פסק דין שנתן בית המשפט לטובת תובע בתביעה כספית, איננו בהכרח סוף פסוק. תמיד קיימת האפשרות שהחייב (הנתבע), לא ימלא את הוראות פסק הדין ויסרב להשיב את חובו. במקרה כזה, ניתן להגיש תביעה להוצאה לפועל לאכיפת פסק הדין, באמצעות הליכי גבייה שונים. איך תוודאו שכספכם יוחזר לידיכם? ולמה נדרש לשם כך ליווי משפטי של עורך גבייה מומחה? כל התשובות בהמשך!
סכסוכים משפטיים שלא ניתן היה לפתור במשא ומתן ישיר בין הצדדים, מגיעים בסופו של דבר פעמים רבות, לפתחו של בית המשפט. כך גם לגבי סכסוכים כספיים, בגין חוב שלא שולם.
במהלך הדיון בתביעה, בית המשפט שומע את גרסאותיהם של שני הצדדים, סוקר את הראיות השונות שהם מציגים בפניו ומאזין לעדויות של עדים, אם יש כאלה.
לאחר כל זאת, מכריע בית המשפט במחלוקת, באמצעות מתן פסק דין. בפסק דינו, בית המשפט יכול לקבל את התביעה שהגיש התובע נגד הנתבע, או רק חלק ממנה. במקרים אחרים, הוא יכול לדחות אותה.
בפסיקתו, מפרט בית המשפט גם את האופן ואת המועד, בו ישולם הפיצוי לתובע על ידי הנתבע. אם החייב אינו מבצע את המוטל עליו על פי הוראות פסק הדין, רשאי בעל החוב לפנות להוצאה לפועל, לשם ביצוע הליך גביית חובות.
מה משמעותו של מתן פסק דין?
פסק דין שניתן לטובת התובע בתביעה כספית, מסמן אמנם את סופו של ההליך המשפטי בסוגיה, אך עדיין אין לתובע ערבות שהנתבע יציית לפסק הדין וישלם את החוב או הפיצויים שנפסקו. למרבה הצער, אי ציות לפסקי דין כאלה הוא תופעה נפוצה למדי בישראל.
פסק דין שלא ניתן לאכוף, יש לדעת, הוא למעשה חסר תועלת וחסר משמעות. כדי לאכוף פסקי דין משפטיים, נדרשת לא פעם מערכת ההוצאה לפועל לאכוף אותם על בעלי הדין, באמצעות שיטות שונות הנתונות בידיה על פי החוק.
מהי סמכותה של ההוצאה לפועל בביצוע פסק דין?
הוצאה לפועל, היא חלק מרשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים. תפקידה הוא לממש ולאכוף הליכים אזרחיים של גביית חובות, שעבודים, שטרות חוב והמחאות. ההליכים מקנים ברוב המקרים זכות לקבלת כסף, אך הסעד הנדרש יכול להיות גם פעולה, כמו סילוק שוכר מדירה וכדומה.
גביית החיובים, נעשית לטובת בעלי החוב, או הזוכים בשפת ההוצאה לפועל, בכפוף למתן פסק דין של בית משפט. לרוב מדובר באכיפת חיובים בין שני אזרחים, אך המדינה יכולה להיות גם היא צד בעניין, בתור הזוכה.
במקרים שבהם בעל דין, קרי החייב, אינו ממלא את הוראות פסק הדין שניתן נגדו בבית המשפט, במסגרת פרק הזמן שהועמד לרשותו, הנושה רשאי לפנות ללשכה להוצאה לפועל, בבקשה לאכוף עליו את ביצוע פסק הדין.
אם בפסק הדין לא נקבע מועד אחרון לתשלום החוב, יכול הנושה לפנות להוצאה לפועל, רק לאחר 30 יום, מהמועד בו נמסר פסק הדין לידי החייב.
אם ניתן פסק הדין בבית המשפט בהיעדרו של הנתבע, על הנושה מוטלת האחריות להעביר אליו במסירה אישית את כתב פסק הדין, כדי לאפשר את פתיחת הליכי הגבייה נגדו בהמשך.
עם מסירת פסק הדין לנתבע, נדרש התובע להמתין את פרק הזמן שקבע פסק הדין, לפני פתיחת התיק נגדו בהוצאה לפועל. בהמשך, תטיל ההוצאה לפועל על החייב סנקציות ומגבלות במסגרת הליכי הגבייה, על מנת לגרום לו לשלם את חובו.
הגשת הבקשה לביצוע פסק דין בהוצאה לפועל והמסמכים הדרושים
את הבקשה לביצוע פסק דין כנגד החייב, ניתן להגיש בלשכות ההוצאה לפועל בכל רחבי הארץ. יש להגיש אותה על גבי טופס 206, שניתן למצוא ולהוריד באתר האינטרנט של רשות האכיפה והגבייה.
לטופס הבקשה לביצוע פסק הדין, יש לצרף כמה מסמכים לגיבוי, בראש ובראשונה, עותק של פסק הדין, החתום בחותמת מזכירות בית המשפט.
