כאשר חייב אינו משלם את חובו, נושים רבים פונים להוצאה לפועל, על מנת לגבות את התשלום שמגיע להם. חקירת יכולת מהווה כלי חשוב, והיא עומדת לרשות הנושה ומאפשרת לו לברר את מצבו הכלכלי האמיתי של החייב, ולאחר מכן לקבוע מהי הדרך הטובה ביותר לגבות ממנו את החוב. כיוון שההליכים בהוצאה לפועל הם רבים ומגוונים, חשוב להכיר אותם לעומק כדי שניתן יהיה להשתמש בהם באופן יעיל ולמצות את דרכי הגבייה.
מהי חקירת יכולת ולמה היא נועדה?
חקירת יכולת היא הליך משפטי, שמאפשר לנושה לחקור את החייב בנוגע למצבו הכלכלי, לרבות בדיקת כל מקורות ההכנסה שלו, הנכסים שבבעלותו וההתחייבויות האחרות שלו.
מטרת החקירה היא לקבוע מהי היכולת של החייב לפרוע את החוב. החקירה מתבצעת בפני רשם ההוצאה לפועל והנוכחות של החייב בה הינה חובה. הנושה רשאי לבקש שתתבצע חקירת יכולת של החייב לו, בכל שלב של ההליכים בהוצאה לפועל – אך ורק לאחר שחלפו חודש ימים ממועד פתיחת התיק. גם הצד החייב בתיק יכול לבקש לערוך את החקירה, כפי שנסביר בהמשך.
באופן טבעי, החייב ינסה להוכיח כי אינו מסוגל לעמוד בפירעון החוב, לכן חשוב להיעזר בכל המידע האפשרי על מנת להוכיח כי הפירעון הוא אופציה רלוונטית, כאשר חקירת יכולת יסודית יכולה למנוע מצב שבו החייב יחמוק מהתשלום בטענות שווא.
סיוע של עורך דין גבייה מומחה, המנוסה בליווי נושים במיצוי זכויותיהם מול חייבים בהוצאה לפועל, יקדם את פירעון החוב ויסייע למימוש האינטרסים של הזוכה.
בקשה לחקירת יכולת: מי יכול לעשות זאת?
חקירת יכולת בהוצאה לפועל יכולה להתבקש על ידי שני צדדים:
- על ידי הנושה – כאמור, הנושה רשאי לבקש שתיערך חקירת יכולת של החייב, בכל שלב של ההליך בהוצאה לפועל ובלבד שחלף לכל הפחות חודש ממועד פתיחת התיק. מטרת הנושה בבקשה זו, היא בדרך כלל להוכיח שלחייב יש את היכולת הכלכלית בפועל לפרוע את החוב, אפילו אם הוא טוען שאין באפשרותו, או לשנות את האופן שבו נקבע שהפירעון יתבצע בפועל. הנושה יכול לבקש שתיערך חקירת יכולת, גם אם החייב כבר נחקר בעבר, במידה שהנושה לא זומן לחקירה הקודמת.
- על ידי החייב – החייב יכול לבקש שתיערך חקירת יכולת, זאת על מנת להוכיח שדווקא אין לו את היכולת הכלכלית לפרוע את החוב במלואו, או שהוא אינו מסוגל לפרוע אותו בתשלומים שנקבעו בהתחלה, או שהוא אינו יכול לעמוד בהם כלל, לטענתו.
מטרת החייב בבקשה זו, היא לרוב להגיע להסדר תשלומים שהולם את יכולותיו הכלכליות, במידה והוא מסוגל לפרוע חלק מן החוב, ובעיקר למנוע נקיטת הליכים חריפים יותר נגדו, כגון עיקולים של הנכסים שברשותו או מאסר.
בנוסף לזכותם של הנושה והחייב להגיש בקשה לעריכת חקירת יכולת, רשם ההוצאה לפועל רשאי גם הוא ליזום חקירת יכולת מיוזמתו, גם אם לא הוגשה בקשה על ידי אחד הצדדים.
שלבים של חקירת יכולת בהוצאה לפועל
הליך חקירת היכולת מתחיל בהגשת בקשה על ידי הנושה, אל לשכת ההוצאה לפועל. הבקשה צריכה לכלול פרטים מזהים של החייב והנושה, מספר תיק ההוצאה לפועל וסכום החוב. רשם ההוצאה לפועל יזמן את החייב לחקירה במועד שייקבע. במהלך החקירה, כאשר החייב מחויב להתייצב ולהשיב לכל שאלות הרשם בנוגע למצבו הכלכלי.
על החייב להציג מסמכים רלוונטיים להוכחת טענותיו בגין אי יכולתו לשלם את החוב, או לעמוד בתנאי פירעון קודמים שנקבעו לו וביניהם תלושי שכר, דפי חשבון בנק, אישורי הכנסה ועוד. לאחר שמיעת הצדדים ועיין במסמכים, רשם ההוצאה לפועל, יקבע את סכום החוב החודשי שהחייב נדרש לשלם לנושה.
לאחר שתסתיים חקירת היכולת, רשם ההוצאה לפועל יקבע את אופן פירעון החוב בהתאם ליכולתו של החייב. האפשרויות העיקריות הן:
- תשלום חודשי קבוע – החוב יחולק לתשלומים שיועברו לזוכה מדי חודש.
- עיקול נכסים של החייב – משכורות, חשבון בנק, רכב או נדל"ן שבבעלות החייב, שישמשו לצורך גביית החוב.
במקרים חריגים, יוצא צו מאסר נגד חייב המסרב לשתף פעולה עם החקירה, או שאינו עומד בהחלטות של הרשם בנוגע לתשלום החוב ואופן הפירעון שלו. כאמור, בקשה לחקירת יכולת מצד החייב, מטרתה בדרך כלל להוכיח מצב כלכלי מאתגר המצביע על קושי בפירעון החוב במלואו, זאת על מנת למנוע עיקולים או במקרים חמורים במיוחד מאסר.
חשיבות ההכנה לקראת חקירת יכולת
חשוב שהנושים יגיעו מוכנים לקראת חקירת היכולת, ויאספו מראש את כל המסמכים התומכים בטענותיהם, כגון פסקי דין, חוזים, התכתבויות עם החייב אשר מוכיחות את גובה החוב ואת יכולתו לעמוד בתשלום ועוד. חשוב גם להכיר את החוקים הרלוונטיים להליכי הוצאה לפועל וחקירת יכולת.
יש להבין כי המטרה של החייב במקרה של חקירת יכולת היא ליצור רושם שהוא אינו מסוגל, מבחינה פיננסית, לעמוד בפירעון החוב, לכן מטרת הנושה כאן היא להציג טענות נגד, שיפריכו את אלו של החייב.
הנושה נדרש להשתמש בכל המידע שברשותו, על מנת להבהיר כי לחייב יש נכסים או כספים שיכולים להספיק לפירעון החוב, או במידת הצורך לשמש ככלי להפעלת סנקציות על החייב, כמו עיקול לצורך גביית חובות.
ייצוג על ידי עורך דין גבייה, המתמחה בהוצאה לפועל ומנוסה בליווי הליכי גבייה וחקירות יכולת, הוא חיוני וקריטי במצבים כאלה, והוא עשוי להגדיל בצורה ניכרת את סיכויי ההצלחה בגביית החוב.
כיצד עורך דין גבייה יכול לסייע בתהליך חקירת יכולת לצורך גביית חוב?
לכל אחד מן הצדדים בתיק ההוצאה לפועל יש אינטרסים אישיים שהם, באופן טבעי, מנוגדים זה לזה. צד הנושה יבקש להוכיח כי ניתן לפרוע את החוב, לעומת הצד החייב שישים את הדגש על הקושי בפירעון החוב במלואו, עד כדי חוסר יכולת לפרוע אותו בכלל.
מומלץ שצד הנושה ייערך בצורה המיטבית לקראת חקירת היכולת וייעזר בעורך דין גבייה מנוסה, על מנת לנקוט בצעדים האפקטיביים ביותר בכל אחד משלבי התהליך.
עורך דין גבייה יכול לייצג את הנושה נאמנה בחקירת היכולת, לאתר עבורו את המידע המלא באשר ליכולות הפיננסיות האמיתיות של החייב, ולהציג אותן בפני רשם ההוצאה לפועל במסגרת החקירה, על מנת לאושש את טענותיו ולהפריך את טענות החייב אשר יש ביכולתו לפרוע את החוב.
כיצד חקירת יכולת מסייעת לגביית החוב הלכה למעשה?
חקירת יכולת עשויה להגדיל באופן משמעותי את הסיכוי לפירעון החוב, לכן ההכנה לקראת חקירת יכולת לרבות, הוצאת כלל המידע שעשוי לשמש את הנושה בחקירה במטרה להוכיח את טענותיו, היא חיונית ואף הכרחית.
מלבד סוגיית פירעון החוב והוכחת יכולותיו של החייב לפרוע אותו, חשוב גם לתת את הדעת על האופן שבו החוב ייפרע הלכה למעשה, ולהתאימו לאינטרסים של הנושה, כדי למנוע מצב שבו החוב מחולק לתשלומים רבים שיתפרסו על פני תקופה ארוכה למדי – מה שאומר שהם לא יועילו באמת לשיפור מצבו הכלכלי של הנושה.
בסופו של דבר, חקירת יכולת היא הליך שיכול לסייע לשני הצדדים. היא מאפשרת לנושה לוודא שהחייב משלם את מה שהוא באמת יכול, ומאפשרת לחייב להגיע להסדר תשלומים נוח עבורו, כזה שיאפשר לו להמשיך לנהל את שגרת חייו.