לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

עיקול בטרם מסירת אזהרה: מהו ובאילו מקרים הוא שימושי לגביית חובות?

תוכן עניינים

האם נתקלתם לעתים במצבים שבהם החייב מסרב לשלם לכם את חובו, מתמחק מניסיונות ליצור איתו קשר או שמא קיים חשש להעלמת נכסים? במקרים כאלה, ההמתנה להליך הגבייה הרגיל עלולה להיות מסוכנת ולסכל את סיכויי הגבייה. אולם, קיימת דרך להקדים תרופה למכה – באמצעות כלי משפטי הקרוי "עיקול בטרם מסירת אזהרה". הכלי המשפטי הזה, מאפשר לבצע עיקול מהיר על נכסי החייב טרם שליחת התראה רשמית, מה שמונע ממנו להעלים את רכושו. במאמר הבא, נציג את משמעות ההליך, באילו מקרים הוא נכנס לתמונה וכיצד ניתן להפעילו.

 

מהו עיקול בטרם מסירת אזהרה?

עיקול בטרם מסירת אזהרה, או בשמו המלא "עיקול לפני מסירת התראה על פתיחת תיק הוצאה לפועל", הוא הליך חריג במסגרתו ניתן לבצע עיקול זמני על נכסי החייב טרם נמסרה לו התראה רשמית על פתיחת תיק הגבייה כנגדו. בדרך כלל, בהליכי הוצאה לפועל רגילים החייב מקבל תחילה התראה כ-30 יום לפני ביצוע עיקולים. אולם, במקרים חריגים בהם קיים חשש ממשי להעלמת נכסים ע"י החייב, ניתן לקבל אישור מרשם ההוצאה לפועל לעיקול זמני לפני שהתראה תישלח.

הליך זה מתבצע על ידי הגשת בקשה מנומקת לרשם, בצירוף ראיות התומכות בחשש ממשי מפני העלמת נכסים או גרימת נזק אחר. אם הרשם משתכנע בנחיצות ההליך, הוא יכול להוציא צו עיקול זמני לתקופה קצרה של כ-30 יום בלבד. במהלכה, על הזוכה להגיש את הבקשה הרגילה לפתיחת תיק ההוצאה לפועל, ורק אז תישלח התראה לחייב על פתיחת התיק.

 

מתי עיקול בטרם אזהרה הוא רלוונטי?

עיקול בטרם מסירת אזהרה נחשב לכלי חריג יחסית, ולכן הוא רלוונטי רק במקרים מסוימים שבהם קיים חשש ממשי שהחייב ינצל את התקופה שבין מסירת ההתראה ועד לביצוע העיקולים כדי להעלים או להבריח נכסים. מצבים אופייניים המצדיקים שימוש בהליך זה הם:

  1. חייב שהראה בעבר כוונה להעלים נכסים אם יופעל נגדו הליך גבייה.
  2. חובות כספיים גבוהים במיוחד שיכולים לעורר רצון להעלמת נכסים.
  3. חייבים עם אורח חיים נודד או בעלי נטייה לנדידה.
  4. חתימה על עסקאות רכוש חשודות סמוך לפתיחת ההליך.
  5. קבלת מידע ממקורות אמינים על כוונת החייב להעלים רכוש.
  6. חייבים שנוטים להתחמק מהליכים משפטיים בדרכים שונות.

חשוב לציין שלא די בחשש מעורפל או השערות, אלא נדרשות ראיות משכנעות לתמוך בבקשה לעיקול מוקדם. גם במקרים המתאימים, מדובר בהליך חריג שלא יתבצע אלא בנסיבות יוצאות דופן.

 

מהם יתרונות העיקול המוקדם במקרים מתאימים?

למרות אופיו החריג, לעיקול בטרם מסירת אזהרה יש מספר יתרונות משמעותיים במקרים המתאימים:

  1. מניעת העלמת נכסים – כשקיים חשש ממשי שהחייב ינצל את התקופה שלאחר ההתראה כדי להעלים או להסתיר חלק מנכסיו, עיקול מוקדם יכול למנוע זאת ולשמר את הנכסים לצורך הגבייה.  
  2. 2. נטרול יתרון ה"הפתעה" של החייב – חייב שמקבל התראה מוקדמת עלול לנצל את הזמן הזה לשם תכנון מהלכים להתחמקות מהגבייה. עיקול מהיר גוזר עליו להתמודד עם מצב קיים ומונע ממנו להיערך.
  3. 3. חיסכון בזמן וכסף – הליך רגיל של מתן התראה, המתנה, פתיחת התיק וביצוע העיקולים צפוי להתארך ולעלות יותר ככל שיידרש טיפול נרחב יותר בניסיונות החייב להתחמק.
  4. 4. סיכויי הגבייה גבוהים יותר – ככלל, הסיכוי לגבות חוב גבוה יותר כאשר הגבייה מהירה וקיים פחות זמן למהלכי התחמקות של החייב. 

 

עם זאת, חשוב להבין שמדובר בהליך חריג, המצדיק הפעלה רק במקרים המתאימים ולאחר הערכה זהירה. הוא אמנם מקנה יתרונות משמעותיים, אך גם פוגע באופן זמני בזכויות החייב להליך הוגן ורגיל. לכן, לפני נקיטת הליך של עיקול מוקדם, מומלץ להיוועץ בעורך דין מנוסה בתחום האכיפה וההוצאה לפועל, אשר יוכל להעריך את סיכויי ההצלחה של הבקשה ואת היתרונות והחסרונות הצפויים עבור המקרה הספציפי.

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

חשיבות המהירות בהליכי גבייה

הליך גביית חוב על ידי רשות האכיפה והגבייה יכול להימשך זמן רב בלא מעט מקרים ולהתארך בשל סיבות רבות – החל מעומס בלשכות, שגיאות טכניות, ערעורים ובקשות דחייה שמגישים הצדדים ועד לקשיים בחשיפה ועיקול של נכסי החייב. ככל שההליך נמשך יותר זמן, כך עולות גם העלויות עבור הזוכה והסיכוי לגביית החוב במלואו פוחת.

החייב עצמו, במודע או שלא במודע, עשוי לנצל כל עיכוב כזה באופן שיקשה על הגבייה – למשל, על ידי מכירה חפוזה של נכסים, הסתרתם, העברתם לידי קרובים או באמצעות העלמת מקורות הכנסה. לכן, קצב התקדמות ההליך הוא קריטי עבור הזוכה המעוניין לגבות את מלוא החוב. ככל ששלבי ההליך מתבצעים במהירות ויעילות רבה יותר, כך גדל גם הסיכוי להצלחת הגבייה וצמצום הנזק לזוכה.

משום כך, חשוב לעשות את כל המאמצים האפשריים כדי לזרז את ההליך. הדרך היעילה לכך היא שכירת שירותיו של עורך דין מנוסה בתחום גבייה בהוצאה לפועל, אשר יוכל ללוות את התהליך משלב הגשת הבקשה לפתיחת התיק ועד השלמת הגבייה, תוך מיצוי מהיר של כל השלבים והדרכים לזירוז ההליכים. במקרים חריגים שבהם קיים חשש ממשי להתחמקות החייב, אף ניתן יהיה לשקול נקיטת צעדים חריגים יותר כמו עיקול מוקדם ללא התראה.

 

מהם סוגי הנכסים שניתן לעקל ללא אזהרה מוקדמת?

עיקול בטרם מסירת אזהרה הוא זמני ומוגבל בהיקפו, אך הוא חל על מגוון רחב של נכסים. ניתן לבצע עיקול מוקדם על חשבונות בנק, תיקי השקעות, שכר עבודה, זכויות על נכסי מקרקעין כמו דירות או מגרשים, כלי רכב, ציוד ומלאי של עסק, פיקדונות וגם נכסים פיננסיים אחרים כמו מניות וני"ע סחירים. הכוונה היא למנוע מהחייב אפשרות לממש או להעביר את הנכסים הללו עד להשלמת הליך הגבייה. עיקול כזה הוא צעד ראשוני שימנע את אובדן הנכסים, והוא יכול להימשך גם לאחר מסירת ההתראה.   

 

הליך בקשת העיקול המוקדם וחובת ההוכחה

כדי לקבל צו לעיקול בטרם מסירת אזהרה, על הזוכה להגיש בקשה מפורטת ומנומקת לרשם ההוצאה לפועל. בבקשה חייבות להיכלל הוכחות משכנעות לחשש שהחייב עלול להעלים או להבריח נכסים אם תימסר לו התראה מוקדמת. הראיות יכולות להיות בצורת תצהירים, הקלטות שיחות, צילומים, מסמכים חתומים וכיוצא בזה. החשש חייב להיות ממשי ומנומק היטב, לא השערה או חשש כללי. הרשם יבחן את הבקשה והמסמכים המצורפים ויחליט אם להוציא צו עיקול מוקדם. חשוב להכין את הבקשה ביסודיות ובמקצועיות לשם הגדלת סיכויי ההצלחה.

 

מהם סיכויי ההצלחה בקבלת צו עיקול מוקדם?

סיכויי ההצלחה בקבלת צו לעיקול בטרם מסירת אזהרה תלויים במידה רבה באיכות הבקשה והראיות שיוצגו לרשם ההוצאה לפועל. ככלל, מדובר בהליך חריג יחסית, ולכן הרשמים נוטים לאשר בקשות כאלה רק במקרים מוצדקים ביותר. חשש כללי או חשד קל ביותר כלפי החייב לא יספיקו – נדרשות ראיות ממשיות ומשכנעות המצביעות על סיכון גבוה להעלמת נכסים או נזק אחר עקב מסירת התראה מוקדמת. ככל שהראיות יהיו חזקות ומשכנעות יותר, כך יגדלו גם הסיכויים לקבלת הצו. לפיכך, רצוי להיעזר בעורך דין מנוסה בתחום האכיפה אשר ידע להכין את הבקשה כראוי ולהציג את התמונה המלאה באופן משכנע. מקצועיות בהגשת הבקשה היא המפתח להצלחה.

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
אהבתם? שתפו:
תמונה של עו''ד אייל רייפר​

עו''ד אייל רייפר​

עו"ד אייל רייפר, שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות', הוא מומחה בתחום ההוצאה לפועל, זכויות עובדים ותיקי חייבים וזוכים. עם ניסיון עשיר בעבודה בפרקליטות ובהוצאה לפועל, אייל מביא עמו הבנה מעמיקה של המערכת המשפטית ויכולת ייחודית להעניק ללקוחותיו פתרונות משפטיים מדויקים ואפקטיביים. בנוסף, לאייל יש ניסיון עסקי נרחב בישראל ובארצות הברית, מה שמאפשר לו לשלב תובנות מעולם העסקים בניהול תיקים משפטיים, ולהבטיח גישה מקיפה ומותאמת אישית לכל לקוח.

הצוות שלנו לרשותכם

מרכז מידע המשפטי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: