התמודדות עם שיקים חוזרים, היא למרבה הצער, חלק בלתי נפרד מניהול כלכלי של בית עסק, אם נתקלתם במקרה שכזה – עומדות בפניכם כמה חלופות משפטיות להתמודדות עם הסוגיה. עורך דין גבייה מומחה ומנוסה יוכל לסייע לכם בגביית החוב.
שיקים חוזרים, או שיקים ללא כיסוי, הם בעיה מוכרת לכל מי שמנהל חברה או בית עסק. הסיבה המרכזית לחזרתם של שיקים, היא היעדר כיסוי כספי לפירעונו.
שיקים הם עדיין אמצעי תשלום נפוץ בישראל והשימוש בהם מוסדר בדיני השטרות ובחוק שיקים ללא כיסוי משנת 1981, כאשר שיק, או המחאה בעברית, הוא כידוע שטר שבאמצעותו מורה אדם לבנק למשוך כסף מחשבונו לטובת צד שלישי, בתוך פרק זמן קבוע מראש.
בניהול חברה או בית עסק, ריבוי שיקים חוזרים עלול להוות בעיה חמורה, אשר עלולה להזיק כלכלית ואף לפגוע בתזרים המזומנים של החברה, לכן חשוב לפעול מיידית לפירעון החובות הללו, בכל כלי משפטי אפשרי.
סיבות נפוצות לשיקים חוזרים
תיקים הנפתחים בגין שיקים חוזרים בהוצאה לפועל מצביעים על כמה סיבות עיקריות לתופעה. הסיבה הנפוצה היא כאמור, חוסר כיסוי כספי לשיק, כלומר, למי שנתן את השיק, אין די מזומנים, כדי לפרוע אותו, או שהחשבון שלו בבנק מוגבל או סגור.
סיבה נוספת לחזרת שיק, היא ביטולו על ידי בעליו, אם בשל סכסוך כספי בינו לבין בעל העסק או בשל טענתו כלקוח, לכישלון תמורה, כלומר, שלא קיבל את התמורה שהובטחה לו עבור כספו.
גם תקלות טכניות או פגמים צורניים בנתונים המופיעים על השיק, כמו חותמת חסרה, תאריך שגוי, חתימה החשודה כמזויפת, טעות בשם המוטב וכדומה, הן סיבות אפשריות לחזרת שיק ולחוסר יכולת לפרוע או לממש אותו.
התוצאה של ריבוי שיקים חוזרים בבית העסק
כאשר התופעה של שיקים חוזרים מתרחבת, בעל העסק נותר למעשה ללא התשלומים המגיעים לו בגין סחורות או שירותים שסיפק. מדובר במצב המייצר מתח נפשי רב ותחושת חוסר אונים, לצד היווצרות הגירעון הכספי.
שיקים חוזרים של לקוחות בבית עסק הם סיטואציה רגישה, גם מכיוון שהאינטרס הכלכלי של העסק, מורה לשמר לקוחות ככל הניתן ולא לייצר סיבות לניתוק היחסים.
מסיבה זו, מומלץ לנקוט בצעדים משפטיים, רק לאחר שיחה ישירה עם הלקוח שנתן את השיק, בניסיון ליישב את החוב בצורה ידידותית וקצרה וללא התערבות חיצונית.
האם ניתן להימנע משיקים חוזרים?
תופעת השיקים החוזרים, אינה ניתנת למניעה באופן מוחלט והיא עלולה לפגוע בכל חברה או עסק. התמודדות נכונה עם התופעה, צריכה לכלול בראש ובראשונה, פעולות מנע, שמקבל השיק, צריך לבצע.
תחילה, כאשר מדובר בלקוח לא מוכר, עדיף להימנע כלל מקבלת שיקים. אם זה בלתי אפשרי, יש לבצע תחקיר על מצבו הכלכלי של הלקוח, ולוודא שלא היה מצוי בהליך חדלות פירעון או קיבל התראות מבנקים על צבירת חובות. לצד זאת, יש לוודא שהלקוח הוא בעל השיק ולא מדובר בשיק הרשום על שם צד שלישי.
ניתן בנוסף, לבקש מהלקוח להמציא ערבים לביטחון השיק. כאשר הלקוח הוא חברה, יש לבקש שאחד מבעלי החברה יערוב אישית לפירעון השיק.
כיצד מתמודדים עם שיקים חוזרים?
בשלב הראשון של ההתמודדות עם שיק חוזר, יש לברר כאמור את הסיבות לכך, ישירות מול בעל השיק. כאשר מדובר בפגם טכני, ניתן לתקן אותו בצורה פשוטה ולהפקיד מחדש את השיק.
אם בעל השיק אינו משתף פעולה, או לא מציג סיבה סבירה לביטולו, בעל החוב רשאי להתחיל לנקוט נגדו בהליכים משפטיים דהיינו, פנייה להוצאה לפועל לצורך גביית החוב.
לפני פתיחת התיק, החוק מחייב ליידע את החייב באמצעות מכתב התראה, המתריע בפניו שאם החוב לא יוסדר תוך 30 יום, תוגש תביעה וייפתח נגדו תיק על סכום קצוב, בלשכה להוצאה לפועל. מכתב ההתראה, יאפשר לחייב למנוע את פתיחת התיק והליכי הגבייה, באמצעות תשלום החוב במועד שנקבע.
מכתב ההתראה על פתיחת ההליכים, צריך להימסר לחייב במסירה אישית, זאת על-מנת לוודא שהוא מודע למצב. ללא מסירה אישית, לא ניתן יהיה להמשיך בהליך לגביית החוב ולהפעיל הליכי גבייה, כדי ללחוץ על החייב לפרוע את חובו.
תביעה בהוצאה לפועל למימוש שיק חוזר
אם בעל השיק לא פרע את החוב בפרק הזמן שניתן לו, ניתן יהיה, כעבור 30 יום ממסירת ההתראה, להגיש להוצאה לפועל "תביעה על סכום קצוב".
יש לצרף לתביעה עותק של השיק החתום על ידי החייב, ציון הסכום המדובר, פלט בנקאי המתעד את הסיבה לחזרת או ביטול השיק ושובר על תשלום אגרה.
עם קבלת מכתב ההתראה, רשאי החייב להגיש התנגדות לתביעה נגדו והטיפול בתיק יעבור לבית משפט המוסמך לדון בו. במסגרת התנגדותו, יכול החייב לטעון טענות לצדקתו, כמו טענת "פרעתי", או טענה ל"כישלון תמורה", אך רק באותם 30 יום מקבלת מכתב ההתראה.
אם לא עשה זאת במסגרת פרק זמן זה, לא יוכל החייב להגיש התנגדות נוספת, אך יהיה רשאי להגיש בקשה להארכת המועד להגשת התנגדות.
בירור טענותיו של החייב יתקיים בבית המשפט. אם ידחה בית המשפט את תביעת ההתנגדות, התיק יחזור ללשכת ההוצאה לפועל וניתן יהיה להמשיך בהליכי הגבייה.
במידה והחייב לא הגיש התנגדות כלל, יכול הזוכה לבקש ישירות מההוצאה לפועל להפעיל נגדו הליכי גבייה, שיכולים לכלול עיקולים של כספים ורכוש, מגבלות שונות וצו עיכוב יציאה מהארץ.
גביית חובות על שיקים חוזרים באמצעות ההוצאה לפועל
פנייה להוצאה לפועל, היא הצעד המתבקש ככל שמדובר בגביית חובות, כשדרכים אחרות לא הניבו פרי. אם נשלחה לחייב התראה על פתיחת התיק והוא לא עשה דבר כדי להחזיר את החוב בזמן שניתן לו, רשאי הזוכה לבקש את נקיטת הליכי הגבייה נגדו, המותרים לביצוע על ידי ההוצאה לפועל.
מדובר בסדרה של מגבלות וסנקציות, הכוללות הטלת עיקולים על כספי חשבון הבנק של החייב, כולל משכורתו החודשית, החסכונות וניירות הערך המופקדים בחשבונו. העיקולים עשויים לכלול גם מיטלטלין בעלי ערך, כמו רכב פרטי, ריהוט, חפצי אמנות יקרים ועוד.
בנוסף, במסגרת הסנקציות, החייב מנוע משימוש בכרטיסי אשראי ובשיקים ונאסר עליו לפתוח חשבון בנק או להיות שותף בהקמת חברה. בחלוף שישה חודשים מפתיחת התיק, יכול הזוכה לבקש מההוצאה לפועל, להוציא נגד החייב גם צו לעיכוב יציאה מהארץ.
סיוע משפטי לגביית חובות על שיקים חוזרים
הליך של גביית חובות על שיקים חוזרים, הוא הליך מורכב וגדוש בהליכים בירוקרטיים וביצועו מחייב ניסיון וידע בנקיטת הפעולות המשפטיות הנכונות.
בעל עסק, הטרוד בתפעולו השוטף, יתקשה לבצע בעצמו את הליך הגבייה ולכן נדרשת פנייה לסיוע של עורך דין המומחה בגביית חובות, להבטיח את פירעונם של השיקים החוזרים.
כבר בתחילת ההליך, עוד לפני הפנייה להוצאה לפועל, עורך דין מיומן ידע כיצד לגשר בין הצדדים בצורה יעילה ולפתור את המחלוקת ביניהם במהירות ובדרך שתחסוך זמן, עלויות ועוגמת נפש לשני הצדדים.
אם התיווך לא יצלח, יכול עורך הדין לייצג את הלקוח בכל הליך התביעה מול ההוצאה לפועל, מכתב ההתראה והפעלת הליכי הגבייה, עד לרגע שבו ייפרע החוב ובעל העסק יוכל לקבל את הכסף המגיע לו בחזרה.
עו"ד אייל רייפר: לא גבינו? לא שילמת!
מתמודדים עם שיקים חוזרים? רוצים לקבל את התמורה המגיעה לכם על פי החוק? הגעתם לכתובת הנכונה! עו"ד אייל רייפר הוא מומחה בתחום הגבייה וההוצאה לפועל, במרוצת השנים צבר ניסיון עשיר בתחום הוא מכיר את תחום הגבייה על בוריו. לפרטים נוספים התקשרו 050-7118585 ונשמח להעניק לכם ייעוץ ראשוני ללא התחייבות!