3 פתרונות יצירתיים במקרה של סכסוכי ירושה בין אחים

תוכן עניינים

אנשים צוברים לאורך חייהם רכוש ונכסים שונים אותם הם נוהגים להותיר ליורשים שלהם אחרי לכתם בחלק מן המקרים. במידה שקיימת צוואה אחרי לכתו של המוריש הרכוש שהוא הותיר אחריו יחולק על פי ההוראות הכתובות בצוואה שערך, במידה שלא קיימת צוואה אחרי לכתו של המוריש הרכוש שהוא הותיר אחריו יחולק על פי התנאים וההוראות הקיימות בחוק הירושה של מדינת ישראל. מדי שנה ושנה אנו שומעים על מקרים רבים של סכסוכים הנוצרים בין בני משפחה בשל הדרך בה הירושה מחולקת או שמא בשל סיבות אחרות.

מאמר זה יעסוק בסכסוכי ירושה בין אחים, בהמשך המאמר תוכלו למצוא מידע רלוונטי בנוגע לפתרונות יעילים במקרים של סכסוכי ירושה בין אחים.

 

מה זה סכסוכי ירושה בין אחים וכיצד הם נוצרים?

לצערנו הרב סכסוכי ירושה נחשבים לנפוצים מאוד בישראל. בכל חודש אנו שומעים על מקרים של סכסוכים הנוגעים לירושה אשר היו יכולים להיפתר ללא פנייה לבית המשפט.

במצבים בהם סכסוכי ירושה עוברים להתנהל בבית המשפט הם יכולים לארוך לא מעט זמן ולדרוש הוצאות כספיות גבוהות לצד פגיעות רגשיות כאלה ואחרות שאף אחד מן הצדדים לא מעוניין לחוות.

בחלק מן המקרים סכסוכי ירושה נוצרים בעקבות הבטחה שהבטיח המנוח כאשר היה בחיים אך לבסוף היא לא באה לידי ביטוי בצוואתו, במקרים אחרים סכסוכי ירושה נוצרים בשל הפעלת לחץ או מניפולציה אחרת על עורך הצוואה לקראת מותו בעת בה הוא עורת את צוואתו, מקרים אלו ועוד מקרים נוספים עשויים להוביל בסופו של דבר לסכסוכי ירושה בין היורשים של המנוח.

 

 

כל הסוגים השונים של סכסוכי ירושה ועל אחת כמה וכמה סכסוכי ירושה בין אחים מלווים במאמצים נפשיים רבים, בנוסף על כך במסגרת סכסוכי ירושה מעורבים רגשות שונים ביניהם: זעם, כעס ועצבים, הרגשות הללו מקשים על התהליך פי כמה וכמה. אם אתם לוקחים חלק בצד אשר מעוניין להגיש את התביעה ההמלצה שלנו אליכם היא לבחון לעומק את המניע לתביעה. בלא מעט מקרים סכסוכים הנוגעים לירושה עוסקים בנושאים מוגזמים שלא באמת מצריכים פנייה לבית המשפט, למרות שלכל אחד מן היורשים יש ערך סנטימנטלי לפריטים מסוימים אין הדבר אומר כי חייבים לפנות לבית המשפט ועדיף לפעול עם שיקול דעת ולחשוב לעומק האם פנייה להליכים משפטיים היא באמת הפתרון המתאים.

אם אתם יכולים לחזות מבעוד מועד את ההתפתחות של סכסוך בין בני המשפחה בנוגע לירושה, אנו ממליצים לכם לפנות מוקדם ככל הניתן לייעוץ משפטי מקדים. קיים סיכוי גבוה כי ייעוץ משפטי יעזור לכם למנוע הגעה לבית המשפט, ובמידה שלא אתם תגיעו הרבה יותר מוכנים להליכים המשפטיים.

 

דרך ראשונה: נסו להגיע להידברות ולפשרה מוסכמת

אחת הדרכים הנפוצות ביותר אשר באמצעותן ניתן לפתור סכסוכי ירושה בין אחים ולמנוע הגעה להליכים משפטיים היא תהליך של הידברות בין האחים המסוכסכים. אנו ממליצים לכם לקבוע פגישה במקום רגוע וניטרלי ולנסות להעלות יחדיו פתרונות אפשריים אשר באמצעותן יהיה ניתן לסיים את הסכסוך, מרבית הפתרונות שיעלו במהלך השיחה לא יוכלו להיות מוצעים על ידי בית המשפט לענייני משפחה, באופן הזה אתם תוכלו למצוא פתרון שמקובל על כל האחים ובעזרתו תוכלו למנוע את הקרע המשפחתי ותוכלו להימנע מפנייה להליך משפטי מורכב, יקר ומעייף.

 

דרך שנייה: הליכי גישור 

דרך נוספת ויעילה במיוחד אשר פותרת במקרים רבים סכסוכי ירושה בין אחים היא פנייה להליך גישור. במסגרת הליכי גישור האחים המסוכסכים נפגשים יחד עם מגשר אשר דעתו היא ניטרלית לחלוטין, המגשר מקשיב לטענות השונות של כל אחד מן האחים ומנסה לעזור להם להגיע לפשרה מסוימת שתהיה מוסכמת על כולם. הליכי גישור כוללים בתוכם יתרונות רבים ביניהם: המגשר לא פועל בכפוף לסדרי דין וראיות בשונה מבית המשפט ובעקבות כך יש לו את האפשרות להציע פתרונות שונים אותם בית המשפט אינו רשאי להציע. כמו כן בחלק גדול מן המקרים מספיקה פגישת גישור אחת או מספר פגישות בודדות כדי לפתור את הסכסוך ולהגיע לפשרה המקובלת על כל האחים, באופן הזה כל הצדדים בסכסוך חוסכים כסף וזמן יקר. יתר על כן, הליכי גישור מתנהלים בצורה נעימה ועניינית, אי לכך בלא מעט מקרים הליכי גישור מונעים מצבים בהם סכסוכים משפטיים הופכים לקרעים משפחתיים.

 

 

דרך שלישית: עריכת הסכם ירושה בין אחים

הדרך הזו היא בבחינת "למצוא את עמק השווה", והיא מיועדת למקרים שבהם רוב הצדדים מוכנים ומבינים את המחיר הכבד שיש לאי הגעה להסכמות – כאשר אנו מדברים על הסכם ירושה בין אחים אנחנו למעשה מדברים על הסכם שבאמצעותו יש אפשרות לשנות את הדרך בה מחולקת הירושה, לא משנה אם היא נעשתה על פי חוק הירושה או על פי הוראות הצוואה שהותיר המנוח אחרי לכתו. אפילו אם המנוח הותיר אחריו צוואה בה כתובות הוראות מדויקות וברורות לדרך בה יש לחלק את הירושה, עדיין ליורשים החוקיים שלו יש את האופציה לא לעקוב אחר הוראות הצוואה והחליט על דרך חלוקה שונה.

כדי שיהיה ניתן להוציא לפועל הסכם ירושה יש לקבל אישור מכל היורשים על כך. ישנם מצבים מסוימים בהם יורש אחד בלבד אינו מוכן לשנות את דרך חלוקת הירושה על ידי הסכם ירושה ושאר היורשים אינם מצליחים להגיע איתו לפשרה, במצבים כאלה ליורשים יש אפשרות לפנות לבית המשפט כדי שיעזור להם להכריע את המצב.

 

הסיבה הנפוצה ביותר לסכסוכי ירושה בין אחים היא מצבים בהם המוריש לא השאיר צוואה אחרי לכתו. במצבים מסוג זה ניתן לערוך הסכם ירושה בין האחים על מנת להבטיח שכל אחד מן האחים יזכה לקבל חלק מסוים מהירושה. בלא מעט מקרים הדרך בה מחולקת הירושה במסגרת הסכם הירושה אינה מקובלת על אחד האחים או יותר ובעקבות כך נוצר סכסוך בין האחים. אי לכך חשוב מאוד לערוך הסכם ירושה עליו מסכימים כל האחים.

סיבה נפוצה נוספת אשר מובילה במקרים רבים לסכסוכי ירושה בין אחים היא מקרים בהם המוריש משאיר אחריו נכס מסוים אותו יש לחלק בין האחים אך לא משאיר אחריו צוואה המסבירה כיצד יש לחלק את הנכס. מקרים כאלה עשויים להוביל לסכסוכים בין אחים מכיוון שחלק מהאחים מעוניינים למכור את הנכס שהשאיר אחריו המוריש ולחלוק את הרווחים, מנגד חלק מהאחים מעוניינים להחזיק בנכס ולרשום אותו על השם שלהם בעקבות סיבות רגשיות ו/או בעקבות סיבות כלכליות.

 

 

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.

אהבתם? שתפו:

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

שירותי המשרד

מרכז מידע המשפטי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: