עיזבון

תוכן עניינים

חוק הירושה, תשכ"ה-1965 קובע, כי כאשר אדם נפטר מהעולם, עיזבונו מועבר ליורשיו מכוח החוק וללא צורך בצוואה. כמו כן, חוק הירושה מסדיר את דרך חלוקתו בין יורשיו של המנוח במקרים שונים. 

ישנן שאלות רבות הנשאלות סביב נושא זה, לרבות: מהן דרכי החלוקה, מהם הנכסים אשר לוקחים חלק בו ועוד מגוון שאלות נוספות.  בהמשך המאמר, נרחיב על כך ותוכלו למצוא תשובות, בנוגע לחלק מהשאלות הנשאלות ביותר בנושא זה. 

 

מהו עיזבון? והמשמעות המשפטית

עיזבון הוא למעשה מונח משפטי שמשמעותו הינה ייצוג הרכוש שהותיר אחריו המנוח לאחר שנפטר מן העולם – רכוש שצריך לעבור הלאה בירושה. המושג נוגע לאורך כל תקופת הזמן, אשר מתחילה במועד פטירתו של בעליו ומסתיימת בסיומו של תהליך הורשת עזבונו וחלוקתו בין יורשיו של המנוח. 

 

אילו נכסים לוקחים חלק בו?

ישנם נכסים רבים אשר יכולים לקחת חלק, לרבות: מקרקעין, מניות, ניירות ערך, כסף ומיטלטלין שרכש המנוח במהלך תקופת החיים שלו, בנוסף על כך עיזבון יכול לכלול גם חובות וזכויות שצבר המנוח במהלך חייו. 

אף על פי שישנם נכסים רבים אשר יכולים לקחת חלק בעיזבון, חשוב להבין כי לא כל הרכוש של המנוח נחשב לעיזבון שלו. 

 

ההחלטה האם נכס מסוים לוקח חלק בעיזבונו של המנוח או לא, עשויה להשפיע באופן משמעותי על הדרך שבה יחולק הרכוש של המנוח לאחר מותו – נכסים אשר לוקחים חלק ברכושו של המנוח, מחולקים בין היורשים על פי ההוראות של חוק הירושה. לעומת זאת נכסים שלא לוקחים חלק בהורשתו של המנוח מחולקים בהתאם להוראות הדין הכללי. 

 

כיצד הוא מחולק בין יורשים?

הדרך שבה הרכוש מחולק בין יורשיו של המנוח, תלויה בשאלה אחת עיקרית: האם בעל הרכוש השאיר אחריו צוואה או שלא. במקרים בהם בעל העיזבון מותיר אחריו צוואה שכתובה בהתאם להוראות החוק, העיזבון מחולק בין היורשים בהתאם לצוואתו של בעליו אשר מבטאת את רצונותיו. 

מנגד, כאשר המוריש אינו מותיר אחריו צוואה לאחר מותו, העיזבון יחולק בין יורשיו על פי ההוראות של חוק הירושה, תשכ"ה-1965. במקרים מן הסוג הזה יש צורך בקבלת צו ירושה מטעם בית המשפט לעניינים משפחתיים על מנת לחלק אותו בין יורשיו של המנוח. יש לזכור כי גם החובות של בעל העיזבון חלות על העיזבון שלו לאחר שהוא מת. 

 

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.

מאמרים בנושא משפחה

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה:

מוזמנים לחפש מידע באתר