צוואה היא מסמך בעל חשיבות עצומה. בהתאם ישנה חשיבות רבה מאוד לעריכת המסמך הזה באופן מדויק ומוקפד. בעבר היה נהוג לחשוב שרק כאשר רוצים לחלק את הנכסים באופן לא שוויוני, כדאי לפנות לעורך דין ירושה וצוואות, אבל המציאות מוכיחה אחרת, שבמרבית המקרים כדאי להיעזר בידע מקצועי. אז באיזה גיל מומלץ לערוך צוואה? אילו סוגי צוואה קיימים? ומה החשיבות של עורך דין לענייני ירושה וצוואה? כל התשובות בהמשך!

סוגי צוואות

חשוב מאוד לתת את הדעת בנוגע לסוג הצוואה. לעיתים, צוואה עלולה לכלול בתוכה לא מעט פגמים, במצב כזה אם תוגש התנגדות לצוואה על ידי היורשים – היא עלולה להתקבל. לכן החלופה הטובה יותר היא צוואה בעדים.

אין ספק שעריכת צוואה מצריכה ידע משפטי נרחב, על מנת שניתן יהיה להגן על תקפותה במקרים של התנגדויות עתידיות מצד היורשים. על כן, מומלץ לערוך צוואה בסיוע של עורך דין ירושות וצוואות מומחה, שמכיר את התחום על בוריו.

כאשר עורכים צוואה בעדים במשרד עורכי דין דרעי רייפר ושות’, העדים לצוואה נוכחים במהלך עריכתה במשרדנו. בזכות עובדה זו, אם תוגש התנגדות למתן צו קיום צוואה, העדים יוכלו להבהיר לבית המשפט כי המצווה היה כשיר לחלוטין. הנוכחות במשרד עורכי דין תורמת רבות להגנה על תקפותה של הצוואה בעתיד.

במקרים חריגים, כאשר עולה החשש מהתנגדויות עתידיות בקרב המצווה, עורך הדין ידאג במידת הצורך לקבל חוות דעת רפואית עדכנית ביחס לכשירות המצווה.

בנוסף, כדאי לזכור שחשוב לבחור בעורך דין המומחה בתחום צוואות וירושות, שמכיר את כל ההליכים המשפטיים בתחום, ומכיר את ההליך המשפטי במצבים של התנגדויות למתן צו קיום צוואה, ולכן יודע בדיוק מה צריך לעשות כדי להגן עליה בפני כל תרחיש אפשרי. רק עם בחירה נכונה של עורך דין צוואה, הצוואה תהיה מדויקת על כל סעיפיה וניתן יהיה לממש אותה.

באיזה גיל כדאי לערוך צוואה? ואיך נכון לערוך אותה?

אף אדם לא יודע מתי יסתיימו חייו. לכן, התשובה לשאלה האם יש גיל ספציפי שבו מומלץ לערוך צוואה, היא שאין גיל ספציפי לעריכת צוואה. ליתר דיוק, בכל גיל חשוב שתהיה צוואה תקפה, כי אין לדעת מה ילד יום.

ההגדרה המשפטית של צוואה, על פי חוק הירושה, היא מסמך שבו מפרט המצווה מי יקבל את נכסיו השונים לאחר מותו. כלל הנכסים והרכוש נקרא “עיזבון”. החוק אינו מחייב עריכת צוואה, וכל אדם מחליט בהתאם לתפיסת עולמו האם לעשות זאת או לא. כשהבחירה היא לכתוב צוואה, ישנה חובה חוקית לעשות זאת, כאשר האדם כשיר לקבלת החלטות.

עורך דין לענייניי צוואה דרעי רייפר ושות משרד עורכי דין

חוק הירושה במדינת ישראל קובע כי כאשר אדם עוזב את העולם הנכסים שלו מועברים ליורשים החוקיים שלו. במקרים בהם אדם מותיר אחריו צוואה כאשר הוא נפטר, כלל הרכוש והנכסים שהותיר אחריו יחולקו בהתאם להוראות הכתובות בצוואה. לעומת זאת, במקרים בהם המנוח לא מותיר אחריו צוואה הרכוש והנכסים שהוא הותיר אחריו מחולקים בין יורשיו החוקיים על פי החוק במדינת ישראל.

 ירושה על פי חוק

כאשר אדם נפטר מן העולם ולא מותיר צוואה, העיזבון שאדם השאיר אחריו מחולק על פי סדר הירושה אשר קבוע בחוק הירושה של מדינת ישראלחוק הירושה הוא זה הקובע מי האנשים שיקבלו חלק מן הירושה שנותרה ללא צוואה ומה החלק שיקבל כל אחד מהם. על פי חוק הירושה בת או בן הזוג של האדם המנוח צריכים לקבל 50% מן הירושה. כמו כן החוק קובע כי את ה-50% הנותרים צריך לחלק בין ילדיו של המנוח ולאחר מכן בין הנכדים של המנוח.

בנקודה זו נציין כי על פי חוק הירושה לילדים מאומצים יש את אותו דין כמו לילדים ביולוגיים בכל מה שקשור לחלוקת ירושה, אך לעומת זאת ילדים חורגים לא זכאים לקבל חלק כלשהו מהעיזבון, מלבד מקרים בהם המנוח הותיר אחריו צוואה שבה הוא מצווה לתת חלק מסוים מהעיזבון גם לילדים החורגים שלו.

במקרים בהם אדם נפטר מן העולם טרם הוא הספיק להביא ילדים לעולם בן או בת הזוג שלו יקבלו שני שליש מהירושה, השליש האחרון של הירושה מתחלק בין האחיינים והאחים של המנוח.

צו ירושה – כל מה שצריך לדעת

אם אדם נפטר מן העולם ולא הותיר אחריו צוואה, אין אפשרות לחלק את העיזבון שהוא הותיר אחריו ללא צו ירושה. בקשות לקבלת צווי ירושה מוגשות לרשם לענייני ירושה, כל אחד מהיורשים החוקיים של המנוח רשאי להגיש בקשה לקבלת צו ירושה.

