לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

עסקאות בירושה עתידה

תוכן עניינים

עסקאות בירושה עתידה הן נושא מורכב המוסדר בסעיף 8 לחוק הירושה, האוסר על התקשרות בהסכמים הנוגעים לויתור או העברה של זכות ירושה בחיי האדם. עם זאת, חשוב להבחין בין עסקה אסורה בירושה עצמה לבין עסקה מותרת בעיזבון העתידי. בעוד שאסור לעשות הסכם מחייב על חלוקת ירושה עתידית, כן ניתן לחלק מראש את העיזבון בהסכמה בין היורשים. המאמר יסקור את ההבדלים בין ירושה לעיזבון ויתייחס לסוגיות כגון: עסקאות אסורות בירושה עתידה, עסקאות מותרות בעיזבון, הסכם חלוקה בין יורשים עתידיים, הלוואות על חשבון ירושה וכן הלאה. מטרת המאמר היא לספק לקוראים כמה שיותר מידע רלוונטי בנוגע לעסקאות המתייחסות לירושות עתידיות. בכל מקרה, תמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין לצוואות וירושות על מנת שיספק את הפתרון המתאים.

 

איסור על עסקאות בירושה עתידית – מהי המטרה?

האיסור על עשיית עסקה בירושה עתידית נועד להגן על עצמאות ההחלטה של האדם בנוגע לגורל הנכסים שלו לאחר מותו. למרות זאת, בפסיקה נקבע כי יש לפרש את האיסור בצמצום ולהתיר עסקאות בעיזבון עתידי, כל עוד הן אינן מנשלות יורשים פוטנציאליים. סכסוך הנוגע לעסקה אסורה אינו מוגדר כהתנגדות לצוואה אלא מחייב תביעה נפרדת לצורך פסילת ההסכם.

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

עסקאות מותרות בעיזבון

חקיקת הירושה התוותה גבולות ברורים ביחס להתקשרות בהסכמים הנוגעים לעיזבונו של אדם. מצד אחד, הסכם שמטרתו לשנות את סדר הירושה או לנשל יורש – פסול. מן הצד השני, הסכם העוסק בנכסי עיזבון עתידיים באופן שמשמר את זכויות הירושה – תקף, כך גם שעבוד או משכון של זכויות בעיזבון עם פטירתו של המוריש. קו הגבול עובר במטרת ההסכם – האם המטרה היא להעביר זכויות ליורש פוטנציאלי או שמא לנשל אותו מהירושה.

 

הלוואות על חשבון הירושה

החיים שלנו מלאים בחוסר ודאות, אנחנו לא יודעים מתי יגיע הסוף שלנו ומה נוכל להשאיר ליורשים שלנו. אף על פי כן, לפעמים אנו זקוקים לכסף עוד היום – כסף שיעזור לנו לממש חלומות, להתגבר על משברים, או פשוט לשרוד. זה מביא אותנו לפתחו של פתרון יצירתי אך מסוכן: לקיחת הלוואה כנגד ירושה עתידית.

במסגרת עסקה זו, אדם לווה כסף תמורת הבטחה להחזיר אותו מכספי הירושה שיקבל בעתיד מקרוב משפחה. הסכנה אשר טמונה בכך היא שהמלווה סומך על כסף שעדיין אינו קיים – המוריש יכול לשנות את צוואתו ולהותיר את היורש בלי דבר.

מצד אחד, חוזים אלה מאפשרים גישה למקור מימון בשעת הצורך. מצד שני, הסיכון רב מדי עבור המלווה.

 

חלוקה של עיזבון לפני מות המוריש

במותו של אדם, הרכוש שלו עובר ליורשים החוקיים שלו. עולה השאלה האם היורשים חייבים להמתין עד סיום הליכי העיזבון כדי ליהנות מהנכסים שלהם? לא בהכרח. סעיף 7 לחוק הירושה מתיר ליורשים לבצע עסקאות בנכסים שיירשו מהמנוח עוד בטרם קיבלו אותם בפועל.

לצורך הדוגמא, יורש יכול למכור מגרש שעתיד לעבור אליו מן המנוח, גם אם טרם נרשם על שמו. בחלק מן המקרים מדובר באפשרות יקרת ערך עבור יורשים אשר זקוקים למזומנים באופן מיידי, שכן הליכי ירושה עלולים להימשך חודשים ואף שנים.

למרות זאת, יש לפעול בזהירות. אם היורש מוכר נכס בטרם עת ולאחר מכן מתברר שאינו זכאי לו, הוא עלול למצוא עצמו במצב משפטי מורכב מאוד. חוק הירושה נועד לעזור ליורשים, אך רק בתבונה וזהירות ניתן להפיק ממנו את המיטב.

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

הסכמים בין יורשים עתידיים

שום דבר אינו בטוח, גם אם אנחנו בטוחים שנרש את הנכסים של הורינו, המציאות עלולה להפתיע אותנו. בכל זאת, חוק הירושה מאפשר לנו לשחק על הסיכון ולבצע עסקאות המבוססות על ירושה עתידית. אחות יכולה להבטיח לאח שלה כי היא תעביר לו חלק מהדירה של אבא שלהם, אם היא תקבל אותה בירושה. כמו כן, ליורשים עתידיים יש את האפשרות להתקשר בעסקה עם גורם זר שאינו קרוב משפחה.

עסקאות מסוג זה הן מתוחכמות אך מסוכנות. מה יקרה אם האב ישנה את צוואתו, או יוריש את רכושו למישהו אחר? מי שסומך על ירושה שעדיין לא קיבל עלול למצוא עצמו לא פעם במצבים בעייתיים. עסקאות כאלה מציעות הזדמנות, אך גם טומנות בחובן גם סיכון רב. אולי כדאי לחשוב פעמיים לפני שמתחייבים למכור נכס שעוד לא נרשם על שמנו. יש דרכים טובות יותר להתכונן לעתיד מאשר להמר על ירושה שאינה ודאית.

 

הסכמי חלוקת עיזבון בין אחים

במשפחות רבות מתגלעות מחלוקות סביב נושא חלוקת העיזבון. לא מעט אנשים תוהים לעצמם האם ניתן למנוע סכסוכים על ידי רכישה מוקדמת של החלקים בירושה העתידית דרך הסכם חלוקת העיזבון? התשובה היא חיובית. על פי החוק, מותר לאח לרכוש מראש את חלקו של אחיו בירושה, תמורת תשלום כספי או רכושי. מדובר בעסקה על תנאי, שתיכנס לתוקף רק עם פטירתו של המוריש. זהו פתרון יצירתי למניעת סכסוכים עתידיים,

אך הסיכון בו בולט. יכול לקרות מצב בו המוריש מחליט לנשל בצוואתו את המוכר מחלקו בעיזבון, במצב כזה הקונה ישאר ללא תמורה לכספו. לפיכך, פיצוי מוקדם על חשבון ירושה מהווה דרך מתוחכמת לחלוקת נכסים, אך בו זמנית מהווה גם סיכון גדול. יש לשקול היטב האם שווה להמר על ירושה שעוד לא הגיעה לעולם. אולי עדיף להגיע לפשרה הוגנת בהווה, מאשר להסתמך על הבטחות לעתיד.

 

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.

עורך דין אייל רייפר
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
אהבתם? שתפו:
תמונה של עו''ד אייל רייפר​

עו''ד אייל רייפר​

עו"ד אייל רייפר, שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות', הוא מומחה בתחום ההוצאה לפועל, זכויות עובדים ותיקי חייבים וזוכים. עם ניסיון עשיר בעבודה בפרקליטות ובהוצאה לפועל, אייל מביא עמו הבנה מעמיקה של המערכת המשפטית ויכולת ייחודית להעניק ללקוחותיו פתרונות משפטיים מדויקים ואפקטיביים. בנוסף, לאייל יש ניסיון עסקי נרחב בישראל ובארצות הברית, מה שמאפשר לו לשלב תובנות מעולם העסקים בניהול תיקים משפטיים, ולהבטיח גישה מקיפה ומותאמת אישית לכל לקוח.

מרכז מידע המשפטי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: