לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

מזה חובות אבודים ומה משמעותם מול רשויות המס ?

תוכן עניינים

אחת מהבעיות העיקריות שבעלי עסקים נאלצים להתמודד איתן, מקורן בחובות כספיים של חייבים שאינם נפרעים. בעולם העסקים, לעיתים קורה שספקים של מוצרים או שירותים אינם מצליחים לגבות את התשלום המגיע להם מלקוחותיהם, גם אם ננקטו כלפיהם הליכי הוצאה לפועל.

מצב זה, בו חוב הופך לבלתי ניתן לגבייה, מכונה "חוב אבוד". חובות אבודים מהווים בעיה משמעותית עבור עסקים, שכן הם פוגעים בתזרים המזומנים וביציבות הפיננסית של העסק. בנוסף, הם מעלים שאלות ותהיות בנוגע לחבות המס של העסק ומצריכים פנייה מיוחדת אל רשויות המס, כדי שיוכרו כחובות אבודים שלא ניתן לגבות. חובות אבודים ניתן לצמצם, אך חשוב להבין מהן הסיבות להיווצרותם מלכתחילה, אילו צעדים ניתן לנקוט כדי לפרוע את החובות ואיך מתמודדים עם חובות מהסוג הזה אל מול רשויות המיסים.

מהם חובות אבודים?

חובות אבודים הם חובות כספיים שאין סיכוי ריאלי לגבות אותם, או במילים אחרות העסק סיפק ללקוחותיו שירותים או סחורות, אך לא קיבל תשלום עבורם, וסביר להניח שלא יקבל עליהם תשלום גם בעתיד.

חובות מן הסוג הזה מהווים הפסד כספי לעסק, פוגעים ברווחיות שלו ובפעילותו התקינה ובמקרים מסוימים וחמורים במיוחד – עלולים להוביל אפילו לסגירת העסק.

מהם הגורמים לחובות אבודים?

ישנם מספר גורמים שעלולים להוביל להיווצרות של חוב אבוד אצל לקוח:

  • קושי כלכלי של הלקוח – הלקוח נקלע לקשיים כלכליים שאינם מאפשרים לו לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלו.
  • חדלות פירעון – במקרים שבהם הלקוח הוכרז כפושט רגל, הסיכוי של העסק לגבות ממנו את החוב קטן משמעותית. גם במקרה שהנכסים הקיימים של החייב לא יכולים לסלק את החובות, המשמעות היא שאין יכולת ממשית לגבות ממנו את החוב.
  • מקרי הונאה – מצבים שבהם לקוחות מזמינים שירותים, או מוצרים, ללא כל כוונה לשלם עליהם מלכתחילה.
  • טעויות אנוש – חשבוניות שגויות, טעויות ברישום נתוני לקוחות או אי שליחת חשבוניות כלל, עלולים להוביל לאי תשלום של חובות.
  • מחלוקות עם לקוחות – מחלוקות על איכות השירות או המוצר, או אפילו על תנאי התשלום, עלולות להוביל לעיכוב ולסחבת של התשלום ובסופו של דבר להפוך את החוב לאבוד.
  • חוסר יכולת באיתור הלקוח – מעבר דירה, לקוח שברח למדינה אחרת או שינוי בפרטי הקשר, שאינם מאפשרים את איתור הלקוח וגביית החוב ממנו.
  • לקוח שנפטר – במידה שאין נכסים או ירושה שהשאיר אחריו, ישאיר גם את חובותיו כאבודים.

גורם נוסף שחשוב לציין הוא ניהול לקוי של גבייה, שמהווה גורם משמעותי ביצירת חובות אבודים. היעדר מעקב ותזכורת ללקוחות בעלי חוב, עלולים להוביל לחובות שאינם משולמים בזמן ובסופו של דבר הופכים לאבודים.

איך אפשר למנוע חובות אבודים או לצמצם את הסיכון להיווצרותם?