אם ניתן פסק הדין בהיעדרו של החייב, יש לצרף לבקשה גם אישור על מסירה אישית של פסק הדין, לידי החייב. בנוסף על כך, יש לצרף לבקשה ייפוי כוח לעורך הדין המייצג.
חשוב מאוד להקפיד על מילוי מדויק ונכון של טופס הבקשה לביצוע פסק הדין, תוך מתן תשומת לב לכל הפרטים. טופס בקשה שיהיו חסרים בו פרטים, או לא יצורפו אליו כל המסמכים הנדרשים, יידחה על ידי רשם ההוצאה לפועל והנושה לא יוכל לפתוח בהליכי גבייה כנגד החייב.
פעולות ההוצאה לפועל עם הגשת הבקשה
לאחר שהוגשה הבקשה לביצוע פסק דין ללשכה להוצאה לפועל, ימציא רשם הלשכה לחייב, מכתב התראה בו נאמר שעליו לפרוע את החוב בטווח הזמן של 20 יום, או להגיש בקשה לצו תשלומים. בנוסף, ניתנת לחייב הזכות לבקש התייצבות לחקירת יכולת בהוצאה לפועל לבירור מצבו הכלכלי, בתוך 21 יום.
במכתב ההתראה מוזהר החייב שאם לא יפרע את החוב העומד בפניו, או ינקוט בכל צעד חלופי בפרק הזמן האמור, הוא ייחשב לחייב המשתמט מחובו, אשר יש ללשכה הסמכות לנקוט נגדו בהליכי גבייה.
במהלך פרק הזמן הנקוב, יכול החייב גם לעלות טענות כלפי פסק הדין, כמו טענת "פרעתי" או להגיש ערעור על פסק הדין לבית המשפט, בבקשה לעכב את ההליכים נגדו. אם בית המשפט ייעתר לבקשת החייב, לא יוכל הנושה להמשיך ולהפעיל את הליכי הגבייה נגדו, עד שתינתן החלטה בבקשת החייב לערער על פסק הדין, או לבטלו לאלתר.
הליכי גבייה נגד חייב שלא פורע את חובו
לפני נקיטת הליכי גבייה נגד החייב, יש לוודא כאמור, שחלף המועד הקבוע במכתב ההתראה שנשלח לחייב והוא לא נקט בשום צעד לשינוי המצב.
הליכי הגבייה, יכולים לכלול עיקולים ומגבלות שונות, שהנושה מבקש להטיל על החייב. ניתן למשל, לעקל את חשבון הבנק של החייב ואת כל הכספים והחסכונות המופקדים בו, לעקל את משכורתו החודשית וכן כספים המופקדים בידי צד שלישי, כמו חברות ביטוח. כמו כן, ניתן לעקל מיטלטלין יקרי ערך או נכסי נדל"ן הרשומים על שמו של החייב.
סנקציות אחרות שניתן להטיל על החייב, הן מגבלות בהתנהלות הכלכלית, כמו איסור על שימוש בכרטיסי אשראי ובהמחאות ואיסור על פתיחת חשבון בנק, לצד המגבלה לפעול בחשבון הבנק שעוקל.
אם עברו שישה חודשים מאז הוגשה התביעה והחייב טרם פרע את חובו למרות הסנקציות שהוטלו עליו, יכול הנושה לבקש מההוצאה לפועל, להטיל עליו גם צו עיכוב יציאה מהארץ.
סיוע משפטי של עורך דין המומחה בגבייה בהליך ביצוע פסק דין
אכיפת הוראות פסק דין במסגרת ההוצאה לפועל, מחייבת בקיאות בחוק ובפסיקה, כמו גם היכרות מעמיקה עם לשכות ההוצאה לפועל בישראל ודרכי פעולתן.
הסתייעות בעורך דין המומחה בגבייה, היא צעד מתבקש בדרך לגביית חובות מוצלחת. עורך דין גבייה בעל ידע וניסיון בהליכי גבייה והוצאה לפועל, יפשט עבור הלקוח את ההליך ויסייע לו לגבות את חובו בדרך המהירה והיעילה ביותר.
מעבר למילוי הטפסים וצירוף המסמכים הנדרשים לגיבוי הטענות, הנושה עלול למצוא את עצמו מתמודד גם עם טענות שונות שהחייב מעלה במסגרת טווח הזמן שניתן לו טרם פתיחת התיק ועם הצורך לבצע לו לעיתים חקירת יכולת, לבירור מצבו הכלכלי.
אם גם אתם נתקלתם במקרה של חייב שלא השיב לכם את כספכם בגין התמורה שקיבל, פנו אלינו עוד היום ונשמח לסייע לכם בגביית החוב. עו"ד אייל רייפר, מייסד שותף במשרד עורכי הדין דרעי-רייפר ושות', הינו עורך דין גבייה והוצאה לפועל מומחה, המכיר את החוק על כל סעיפיו. התקשרו אלינו עוד היום 050-7110131 לשיחת ייעוץ ראשונית ללא התחייבות! אנחנו כאן בשבילכם!