בקשות לקבלת צו ירושה צריכות להיות מוגשות על ידי טופס מיוחד בו יש למלא פרטים שונים, כמו כן יש לצרף לטופס מסמכים רלוונטיים. בין המסמכים השונים אותם יש לצרף לטופס ניתן למנות את תעודת הפטירה של המנוח, מסמך המוכיח תשלום אגרה ועוד מסמכים נוספים.

ברגע הרשם לענייני ירושה מקבל בקשה לקבלת צו ירושה הוא שולח אותה למשרד של היועץ המשפטי לממשלה על מנת לקבל תגובה, במרבית הפעמים תשובתו של משרד היועץ המשפטי לממשלה היא חיובית. כמו כן, בכל פעם שיורשים מגישים בקשות לקבלת צו ירושה במקביל מפורסמות הודעות המודיעות על כך שהם הגישו בקשה, המטרה של ההודעות הללו היא לאפשר לציבור להביע התנגדות לצוואה אם הוא רוצה בכך.

לרוב, כאשר אין מתנגדים לצו ירושה, פרק הזמן שעובר עד לקבלת הצו הוא חודש וחצי בערך. אם יש מתנגדים לצו ירושה בית המשפט לעניינים משפחתיים הוא זה שאליו מועברת האחריות לטפל בבקשה מכיוון שהרשם לענייני ירושה לא מחזיק בסמכות המתאימה לעשות זאת. כאשר קיימת התנגדות לקבלת צו ירושה התהליך נמשך זמן רב יותר מהסיבה הפשוטה שבית המשפט צריך לקיים דיון בקשר להתנגדות ולהגיע להחלטה.

 ירושה בהתאם לצוואה

במידה ואדם נפטר מן העולם והותיר אחריו צוואה, הירושה שהוא השאיר תחולק על פי ההוראות אשר כתובות בצוואה. אפילו אם ההוראות הכתובות בצוואה עשויות להוביל למחלוקות וריבים בין בני משפחה, עדיין יש למלא את כל ההוראות הקיימות בצוואה.

ישנם מקרים מסוימים בהם אדם מורה בצוואה שלו לנשל באופן מוחלט מהירושה את אחד מן האחים, למרות שמדובר במקרה נדיר עדיין יש למלא את ההוראות הכתובות בצוואה ולבצע אותן. כל אחד מן היורשים החוקיים של המנוח רשאי להתנגד לכל אחת מן ההוראות הכתובות בצוואה אם הוא לא מסכים איתן.

חשוב מאוד לשמור על תוכן הצוואה קריא וברור כדי למנוע בעתיד מקרים של סכסוכים וריבים בין היורשים של המנוח בקשר לדרך בה יש לחלק את הירושה. 

בצוואה של אדם צריכה להיות התייחסות לכלל הנכסים והרכוש שהוא השאיר אחריו, בנוסף על כך הדרך בה יש לחלק את הירושה וזהות היורשים צריכה להיות ברורה באופן חד משמעי.

הדרך הטובה ביותר בה ניתן לבדוק האם צוואה נכתבה על פי החוק ונוסחה כמו שצריך היא פנייה לעורך דין בעל התמחות בענייני ירושה.

צו קיום צוואה – על מה אנחנו מדברים?

במצבים בהם קיימת צוואה, יורשיו החוקיים של המנוח אינם יכולים לחלק ביניהם את הירושה על פי דין, והם נדרשים להמתין לצו קיום צוואה.

בקשות לקבלת צווי קיום צוואה מוגשות לרשם לענייני ירושה וצריכות לכלול בתוכן את כל הפרטים והמסמכים הרלוונטיים.

בנוסף על כך, בכל פעם שיורשים מגישים בקשות לקבלת צווי קיום צוואה במקביל מפורסמות הודעות המודיעות על כך שהם הגישו בקשה, המטרה של ההודעות הללו היא לאפשר ליורשיו החוקיים של המנוח להביע התנגדות לצוואה אם הם רוצים בכך.

במצבים בהם קיימות התנגדויות לצוואה, ההתנגדויות מועברות לבית המשפט לענייני משפחה.

לא מעט יורשים מחליטים להתנגד לצווי קיום צוואה בטענה כי דעתו של המנוח הושפעה בדרך לא הוגנת לפני שהוא נפטר, כתוצאה מכך ההחלטות של המנוח בצוואה לא באמת משקפות את הרצון האמיתי שלו.

 מהם סוגי הצוואות הנפוצים ביותר?

לא ניתן להתווכח עם העובדה כי צוואה של אדם נחשבת לאחד המסמכים החשובים ביותר שהוא כותב כל חייו. עריכת צוואה באופן לא נכון עשויה לשנות בצורה משמעותית את גורלה של הצוואה ולהוביל למצב בו היורשים שקוראים את הצוואה מפיקים ממנה משמעויות שאינן נכונות כלל וכלל.

פעם בני אדם היו נוהגים להזמין שירותים של עורכי דין לענייני ירושה רק כאשר הרכוש היה מחולק בצורה לא שווה בין כל היורשים. אך כיום אנו יכולים לראות הרבה מאוד אנשים אשר פונים לעורכי דין לענייני ירושה כדי שיעזרו להם לערוך את צוואתם וכדי שהם יוכלו להיות בטוחים כי הצוואה שלהם ערוכה כמו שצריך וכי מי שיקרא אותה יפיק ממנה את המשמעויות הנכונות.

על פי החוק במדינת ישראל ישנן 4 דרכים שונות בהן ניתן לפעול לצורך עריכת צוואה, ריכזנו עבורכם מידע בנוגע לכל אחת מהדרכים הללו:

  • צוואה הנערכת בפני הרשויות – כאשר אנו מדברים על צוואה הנערכת בפני הרשויות אנחנו למעשה מדברים על צוואה אותה עורך אדם אל מול הרשויות המוסדרות על פי החוק בישראל. נכון לשנת 2023 צוואה הנערכת בפני הרשויות יכולה להיערך אל מול כל אחת מן הרשויות הבאות: בית המשפט לעניינים משפחתיים, רשם הירושה, נוטריון ובית דין דתי.

צוואה הנערכת בפני הרשויות יכולה להתבצע בשני אופנים: לכותב הצוואה יש אפשרות להגיש את הצוואה שכתב לאחד מן הנציגים של הרשויות הרלוונטיות או שמא הוא יכול לומר את צוואתו בעל פה כאשר אחד מנציגי הרשויות נוכח, אחרי שבעל הצוואה מסיים לומר את כל מה שרצה להגיד הוא צריך להמתין לקבלת אישור מנציגי הרשויות בנוגע לכך שצוואתו נערכה בהתאם לחוק והועברה למקום המתאים.

  • צוואה בעל פה – על פי חוק הירושה במדינת ישראל צוואה בעל פה יכולה להתקיים רק כאשר מצווה הצוואה נמצא במצב של גסיסה או שמא הוא מרגיש כי הוא עומד למות בקרוב מאוד. מצווה צוואה אשר מחליט לערוך צוואה בעל פה צריך להעביר את דבריו לשני עדים לפחות, אותם עדים חייבים להצליח להבין את שפתו של מצווה הצוואה. בעת בה מצווה הצוואה אומר את דבריו או מיד לאחר שהוא מסיים לומר את דבריו, שני העדים שלו צריכים לרשום את כל מה שזכור להם מדבריו של מצווה הצוואה.

סוג זה של צוואות נחשב לסוג הבעייתי ביותר מבחינה משפטית מכיוון שהדברים שאמר מצווה הצוואה לא כתובים ובשל כך עשויות להתעורר בהמשך מחלוקות אותן יהיה קשה מאוד להכריע מאחר ואף צד לא יכול להוכיח.

  • צוואה הנערכת בנוכחות עדים – צוואה הנערכת בנוכחות עדים היא צוואה אותה מצווה הצוואה עורך בנוכחות של שני אנשים אשר הוא קבע כי הם העדים שלו בצוואה. הנוכחות של העדים היא בעלת חשיבות גבוהה מאוד מהסיבה הפשוטה שהעדים של מצווה הצוואה הם אלו אשר יכולים להוכיח את אמינות הצוואה ואת הרצון החופשי של מצווה הצוואה בזמן העריכה שלה. חוק הירושה במדינת ישראל קובע כי העדים של בעל הצוואה צריכים להעיד רק בקשר לקיום של עריכת הצוואה ולא בקשר לתוכנה של הצוואה. בנוסף על כך, צוואה הנערכת בנוכחות עדים אינה דורשת נוכחות של עורך דין אך למרות זאת אנו ממליצים לכם לשכור את שירותיו של עורך דין ירושות כדי שיהיה נוכח בזמן עריכת הצוואה ויוכל למנוע ריבים וטעויות בעתיד.
  • צוואות בכתב יד – על פי חוק הירושה במדינת ישראל כל הצוואות הנכתבות בכתב יד חייבות לכלול את החתימה של מצווה הצוואה ותאריך. סוג זה של צוואות הוא הסוג הפופולרי ביותר במדינת ישראל, ישנם לא מעט מקרים בהם צוואה הנערכת בכתב יד מובילה למחלוקות וריבים בין יורשיו של המנוח מאחר וצוואות מסוג זה לא מקבלות תוקף כחלק מטקס מסוים או מעמד מסוים, בשונה מצוואה הנערכת בפני עדים או בפני עורך דין. בשל העובדה כי צוואה בכתב יד יכולה להיכתב גם כשמצווה הצוואה נמצא לבד, ניתן לערער בקלות על אמינות הצוואה.

לכל אדם קיימת הזכות לקבוע איך לערוך את הצוואה (פרט כמובן לצוואה בעל-פה הרלוונטית רק בנסיבות ספציפיות מאוד). בכל מקרה, רק צוואה שעומדת בכל הכללים של חוק הירושה, מספקת ביטחון מלא למצווה בנוגע לאופן החלוקה של רכושו שיתבצע בהתאם לרצונו.

כשאדם לא עורך צוואה, חלוקת העיזבון תתבצע על-פי דין. חלוקת העיזבון על פי דין לא בהכרח מתאימה לרצון האמיתי של האדם, ולכן ההמלצה למצוא עורך דין ירושה וצוואות מומחה ומנוסה. אדם שעורך צוואה בעזרת עורך דין צוואות וירושות, יכולים להיות רגועים ולדעת שניסוח הצוואה וסעיפיה יגנו על הצוואה מפני התנגדויות עתידיות. מחיר כתיבת צוואה בסיוע של עורך דין משתנה בהתאם למורכבות הצוואה.

עורכי דין בעלי התמחות בענייני ירושה מחזיקים בניסיון רב בעריכה של צוואות מכל הסוגים, יתר על כן הם יודעים כיצד מתנהלים כל ההליכים המשפטיים אשר נוגעים לירושות וצוואות ומהם כל החוקים באותו תחום. דרך הפעולה האידיאלית לצורך הענקת ביטחון למצווה הצוואה והבטחת הגנה לצוואה היא עריכה של צוואה בנוכחות של עורך דין בעל התמחות בענייני ירושות.

 החשיבות בעבודה עם עורך דין ירושה

אם אתם מעוניינים לערוך צוואה בצורה מקצועית ומסודרת אשר תהיה בעלת תוקף כאשר יגיע הרגע המתאים לכך, אנו ממליצים לכם לפנות לעורך דין המתמחה בדיני ירושה. עורך דין בעל התמחות בתחום זה יעבור איתכם על נקודות חשובות אליהן יש להתייחס לפני שאתם חותמים על צוואה. כמו כן עורך הדין יעזור לכם לערוך את הצוואה בצורה כזאת שהיא לא תוביל למחלוקות וריבים בין בני משפחה אחרי שאתם תעזבו את העולם.

עורך דין צוואות וירושות דרעי רייפר ושות משרד עורכי דין

נקודה נוספת וחשובה מאוד בה עורך דין המתמחה בענייני ירושה יכול לעזור היא בהגשת בקשות לקבלת צו ירושה. במידה ואתם מעוניינים להגיש בקשה לקבלת צו ירושה מומלץ מאוד להיעזר בשירותים של עורך דין ירושה מאחר והוא יעזור לכם למלא את כל הפרטים הרלוונטיים בצורה המדויקת ביותר, בנוסף על כך עורך הדין הוא זה אשר ידאג להחתים את שאר היורשים של המנוח ולצרף את כל המסמכים הרלוונטים.

עורכי דין המתמחים בענייני ירושה יודעים מהי הדרך היעילה ביותר בה יש לפעול על מנת לקבל את צו הירושה מוקדם ככל הניתן. יתר על כך, במקרים בהם בקשות לקבלת צו ירושה מועברות לטיפול של בית המשפט לעניינים משפחתיים עורך הדין הוא זה אשר מייצג את היורשים במסגרת הדיונים בבית המשפט.

 סכסוכים בין יורשים – צוואה לא ברורה

צוואה שנוסחה בצורה שאינה ברורה עשויה להוביל לבלבול בקרב היורשים של המנוח. בלא מעט מקרים צוואות שכתובות ומנוסחות עם שגיאות כתיב או שגיאות תחביריות אינן מתקבלות בבית המשפט, כמו כן גם צוואות שכתובות בצורה לא מובנת עשויות לא להתקבל בבית המשפט. צוואה שאינה ברורה בצורה חד משמעית עלולה להוביל לפרשנות שונה של כל אחד מיורשיו של המנוח, מה שעלול להוביל בסופו של דבר למחלוקות וריבים בין היורשים בנוגע לירושה.

לקריאה נוספת: סכסוכי ירושה – המדריך המלא להתמודדות

עילות אפשריות לפסילתה של צוואה

חוק הירושה קובע תנאים ברורים לכשרות משפטית של צוואות. חלק מהתנאים הם טכניים, וחלק מהכללים עוסקים במהות. כללי הכשרות המשפטית של צוואה בוחנים את הצוואה עצמה, האופן שבו היא נערכה וכשירותו של המצווה.

בעקבות ריבוי הכללים, ישנם מקרים רבים שבהם קיימת עילה לפסילת הצוואה. בטבלה הבאה מפורטות כל העילות האפשריות בהתאם לסעיף הרלוונטי בחוק.

 

הסעיף הרלוונטי בחוק

עילת הפסילה

הסבר

סעיף 26חוסר כשירות לצוותהבדיקה הראשונה שמבצע עורך דין צוואה וירושות מנוסה היא לגבי הכשירות המשפטית של המצווה. הבסיס הוא שיחה ושאלות, אבל אם יש חשש, עורך דין אחראי יבקש חוות דעת של פסיכיאטר או גריאטר מוסמך וכך יעניק תוקף מלא לצוואה. כמו כן, כדאי לדעת שאדם שהוכרז פסול דין לא כשיר משפטית לערוך צוואה, וכך גם קטין.
סעיף 19צוואה בכתב יד שלא עומדת בכלליםישנם מצבים שבהם עורך דין לענייני צוואה מקבל לקוח שכבר הכין את המסמך החשוב. כלומר, השירות הוא בדיקה מקצועית של הצוואה. אם הצוואה היא בכתב יד, לא נדרשים עדים, והבדיקה מתמקדת בפן הטכני: צוואה בכתב יד חייבת להיכתב כולה בכתב היד של המצווה, חובה לחתום עליה, ועוד מרכיב הוא התאריך. חריגה מאחד התנאים הללו עלולה לאפשר את פסילתה של הצוואה.
סעיף 23צוואה בעל פה שלא עומדת בכלליםהחוק מכיר באפשרות של צוואה בעל פה, בתנאי שניתנה בפני שני עדים, ושניהם מבינים את השפה שבה נאמרו ההוראות של המצווה. התנאי השני הוא שהעדים ביצעו רישום מדויק ככל האפשר של ההוראות בזמן אמת. עוד דרישה היא הפקדת התיעוד אצל רשם הירושה. חשוב לזכור שצוואה בעל פה תקפה לחודש, ואם לאחר מכן המצווה עדיין בחיים, הצוואה מתבטלת אוטומטית ורצוי כמובן לערוך אחת חדשה, לא בעל פה.
סעיף 22צוואה בפני רשות שלא עומדת בכלליםצוואה בפני רשות נעשית מול רשם בית משפט, שופט או נוטריון. מדובר כמובן בגורמים אמינים, אך גם בעריכת צוואה בפני רשות, כאשר נבדקת הצוואה בפני עורך דין שנערכה חובה עליו לבדוק אותה ביסודיות. צוואה שנערכה בפני נוטריון נבחנת גם לפי חוק הנוטריונים וגם לפי תקנות הנוטריונים. בכל מקרה ההמלצה היא על צוואה בפני עדים, שנחשבת חזקה יותר.
סעיף 20צוואה בנוכחות עדים שלא עומדת בכלליםהסוג המומלץ ביותר של צוואות הוא זה שנערך בפני עדים. הצוואה בנסיבות ספציפיות. למשל, כשהמצווה בוחר להעביר את העיזבון רק לשניים מארבעת הילדים שלו. צוואה בעדים מוכיחה שהעדים היו בחדר לאורך כל תהליך עריכת הצוואה. בכל מקרה העדים חייבים להיות בני 18 ומעלה, ואסור שיהיו פסולי דין. כמו כן, העדים אינם יכולים להיות היורשים בצוואה. הצוואה חייבת לכלול תאריך, תצהירים של העדים ותצהיר בנוגע לזהות העדים.
סעיף 34צוואה לא חוקית או לא מוסריתעורך דין צוואות וירושות עם ניסיון בוחן כל הוראה והוראה בצוואה. אם יש הוראה שעלולה להיחשב כלא חוקית, או כלא מוסרית, הוא ינחה את המצווה לשנות אותה. חשוב להדגיש שהוראות לא חוקיות או לא מוסריות לא יקוימו, אבל שאר הצוואה כן תוכל להתממש (בתנאי כמובן שהיא תקינה).
סעיף 38(ב)הוראות לא ברורותהמצווים מן הסתם אינם משפטנים, ולכן כשאדם מנסח בעצמו צוואה היא עלולה לכלול הוראות שאפשר לפרש אותן בכמה דרכים. למשל, הוראה על מתן נכס לאדם מסוים כשלא ברור על איזה נכס מדובר. במקרים כאלה ההוראה הספציפית תתבטל, אבל ייתכן גם מצב שבו אין ברירה אלא לבטל את כל הצוואה ולחלק את העיזבון בהתאם לכללי חוק הירושה. עורך דין מומחה לצוואות יוודא שכל ההוראות ברורות וישנו פירוט מלא בכל סעיף. לדוגמה, אם יש דירה שהיא חלק מהעיזבון, יצוינו כל הפרטים הרלוונטיים: גוש, חלקה, כתובת, קומה, הכיוון שאליו היא פונה ועוד.
סעיף 30(א)השפעה בלתי הוגנתהשפעה בלתי הוגנת היא מצב שבו גורם מסוים מנצל לרעה כוח פיזי או כל כוח אחר, וגורם למצווה לשנות את הצוואה כך שהיא כבר לא משקפת את הרצון האמיתי של המצווה. השפעה שכזו במהלך עריכתה של הצוואה מאפשרת לדרוש את פסילתה.
סעיף 30(ב)טעויות מהותיותטעות מהותית עלולה להוביל לכך שהצוואה לא מעבירה למעשה את הרצון האמיתי והמלא של המצווה. פרטים שגויים – גם לגבי היורשים וגם לגבי הנכסים – עלולים להוות עילה להתנגדות לצוואה ולפסילתה.

חובה לוודא שהצוואה אינה כוללת הוראות לטובת גורמים שלקחו חלק בעריכתה.

פסקי דין משמעותיים לגבי פסילת צוואות:

  • ע”א 190/84 שפיר נ’ שפיר – פסק דין שעסק בצוואה בכתב יד. פסק הדין קבע שצוואה מסוג זה שלא עומדת בדרישות החוק ביחס לחתימה ולתאריך היא פסולה.
  • ע”א 529/69 רוזנהויזר נ’ כהן – פסק דין שיצר הבחנה בין השפעה ישירה על צוואה לבין השפעה עקיפה. כמו כן פסק דין קבע שפסילתה של צוואה רלוונטית היא כתוצאה מזכייה ישירה של נהנה.
  • ע”א 2710/87 עזבון המנוח בן דרור – פסק דין בעל חשיבות רבה שעוסק בעיקרון הנציגות. פסק הדין זה מתייחס להשפעה על חלקי הירושה על פי קרבה משפחתית. בעקבות פסק דין זה, ניתן לפסול את כל הצוואה אם יש פגיעה בהיגיון הכללי שלה לאחר פסילת חלקים ספציפיים ממנה.

צוואה הדדית – מה רשאים לקבוע בני זוג?

צוואות הדדיות מאפשרות לבני זוג לקבוע תנאים שונים, במטרה להגן זה על זו לאחר פטירת אחד מהם. למשל, ישנם מקרים שבהם אחרי שאחד מבני הזוג הולך לעולמו, הילדים מבקשים לפנות את בן הזוג השני מדירת המגורים. בצוואה הדדית ניתן לקבוע שרק לאחר מות שני בני הזוג הנכס יעבור לילדים, וכך בן או בת הזוג שנשארים בחיים יהיו מוגנים מפני סכנת הפינוי. כדאי מאוד לערוך בעזרת עורכי דין צוואות הדדיות, על מנת לכסות את כל המצבים הבעייתיים האפשריים.

בכל מקרה של עריכת צוואה הדדית, בני הזוג יכולים להחליט שמי מביניהם שיישאר בחיים רשאי לבצע בעיזבון כל פעולה שיבחר. אפשר גם להחליט מראש על מגבלות מסוימות על בן הזוג שנשאר בחיים. עורך דין לענייני צוואה יכול להכין מסמך משותף אחד לשני בני הזוג, או שתי צוואות נפרדות שנסמכות זו על זו.

עורך דין צוואות דרעי רייפר ושות משרד משרד עורכי דין בתל אביב

צוואות הדדיות ניתנות להפקדה אצל הרשם לענייני ירושה, בדיוק כמו צוואה “רגילה”. לא חובה לעשות זאת, אבל ההפקדה היא עוד מנגנון שמקנה תוקף לצוואה. שאלה נפוצה נוספת היא כמה עולה צוואה הדדית, והתשובה אינה חד משמעית אלא תלויה במידת המורכבות שלה.

 האם ניתן לבטל צוואות הדדיות?

בכל צוואה הדדית אפשר לקבוע הוראות בנוגע לזכות הביטול. כלומר, לציין באילו מקרים ובאילו תנאים אותה צוואה תבוטל. אם אין התייחסות ספציפית בצוואה, ניתן לבטל צוואה הדדית מכוח החוק בתנאים הבאים:

הסעיף הרלוונטי בחוק

עילת הפסילה

הסבר

סעיף 26חוסר כשירות לצוותהבדיקה הראשונה שמבצע עורך דין צוואה וירושות מנוסה היא לגבי הכשירות המשפטית של המצווה. הבסיס הוא שיחה ושאלות, אבל אם יש חשש, עורך דין אחראי יבקש חוות דעת של פסיכיאטר או גריאטר מוסמך וכך יעניק תוקף מלא לצוואה. כמו כן, כדאי לדעת שאדם שהוכרז פסול דין לא כשיר משפטית לערוך צוואה, וכך גם קטין.
סעיף 19צוואה בכתב יד שלא עומדת בכלליםישנם מצבים שבהם עורך דין לענייני צוואה מקבל לקוח שכבר הכין את המסמך החשוב. כלומר, השירות הוא בדיקה מקצועית של הצוואה. אם הצוואה היא בכתב יד, לא נדרשים עדים, והבדיקה מתמקדת בפן הטכני: צוואה בכתב יד חייבת להיכתב כולה בכתב היד של המצווה, חובה לחתום עליה, ועוד מרכיב הוא התאריך. חריגה מאחד התנאים הללו עלולה לאפשר את פסילתה של הצוואה.
סעיף 23צוואה בעל פה שלא עומדת בכלליםהחוק מכיר באפשרות של צוואה בעל פה, בתנאי שניתנה בפני שני עדים, ושניהם מבינים את השפה שבה נאמרו ההוראות של המצווה. התנאי השני הוא שהעדים ביצעו רישום מדויק ככל האפשר של ההוראות בזמן אמת. עוד דרישה היא הפקדת התיעוד אצל רשם הירושה. חשוב לזכור שצוואה בעל פה תקפה לחודש, ואם לאחר מכן המצווה עדיין בחיים, הצוואה מתבטלת אוטומטית ורצוי כמובן לערוך אחת חדשה, לא בעל פה.
סעיף 22צוואה בפני רשות שלא עומדת בכלליםצוואה בפני רשות נעשית מול רשם בית משפט, שופט או נוטריון. מדובר כמובן בגורמים אמינים, אך גם בעריכת צוואה בפני רשות, כאשר נבדקת הצוואה בפני עורך דין שנערכה חובה עליו לבדוק אותה ביסודיות. צוואה שנערכה בפני נוטריון נבחנת גם לפי חוק הנוטריונים וגם לפי תקנות הנוטריונים. בכל מקרה ההמלצה היא על צוואה בפני עדים, שנחשבת חזקה יותר.
סעיף 20צוואה בנוכחות עדים שלא עומדת בכלליםהסוג המומלץ ביותר של צוואות הוא זה שנערך בפני עדים. הצוואה בנסיבות ספציפיות. למשל, כשהמצווה בוחר להעביר את העיזבון רק לשניים מארבעת הילדים שלו. צוואה בעדים מוכיחה שהעדים היו בחדר לאורך כל תהליך עריכת הצוואה. בכל מקרה העדים חייבים להיות בני 18 ומעלה, ואסור שיהיו פסולי דין. כמו כן, העדים אינם יכולים להיות היורשים בצוואה. הצוואה חייבת לכלול תאריך, תצהירים של העדים ותצהיר בנוגע לזהות העדים.
סעיף 34צוואה לא חוקית או לא מוסריתעורך דין צוואות וירושות עם ניסיון בוחן כל הוראה והוראה בצוואה. אם יש הוראה שעלולה להיחשב כלא חוקית, או כלא מוסרית, הוא ינחה את המצווה לשנות אותה. חשוב להדגיש שהוראות לא חוקיות או לא מוסריות לא יקוימו, אבל שאר הצוואה כן תוכל להתממש (בתנאי כמובן שהיא תקינה).
סעיף 38(ב)הוראות לא ברורותהמצווים מן הסתם אינם משפטנים, ולכן כשאדם מנסח בעצמו צוואה היא עלולה לכלול הוראות שאפשר לפרש אותן בכמה דרכים. למשל, הוראה על מתן נכס לאדם מסוים כשלא ברור על איזה נכס מדובר. במקרים כאלה ההוראה הספציפית תתבטל, אבל ייתכן גם מצב שבו אין ברירה אלא לבטל את כל הצוואה ולחלק את העיזבון בהתאם לכללי חוק הירושה. עורך דין מומחה לצוואות יוודא שכל ההוראות ברורות וישנו פירוט מלא בכל סעיף. לדוגמה, אם יש דירה שהיא חלק מהעיזבון, יצוינו כל הפרטים הרלוונטיים: גוש, חלקה, כתובת, קומה, הכיוון שאליו היא פונה ועוד.
סעיף 30(א)השפעה בלתי הוגנתהשפעה בלתי הוגנת היא מצב שבו גורם מסוים מנצל לרעה כוח פיזי או כל כוח אחר, וגורם למצווה לשנות את הצוואה כך שהיא כבר לא משקפת את הרצון האמיתי של המצווה. השפעה שכזו במהלך עריכתה של הצוואה מאפשרת לדרוש את פסילתה.
סעיף 30(ב)טעויות מהותיותטעות מהותית עלולה להוביל לכך שהצוואה לא מעבירה למעשה את הרצון האמיתי והמלא של המצווה. פרטים שגויים – גם לגבי היורשים וגם לגבי הנכסים – עלולים להוות עילה להתנגדות לצוואה ולפסילתה.

פסקי דין משמעותיים לגבי ביטולן של צוואות הדדיות

  1. ע”א 4902/91 גמזו נ’ ישעיהו פסק דין שקבע מהם הכללים ביחס לביטולן של צוואות הדדיות, תוך התייחסות לזכויות הצדדים וכן להשלכות הביטול.
  2. ע”א 851/79 בריל נ’ פרידמן – פסק דין שעוסק בסוגיה המורכבת של השפעה לא הוגנת על צוואות הדדיות, ומגדיר את התנאים לפיהם נבחנת ההוגנות.
  3. ע”א 5656/91 פלוני נ’ אלמוני – פסיקה משמעותית לפיה טעות מהותית בצוואה הדדית מהווה עילה אפשרית לביטולה של הצוואה. על-פי פסק דין זה, אם הטעות משנה למעשה את הכוונה של המצווים, הצוואה תבוטל.

איך לממש צוואה הדדית?

המימוש של צוואה הדדית זהה למימוש של כל צוואה. כדי לקבל את הנכסים שמוזכרים בצוואה ההדדית, תצטרכו להגיש בקשה לרשם הירושה – בקשה לקבלה של צו קיום צוואה.

גם התנגדות לצוואה הדדית מוגשת לרשם לענייני ירושה. בדרך כלל הרשם מעביר את ההתנגדות לבית משפט לענייני משפחה. בית המשפט יבחן את הצוואה ההדדית כפי שהוא בוחן כל צוואה אחרת.

האם כדאי לפנות אל עורך דין לענייני צוואה כשרוצים להתנגד לצוואה הדדית?

כאשר מוגשת בקשה למתן צו קיום צוואה הדדית, הרשם לענייני ירושה מפרסם הודעה לציבור. הפרסום הוא גם בעיתונות וגם ברשומות הרשמיות של מדינת ישראל.

מיד לאחר פרסום הצוואה, במידה וישנם יורשים שחושבים שתוכן הצוואה פוגע בהם באופן אישי ובזכויותיהם רשאי להגיש התנגדות לצוואה. חשוב לשים לב שחלון ההזדמנויות קצר יחסית: חובה להגיש את ההתנגדות לצוואה תוך 14 ימים ממועד פרסום הצוואה, ובתנאי שהרשם עדיין לא הוציא את הצו.

אנחנו במשרד עורכי דין דרעי רייפר ושות’ ממליצים על התנגדות למתן צו קיום לצוואה הדדית במקרים הבאים:

  • צוואה עדכנית מקודמתה – במידה ויש ברשותכם צוואה עדכנית יותר מאשר הצוואה שעבורה ביקשתם צו צוואה.
  • חוסר הלימה בין רצון המצווה לכתוב בצוואה – הצוואה אינה משקפת את הרצון הנפטר.
  • פגמים בצוואה – כאשר יש פגמים בצוואה ניתן להגיש התנגדות לצו קיום צוואה.
  • השפעה בלתי הוגנת – הצוואה נכתבה תחת השפעה לא הוגנת, איום, לחץ או אונס.
  • יורש אינו יכול לשמש כעד בצוואה בעדים – בצוואה מופיע אדם שהיה עד לעריכת הצוואה.
  • בצוואה מופיע אדם שהיה שותף לעריכתה.

התנגדות לצוואה כרוכה באגרת תשלום על סך 1,075 ₪ (הסכום מעודכן ל-2024, ומשתנה מדי שנה).

הגשת ההתנגדות למתן צו קיום לצוואה – פרטים טכניים

התנגדות לצוואה, שהיא למעשה ערעור על תקפותה של צוואה, חייבת לכלול את המרכיבים הבאים:

  • פרטי המתנגד – השם ומספר תעודת הזהות.
  • פרטי המנוח או המנוחה – השם ומספר תעודת הזהות.
  • פרטי כל הזכאים הנכללים בצוואה – השמות ומספרי תעודות הזהות.
  • נימוקים להתנגדות – כולל מסמכים שתומכים בכל טענה.
  • תצהיר – שנחתם בפני עורך דין ואשר תומך בכל העובדות הנכללות בבקשה.
  • קבלה – על תשלום האגרה.

אם למתנגדים יש עורך דין לענייני צוואה וירושות שמייצג אותם הבקשה תכלול גם ייפוי כוח לאותו עורך דין.

על-פי חוק הירושה, רשם הירושה בוחן את ההתנגדות ומעביר את התיק לבית משפט לענייני משפחה. בית משפט הוא הגורם המוסמך להכריע אם לקבל את ההתנגדות או לאשר את הצוואה. אם ההתנגדות מתקבלת, בית המשפט עשוי לתת הוראות מפורטות לגבי דרך מימוש העיזבון ויש גם מקרים שבהם הוא מחליט לבטל את הצוואה.

אם ההתנגדות אינה מתקבלת, רשם הירושה ינפיק צו לקיום הצוואה שיאפשר את המימוש שלה.

פרטי רשם הירושה: מרכז שירות ומידע: טלפון 2416* | מענה אנושי בימים ראשון עד חמישי בין השעות 8:00 ל-16:00 ומענה כללי 24/7 | דוא”ל: Moked-Yerushot@justice.gov.il.

איך להגן על צוואה מפני התנגדויות?

עורך דין מומחה לצוואות יודע כמובן איך לייצר מנגנוני הגנה לכל סוג של צוואה, בהתאם למאפיינים הספציפיים. הליך זה מחייב תכנון מוקדם וחשיבה אסטרטגית, ובלעדיהם יהיה קשה ואולי אפילו בלתי אפשרי להגן על צוואה בבוא העת.

באופן עקרוני תמיד מומלץ לוודא שהצוואה מוגנת בפני התנגדויות. יש קבוצות סיכון שעבורן ההמלצה תקפה במיוחד:

הסעיף הרלוונטי בחוקקבוצת הסיכוןהסבר
סעיף 8א(ב)(1) – ביטול צוואה הדדית כששני המצווים עדיין בחייםידועים בציבורבמקרה של ידועים בציבור יערוך עורך דין צוואה שמונעת קשיים משפטיים או סכסוכים סביב מעמד הידוע או הידועה בציבור.
סעיף 8א(ב)(2) – ביטול צוואה הדדית אחרי שבן הזוג הראשון נפטרפיצול ירושהמצב שבו המוריש מבקש להעביר אחרי מותו חלקים מהעיזבון לקרובי משפחה, לאנשים שאינם קרובי משפחה או לתאגידים, כל זאת שלא לפי ההוראות של חוק הירושה.
סעיף 30(ב) – טעות מהותית בצוואהזכויות ברכושכשלאדם יש זכויות בנכסים שלא מוסדרות לגמרי, ההמלצה היא לערוך צוואה שכוללת הסברים לגבי אופן הסדרת זכויות השימוש ברכוש אחרי שהמצווה הולך לעולמו.
סעיף 30(א) – השפעה לא הוגנתגרושים, פרודים ומשפחות חד-הוריותבמקרים אלה, זכויות הירושה אינן מוסדרות בחוק הירושה.
סעיף 8א(ב)(3) – ביטול צוואה הדדית אחרי חלוקת העיזבוןזוג ללא ילדים וללא קרובי משפחהההמלצה היא לערוך צוואה וכך להבטיח את מימוש הרצון של המצווה.

בנושא ההגנה על צוואה, ישנם מספר פסקי דין תקדימיים שהפכו להלכות משפטיות. הנה פסקי הדין העיקריים, כולל הסבר תמציתי והמלצות מטעמנו:

  • ע”א 190/84 שפיר נ’ שפיר

הסבר: פסק דין שקובע כי בצוואה בכתב יד, אם אין תאריך, או כשאין חתימה, זהו פגם מהותי ולכן הצוואה עלולה להיפסל.

המלצה: יש להקפיד על עריכת צוואה מדויקת, כולל כל פרט ופרט.

  • ע”א 4902/91 גמזו נ’ ישעיהו

הסבר: פסק דין שעוסק בזכויות של ידועים בציבור בצוואות. על-פי פסק דין זה, נדרשת הוכחה ברורה לגבי המעמד של הידוע או הידועה בציבור, וכמו כן יש להבהיר מהי כוונת המצווה לגביהם.

המלצה: רצוי לוודא שהמעמד של הידוע/ה בציבור חד-משמעי וברור. עריכת צוואה על ידי עורך דין מנוסה תמנע מחלוקות עתידיות.

  • ע”א 851/79 בריל נ’ פרידמן

הסבר: פסק דין שעוסק בהשפעה בלתי הוגנת על המצווה. אם ההשפעה שינתה למעשה את רצון המצווה, זוהי עילה לפסילתה של הצוואה.

המלצה: לתעד את הליך הכנת הצוואה, לוודא את הכשירות של המצווה, לערוך צוואה בנוכחות עדים, להיעזר בשירות של עורך דין מומחה לצוואות.

  • ע”א 5656/91 פלוני נ’ אלמוני

הסבר: פסק דין אשר לפיו טעויות מהותיות, כאלה שמשנות את הכוונה של המצווה, הן עילה אפשרית לביטולה של צוואה.

המלצה: לוודא כל פרט ופרט בצוואה, כולל בדיקה נוספת על-ידי עורך דין צוואות וירושות לפני שהצוואה מוגשת.

  • ע”א 529/69 רוזנהויזר נ’ כהן

הסבר: פסק דין שקובע כי צוואה שנכתבה כשהמצווה תחת לחץ עשויה להיפסל.

המלצה: כשיש חשש ללחץ בעת עריכתה של הצוואה, חשוב לפנות מיד לעורך דין שיבטיח את מימוש הרצון האמיתי של המצווה.

כל פסקי דין הללו קובעים קריטריונים ברורים ביחס להגנה על תקפותה של צוואה. בהתאם הם מהווים כלים משפטיים חיוניים להתמודדות עם כל סוגיה מורכבת בבית המשפט. חשוב למצוא עורך דין שמכיר היטב את כל פסקי הדין הרלוונטיים בתחום. משרדנו נחשב למוביל בתחום הירושות והצוואות בארץ, יש לנו ניסיון רב שנים בתחום, והיתרון הגדול שלנו שיש לנו ניסיון בתחומי משפט נוספים כגון: ליטיגציה, הוצאה לפועל, פרקליטות ועוד, אשר מעניקים לנו תמונה משפטית רחבה במקרים של עריכת צוואות מורכבות.

משרד עורך דין צוואות וירושות דרעי רייפר ושות

פסילת צוואה – למה חשוב לפנות אל עורך דין צוואה מומחה?

פסילת צוואה היא הליך משפטי מורכב ורגיש. הסיבה לכך היא הצורך של בית המשפט לפרש מה רצה אדם שכבר לא בין החיים. לכן גם הגשת התנגדות מחייבת בקיאות מקצועית גבוהה, כדי שהיא תוצג באופן משכנע ותגרום לבית המשפט לפסול את הצוואה.

מומלץ לפנות אל עורך דין מומחה לצוואות מוקדם ככל האפשר, כדי שההתמודדות עם כל אתגר שעשוי להתעורר תהיה יעילה במיוחד.

בחירת עורך דין צוואות וירושות – איך לפעול נכון?

אם נוצר אצלך צורך להתמודד עם סוגיה בתחום הירושות והצוואות, מומלץ למצוא עורך דין מומחה. האינטרנט מאפשר להתרשם מעורכי דין שמציעים שירותים משפטיים רלוונטיים, גם על בסיס המלצות בגוגל שנכתבות על ידי משתמשים מזוהים ולכן הן אותנטיות, וגם על בסיס המידע באתר של כל משרד עורכי דין.

השלב הבא הוא קביעת פגישת ייעוץ ראשונית, שבה תהיה לך הזדמנות לבדוק את הכימיה עם עורך הדין, להתרשם באופן אישי מהידע שלו וממקצועיותו, ומניסיונו בתחום.

משרד עורכי דין דרעי רייפר ושות’ מספק את כל השירותים הנחוצים בתחום צוואות וירושות על בסיס ניסיון נרחב ובקיאות עמוקה. כמו כן, משרדנו מייצג מקרים מורכבים מאוד הכוללים סכסוכי ירושה, ועורכי הדין של משרדנו מנוסים ומיומנים בהגשת התנגדויות לצוואות כמו גם הגנה עליהן.

תחומי מומחיות נוספים בהם אנו עוסקים במשרדנו הם: ליטיגציה, הוצאה לפועל, פירוק שיתוף במקרקעין, דיני משפחה ועוד. כך שאם יש לך גם צורך בסיוע של עורך דין הוצאה לפועל אנחנו הכתובת הנכונה עבורך! זה הזמן ליצור איתנו קשר ולקבל ייעוץ בהתאמה אישית, בדרך להגנה מיטבית על הזכויות שלך בכל סוגיה הקשורה לירושה או צוואה. בהצלחה!

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
אהבתם? שתפו:
תמונה של עו''ד אייל רייפר​

עו''ד אייל רייפר​

עו"ד אייל רייפר, שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות', הוא מומחה בתחום ההוצאה לפועל, זכויות עובדים ותיקי חייבים וזוכים. עם ניסיון עשיר בעבודה בפרקליטות ובהוצאה לפועל, אייל מביא עמו הבנה מעמיקה של המערכת המשפטית ויכולת ייחודית להעניק ללקוחותיו פתרונות משפטיים מדויקים ואפקטיביים. בנוסף, לאייל יש ניסיון עסקי נרחב בישראל ובארצות הברית, מה שמאפשר לו לשלב תובנות מעולם העסקים בניהול תיקים משפטיים, ולהבטיח גישה מקיפה ומותאמת אישית לכל לקוח.

הצוות שלנו לרשותכם

מרכז מידע המשפטי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: