גביית חוב, יכולה להיות עסק לא פשוט. מתי ניתן לנקוט הליכי הוצל"פ נגד חייב סרבן? אילו הליכים מאפשר המחוקק לנושה לנקוט כנגד החייב? ולמה נדרש ליווי משפטי של עורך דין הוצאה לפועל מומחה? כל התשובות בהמשך!
פירעון של חוב, מהווה דרישה חוקית ומוסרית, רק שלא כולם עומדים בה. תמיד יימצא מי שמסרב לשלם כסף שהוא חייב, עבור מוצר או שירות שקיבל, או עבור הלוואה שלקח.
לא פעם, גם צעדים הננקטים נגד חייב סרבן, כמו תביעה ומתן פסק דין של בית משפט בעניינו ופתיחת תיק בהוצאה לפועל, לא מובילים לתוצאה המיוחלת. משום כך ולצורך אכיפת פסק דין לפירעון חוב, מאפשר המחוקק לזוכה לנקוט בסנקציות שונות נגד החייב, במסגרת הליך של גביית חובות בהוצאה לפועל.
נקיטת הליכי גבייה באמצעות ההוצאה לפועל כנגד חייב המסרב לפרוע את חובו, היא למעשה הדרך המשפטית היחידה, העומדת בפני הנושה, שלטובתו ניתן פסק הדין. בהכוונה משפטית צמודה ובהיכרות עם האפשרויות העומדות בפניו, סיכויי ההצלחה של הנושה לקבל את כספו בחזרה, יגדלו משמעותית.
מתי ניתן לנקוט הליכי הוצאה לפועל כנגד סרבן חוב?
נקיטת הליכי גבייה נגד חייב, מתחילה בפתיחת תיק נגדו בלשכת ההוצאה לפועל. התיק ייפתח, כאשר החייב לא מילא את הוראות פסק הדין נגדו, או בעקבות תביעה נגדו על סכום קצוב בהוצאה לפועל.
לפני פתיחת התיק, חייב הנושה לשלוח לחייב מכתב התראה (ולוודא שהמכתב הגיע לידיו). במכתב מוזהר החייב, שאם לא יפרע את חובו בתוך פרק זמן מסוים, ייפתח נגדו תיק בהוצאה לפועל ויחלו להינקט נגדו הליכי גבייה.
את מכתב האזהרה לחייב, ניתן לשלוח באמצעות הלשכה להוצאה לפועל, או באמצעות עורך הדין המייצג את הזוכה.
בקשה להטלת עיקולים על כספים של החייב
חלק מהמגבלות והסנקציות שניתן להטיל על חייב כדי ללחוץ עליו לפרוע את חובו, מחייבות את הנושה להמתין לאורך תקופת מה, ממועד מסירת מכתב האזהרה. עיקולים על כספים השייכים לחייב, לעומת זאת, כולל כאלה הנמצאים בידי צד שלישי (כמו משכורת שטרם שולמה לו), ניתן לבצע מיד במועד הקבוע באזהרה.
בסיוע של עורך דין המומחה בגביית חובות ובהליכי הוצאה לפועל, ניתן לבקש מרשם ההוצאה לפועל להטיל עיקולים על חשבון הבנק של החייב, על כספים שלו הנמצאים בידי חברות ביטוח, על כספי חסכונות המופקדים בקופות שונות ועוד.
בקשה למתן צו עיכוב יציאה מהארץ נגד החייב
אחד מהליכי הגבייה המחמירים שההוצאה לפועל רשאית לנקוט נגד חייב המסרב לסלק את חובו, הוא הוצאה צו עיכוב יציאה מהארץ, המחייב אותו להישאר בתחומי מדינת ישראל, עד שיפרע את חובו. מכאן, שחייב שאינו טורח לשלם את חובותיו או לשתף פעולה עם הוראות ההוצאה לפועל, מסתכן בהגבלת חירותו ויכולתו לצאת את גבולות ישראל.
מגבלה זו נועדה, כמו סנקציות הגבייה האחרות, להפעיל לחץ על החייב לפעול לסילוק החוב ולסיום ההליכים נגדו.
צו עיכוב יציאה מהארץ הוא סנקציה שהנושה יכול לבקש להטיל על החייב, בעיקר במקרים שבהם יש חשש שינסה להימלט מהארץ מבלי לפרוע את חובו או להבריח ולהעלים נכסים השייכים לו, כדי למנוע את עיקולם.
בקשה למתן צו הבאה נגד החייב
בין הליכי הגבייה שהנושה יכול לבקש שיוטלו על החייב, נמצא גם זימון של החייב ללשכה להוצאה לפועל, לצורך חקירת יכולת בפני רשם ההוצאה לפועל. החקירה נועדה לברר את מצבו הכלכלי של החייב ואת יכולת ההחזר שלו.
אם החייב לא התייצב לחקירת היכולת שנקבעה לו, הנושה רשאי לבקש הוצאת צו הבאה כנגדו, כלומר, שהחייב ייעצר על ידי שוטרי משטרת ישראל ויובא בפני רשם הוצאה לפועל, לביצוע חקירת היכולת.
התנאי להגשת בקשה לצו הבאה נגד חייב, הוא שחלפו חודשיים מיום הגעת מכתב האזהרה לידיו, או שחלפו חודשיים מזימונו לחקירת היכולת. לא ניתן לבקש צו הבאה, לחייב קטין או פסול דין.
בקשה להגבלות נוספות על החייב
עם חלוף שישה חודשים מיום מסירת מכתב האזהרה לחייב, כאשר החוב טרם נפרע וכאשר גובהו עולה על 2,500 ₪, יכול הנושה לבקש מרשם ההוצאה לפועל, להפעיל נגד החייב סנקציות נוספות.
סנקציות כאלה יכולות להיות עיקול רכבו של החייב או עיקול מיטלטלין השייכים לו, למעט מיטלטלין מסוימים, כפי שיפורט בהמשך. את הליך מכירת המיטלטלין המעוקלים לצורך פירעון החוב, ניתן לבצע רק כעבור 21 יום, ממועד רישום העיקול.
בנוסף, ניתן לעקל נכסי מקרקעין הרשומים על שם החייב. בקשה לעיקול מקרקעין, ניתן להגיש רק כעבור 30 יום מרישום העיקול ולצרף לה נסח טאבו מעודכן של הנכס האמור.
מה לא ניתן לעקל בהליכי הוצאה לפועל?
במסגרת עיקול מיטלטלין על ידי ההוצאה לפועל, קיימות מגבלות ויש חפצים וכספים, שאינם ניתנים לעיקול על ידי הזוכה.
- מיטלטלין האסורים בעיקול – מוצרי מזון הנחוצים לחייב ומשפחתו למשך 30 יום, כלי אוכל, בגדים השייכים לחייב ומשפחתו, כלי מיטה, ציוד רפואי או סיעודי ותשמישי קדושה.
בנוסף, לא ניתן לעקל מיטלטלין או ציוד המשמשים את החייב לפרנסתו ובלבד ששווים אינו עולה על 5,000 ₪. לא ניתן לעקל מכשיר טלוויזיה ששוויו נמוך מ-500 ₪, מכשיר טלפון ששוויו נמוך מ-150 ₪ ומכונת כביסה, ששוויה נמוך מ-1,000 ₪.
- כספים האסורים בעיקול – כספים השייכים לחייב ולא ניתן לעקל, הם קצבת המזונות המשולמת לחייב/ת באמצעות צד שלישי, כמו הביטוח הלאומי או הגרוש.
לא ניתן לעקל גם חלק יחסי משכר העבודה של החייב עד לתקרה מסוימת, קצבאות וגמלאות המשולמות לו על ידי הביטוח הלאומי וכן קצבאות ותשלומים לניצולי שואה.
סיוע של עורך דין המומחה בהוצאה לפועל
הליכי גביית חוב יכולים להיות מורכבים ויקרים. כדי לחסוך בהוצאות הגבייה, לקצר את משך ההליך ולהבטיח את הצלחתו, מומלץ להסתייע בייעוץ משפטי של עורך דין הוצאה לפועל המכיר את התחום על בוריו.
עורך דין גבייה בעל ידע וניסיון בניהול הליכי גביית חובות, יסייע לנושה למצות את כל הדרכים לקבלת הכסף המגיע לו, עוד בשלבים שלפני הפנייה לערכאות והפעלת הליכי ההוצאה לפועל. בעזרת סיוע משפטי, ניתן פעמים רבות להגיע לתוצאות ולהשיג אחוזי גבייה גבוהים, עוד בשלב הטרום משפטי.
משרד עורכי דין העוסק בתחום גביית החובות, יכול להביא תוצאות גם כשמדובר במגזרים המוגדרים כקשים לגבייה, באמצעות שיטות פעולה מיוחדות ותוך שימוש בכל ההליכים החוקיים האפשריים.
עורך דין העוסק בגבייה יפעל למימוש האינטרסים של הלקוח, על סמך התמחות ספציפית בתחום בו נוגע תיק הלקוח. היקף עבודתו, יהיה תלוי בנסיבות המקרה ובמשאבים הנדרשים לעבודת הגבייה בתיק.
דרעי רייפר ושות' עורכי דין
אם עומדת בפניכם משימה של גביית חובות, פנו עוד היום לייעוץ במשרד דרעי רייפר ושות' עורכי דין, עו"ד אייל רייפר הינו שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות’, יש ברשותו היכרות מעמיקה וניסיון רב שנים בעולם המשפטי בכלל ובעולם הגבייה בפרט.
עו"ד רייפר מלווה את לקוחותיו לאורך כל הדרך בכל ההליכים הכרוכים בגביית חובות, בכינוס נכסים בהוצאה לפועל, בביצוע הסדרי חוב ועוד, עד לרגע שבו ישוב הכסף לבעליו והם יקבלו את מלוא זכויותיהם על פי החוק.