תהליך גביית חובות עלול להיות מורכב ומתיש, בין אם מדובר בחוב לבעל עסק, בהלוואה שניתנה לאדם פרטי ולא הושבה, או בין אם מדובר על סכסוכי כספים הקשורים לחובות בין בני משפחה. העניין עלול להיות מורכב עוד יותר אם החייב פועל בדרכים מתוחכמות, על מנת להעלים נכסים וכספים שברשותו, על מנת לחמוק מתשלום. הטלת עיקולים בתביעה כספית היא כלי שיכול לסייע במקרים בעייתיים של גביית חובות ולהבטיח את גביית החוב בפועל.
באילו מקרים ניתן להטיל עיקול בתביעה כספית בבית המשפט?
הטלת עיקול בתביעה כספית יכולה להיות רלוונטית במגוון מקרים, למשל:
- תביעות חוב – הלוואות שלא הוחזרו במלואן או בחלקן, שיקים שחזרו, חובות של ספקים כלפי בעלי עסקים ועוד.
- תביעות בדיני משפחה – מחלוקות כספיות בין זוגות נשואים שנפרדו כמו חלוקת רכוש, חובות הקשורים בתשלום מזונות וכדומה.
- תביעות נזיקין – תביעות לפיצויים בגין נזקים שנגרמו לתובע ולא שולמו כמו פיצויים לאחר תאונת דרכים, פיצויים על רשלנות רפואית ועוד.
המטרה של השימוש בעיקול על נכסים של החייב, היא למנוע ממנו לעשות בהם שימוש או להעביר אותם לצד שלישי, מתוך מטרה לחמוק מהחוב. העיקול הוא הליך משפטי 'המקפיא' את הנכסים שברשות החייב, שהוא הנתבע, ובפועל לא מאפשר לו לבזבז כספים, למכור נכסים או להעלים אותם, זאת כדי להעלות את הסיכוי לגביית החוב, אם התובע אכן יזכה בתביעה.
על אילו סוגי נכסים ניתן להפעיל עיקול?
קיימים סוגים שונים של נכסים שניתן להטיל עליהם עיקול, ביניהם:
- מיטלטלין – ציוד ביתי יקר, תכשיטים, שעונים, כלי רכב, ואפילו יצירות אומנות בעלות ערך.
- נדל"ן – דירות, בתים, משרדים, חנויות וכל סוג של מקרקעין.
- כסף – בין אם הוא נמצא בחשבונות בנק, ניירות ערך או פיקדונות.
נכס נוסף ופחות מוכר, שניתן לעקל, הוא זכויות – כאשר מדובר בזכויות יוצרים שיש להן ערך, פטנטים רשומים ואפילו מוניטין עסקי ששווה כסף.
הטלת עיקולים בתביעה כספית: המאפיינים העיקריים
מטרת העיקול, על כל נכס שהוא היא למנוע הברחה, העברה או העלמה של נכסים, שעשויים לשמש לגביית החוב. התביעה מסוג זה היא אמצעי שנועד לסייע לתובע בתביעתו העיקרית, שהיא גביית החוב.
בית המשפט בוחן כל בקשה להטלת עיקולים ומחליט האם לאשר אותה, בהתאם לנסיבות המקרה, כאשר במקרים דחופים שבהם יש חשד ממשי לפעולת העלמה או העברת נכסים מצד החייב, ניתן לבקש שהעיקול יאושר במעמד צד אחד, כלומר ללא ידיעת הנתבע.
תביעה להטלת עיקול במסגרת תביעה כספית: שלב אחר שלב
תהליך עיקול של נכסי החייב במסגרת תביעה כספית, כולל כמה שלבים:
- הגשת בקשה מנומקת לבית המשפט, שבו התובע מפרט את הסיבה לתביעה להטלת העיקול על החייב, את הסכום שהוא חייב לו ואת הנכסים שהוא מבקש להטיל עליהם עיקול.
- בהמשך, התובע נדרש להציג ראיות שתומכות בטענות שלו באשר לחוב ולחשש מהעלמה או העברה של נכסים מצד החייב, זאת כדי להבטיח את קיומה של עילה לתביעת הטלת עיקול עליהם.
- במידה שהשופט משתכנע שאכן מתקיימים התנאים להטלת העיקול, בית המשפט מוציא צו עיקול.
חשוב להדגיש כי במקרים מסוימים, התובע יידרש להפקיד ערבות להבטחת נזקים שעלולים להיגרם לנתבע כתוצאה מהטלת עיקול על נכסיו.
חשיבות הליווי של עורך דין גבייה בתהליך הטלת עיקולים בתביעה כספית
תהליך גביית חובות במקרים רבים, אינו פשוט כלל ומצריך שימוש בכלים משפטיים שונים. לתהליך הזה יש דקויות פרוצדורליות שללא ידע משפטי וניסיון, הסיכוי לגבות את החוב הוא אפסי.
רק ליווי של עורך דין גבייה המנוסה בתהליכי גבייה מגוונים, וליווה תובעים רבים בתהליכי הטלת עיקולים בתביעות כספיות, יכול לקדם באופן ממשי את גביית החוב בפועל.
ייעוץ וליווי של עורך דין גבייה בתהליך, החל מהגשת הבקשה לבית המשפט, דרך קבלת צו להטלת העיקול ועד למימושו, יגדיל את סיכויי ההצלחה לגביית החוב וישמור על הזכויות והאינטרסים של התובע.
עו"ד אייל רייפר הוא עורך דין גבייה והוצאה לפועל בעל ידע נרחב, ניסיון ומוניטין גבוה בתחום. אם אתם שואפים לקבל את כספכם – צרו קשר עוד היום לייעוץ ראשוני ללא התחייבות.