מודעות לגורמים העיקריים להיווצרות חובות אבודים ונקיטת צעדים מניעתיים, מאפשרים את צמצום הסיכון עבור בעלי העסקים. ראשית, מקדמות מאפשרות גבייה של חלק מהתשלום, ומבטיחות לכל הפחות את צמצום של החוב אילולא היו משולמות מראש.

צעדים כמו בדיקת אשראי ללקוחות פוטנציאליים, בדיקת שיקים והגדרת תנאים למתן אשראי, מסייעים להערכת היכולת של הלקוח לעמוד בהתחייבויות הכספיות שלו, ולהבהיר מה עלול לקרות אילולא ישולמו החובות בזמן, לרבות הגדרת תנאי תשלום וריבית פיגורים.

ניהול קפדני של נושא החשבוניות, כולל שליחת חשבוניות ברורות ומפורטות ומעקב אחר התשלומים, הם צעדים חשובים למניעת אובדן קשר בעניין פיננסי – אשר יכולים למנוע הצטברות חובות והפיכתם לאבודים. באמצעות נקיטת צעדים מניעתיים כאלה, עסקים עשויים להקטין באופן משמעותי את הסיכון להיווצרות חובות אבודים ולשמור על תזרים מזומנים בריא.

במקרה של איחור בתשלום, יש לנקוט בהליכי גבייה בהקדם האפשרי, באמצעות פנייה לעורך דין גבייה מומחה ומנוסה, פעולה שעשויה לקדם את גביית החוב ולצמצם בצורה אפקטיבית את תופעת החובות האבודים.

חובות אבודים ומשמעותם מול רשויות המיסים

חובות אבודים יוצרים, עבור בעלי העסקים, בעיה משמעותית אל מול רשויות המס, כיוון שהם עדיין מחויבים בתשלום מיסים בהתאם לשירותים שניתנו על ידם והחשבוניות שהונפקו, גם אם עדיין לא התקבל תשלום בגין אותם שירותים.

המשמעות היא שבעלי העסקים משלמים הן את מס הערך המוסף והן את מס ההכנסה, זאת בשל ה"עסקה שהושלמה" כביכול, אך בפועל אותה עסקה אינה הושלמה, זאת מכיוון שהחלק שבו העסק מקבל את התמורה הכספית בגין שירותיו – לא התרחש כלל.

עבור בעלי העסקים, המשמעות של הכרה בחובות כאלה כאבודים, היא גבוהה במיוחד – כיוון שבמידה והרשויות יכירו בחובות אלה כאבודים, ניתן יהיה להחזיר את המיסים ששולמו בעדם לאחר דיווח בגין החשבוניות שלא שולמו בפועל. במקרים מסוימים, ובהינתן היקף גדול של חובות שהוכרו כאבודים מול רשויות המס, פעולה זו עשויה להציל את העסק מקריסה כלכלית.

איך ניתן להכיר בחובות אבודים ומה נדרש מבעלי העסקים לעשות?

ראשית, חשוב להדגיש כי ההמלצה היא לנסות כל דרך אפשרית לגביית חובות, לרבות פנייה לאמצעים משפטיים. אם ירצה בעל עסק לפנות לרשויות המיסים כדי שיכירו בחובות שלו כאבודים, יצטרך להוכיח שאכן ניסה לפרוע את החובות הללו ולהוכיח כי ביצע מספר פעולות לשם כך, ביניהן:

  • פנייה באמצעות עורך דין גבייה – על בעל העסק להוכיח כי פנה לחייב כדי לפרוע את החוב, אך לא קיבל מענה או שלא נפרעו חובותיו.
  • בוצע ניסיון פנייה לחייב אך ללא הצלחה באיתורו – לרבות במקרים של חייבים שנמלטו למדינות אחרות. במקרה שידוע שהחייב נמלט לחו"ל, יש להוכיח כי נעשו ניסיונות לאתרו גם במדינה שבה הוא שוהה.
  • הצגת מסמכים מההוצאה לפועל – להוכחה כי על אף שנפתח תיק גבייה, לא ניתן להמשיך בהליך הגבייה של החוב בפועל.

לאחר שבעל העסק יוכיח כי אכן בוצעו כל הפעולות הללו, ולמרות כל מאמציו הרבים הוא לא הצליח לפרוע את החוב – רשויות המס יאפשרו לו להגיש בקשה להכרת בחובותיו כאבודים.

עורך דין גבייה ויכולתו לסייע במקרה של חובות אבודים

עורך דין מומחה בתחום הגבייה עשוי להיות נכס יקר במקרה של חובות אבודים. עורך הדין יבחן את כל פרטי המקרה, כולל החוב עצמו, הלקוח והצעדים שכבר ננקטו לצורך פירעון החוב. הליווי המשפטי יכלול, בין היתר, גם ייעוץ באשר לסיכויים של בעל העסק לגבות את החוב ומכאן שעליו להמשיך בהליכים משפטיים, או שמוטב לפנות לאפיק של הכרת החוב כאבוד.

עורך הדין יוכל לנהל משא ומתן עם החייב בשמו של בעל העסק, לצורך הגעה להסדר ופירעון החוב לשביעות רצונם של שני הצדדים – ולמניעת הליך משפטי בבית משפט. כחלק מניסיונות הגבייה של החוב, יוכל עורך הדין לעזור באיתור נכסים או כספים של החייב, שישמשו בפועל לפירעון החוב.

אם לא תהיה ברירה, עורך הדין ינקוט בהליכים משפטיים לגביית החוב, לרבות פתיחת תיק בהוצאה לפועל, פעולה שהיא הכרחית בכל מקרה, כאמור, גם אם בסופו של דבר ירצה בעל העסק לפנות לרשויות המס להכרה בחוב כאבוד.

חשוב לזכור כי הליך גביית חובות עלול לארוך זמן עקב מורכבותו, אך עם זאת, ייעוץ משפטי של עורך דין גבייה יסייע לבעל העסק להבין את זכויותיו וחובותיו בצורה המלאה ולקבל החלטות מושכלות, אשר יטיבו עם העסק ויסייעו לניהול הפיננסי שלו.

להורדה

בג"ץ 1017-97 רדלביץ יצחק נ. מודעי יצחק (26.10.1998)

להורדה

בג"ץ 2630-23 פלוני נ. בית הדין הרבני הגדול (15.06.2023)

להורדה

בע"מ 7367-22 פלוני נ. פלוני (26.01.2023)

להורדה

ע"א 4299-17 עליזה ויצמן נ. חברת חלקה 51 בגוש 7060 בע_מ (08.10.2020)

להורדה

עע"מ 1930-18 עיריית תל אביב - יפו נ. ספי צביאלי (13.10.2020)

להורדה

רע"א 6889-23 עו"ד רן ברא"ז נ. רשם המקרקעין נתניה (25.06.2024)

להורדה

רע"א 6898-16 עזבון המנוח אהרוני שלמה נ. עופר מרכזים בע"מ (28.12.2017)

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
אהבתם? שתפו:
תמונה של עו''ד אייל רייפר​

עו''ד אייל רייפר​

עו"ד אייל רייפר, שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות', הוא מומחה בתחום ההוצאה לפועל, זכויות עובדים ותיקי חייבים וזוכים. עם ניסיון עשיר בעבודה בפרקליטות ובהוצאה לפועל, אייל מביא עמו הבנה מעמיקה של המערכת המשפטית ויכולת ייחודית להעניק ללקוחותיו פתרונות משפטיים מדויקים ואפקטיביים. בנוסף, לאייל יש ניסיון עסקי נרחב בישראל ובארצות הברית, מה שמאפשר לו לשלב תובנות מעולם העסקים בניהול תיקים משפטיים, ולהבטיח גישה מקיפה ומותאמת אישית לכל לקוח.

הצוות שלנו לרשותכם

מרכז מידע המשפטי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: