כאשר אנו מדברים על התנגדות לצוואה אנחנו למעשה מדברים על תביעות המתבססות על העילות המאפשרות לאדם להתנגד אשר קבועות בחוק הירושה. התנגדויות לצוואה נקראות גם: "תביעה לביטול צוואה" או "התנגדות לקיום צוואה". האדם שמתנגד לצוואה צריך להגיש את התנגדותו לרשם לענייני ירושה בהתאם למועד המתאים שנקבע על פי חוק הירושה.
המטרה של תביעות לביטול צוואה היא למנוע מצב שבו צוואה מקבלת תוקף משפטי. במקרים בהם מצליחים להוכיח את ההתנגדות, בית המשפט דוחה את הבקשה, לא מעניק צו קיום צוואה והצוואה נפסלת ולא מקבלת תוקף משפטי.
בהמשך המאמר תוכלו למצוא מידע רלוונטי בנוגע למקרים בהם יש אפשרות להגיש התנגדות שכזו, מי רשאי להגיש התנגדות לצוואה ועוד מידע חיוני נוסף.
ראו גם: בקשה לצו קיום צוואה – מאיפה מתחילים?
הגשת התנגדויות לצוואות – מי רשאי לעשות זאת?
מערכת המשפט במדינת ישראל קבעה כי רק לאדם שיש לו עניין בצוואה תינתן האפשרות להגיש התנגדות. אנשים בעלי עניין בצוואה הם אנשים שיש להם עניין כלכלי בפסילת צוואה. במרבית המקרים אנשים המתנגדים לצוואה הם אנשים בעלי אינטרס כספי ישיר במתן הצוואה או ביטולה. לצורך הדוגמא, אחד מן הצאצאים של מנוח אשר הלך לעולמו נחשב ליורש חוקי שלו על פי חוק הירושה אך בהוראות הצוואה כתוב כי יש לנשל אותו לחלוטין מהירושה וכי הוא לא זכאי לקבל דבר. בשל כך אותו צאצא מתנגד לצוואה מאחר שאם התנגדותו תתקבל הוא יהיה רשאי על פי חוק לקבל חלק מהירושה.
סיבות להגשת התנגדות לצוואה
כעת נציין בפניכם מספר מקרים הנוגעים לכשירותו המשפטית או כשירותו הנפשית של אדם לערוך את צוואתו. אם אדם עורך את הצוואה שלו כאשר הוא לא כשיר לכך מבחינה נפשית או משפטית הצוואה נחשבת כלא כשירה וניתן להתנגד אליה. אם מצליחים להוכיח את אי כשירות המנוח לעריכת הצוואה ניתן לבטל אותה.
- קטין – אדם שעדיין לא מלאו לו 18 שנים אינו כשיר לערוך צוואה.
- חוסר הבנה של משמעות הצוואה – אם אדם נמצא במצב בו הוא אינו יכול להבין את המשמעות והמשקל של הצוואה שהוא עורך, הוא אינו כשיר לערוך צוואה.
- פסול דין – אדם אשר לוקה בשכלו או בנפשו, אדם שלא מסוגל לנהל חיים שגרתיים בכוחות עצמו אינו כשיר לערוך צוואה. בית המשפט הוא זה בעל הרשות לקבוע האם אדם הוא פסול דין או לא, במקרים בהם בית המשפט קובע שאדם הוא פסול דין הוא ממנה אפוטרופוס שינהל את העניינים.
*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.