לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

צ’ק חוזר, הוצאה לפועל: הפתרונות השונים בדרך להחזרת החוב.

תוכן עניינים

תארו לעצמכם כי אתם בעלים של חנות כלי מטבח. לקוח נכנס אליכם לחנות ומחליט לרכוש מספר כלים שונים שנמצאים בחנות. בתור הבעלים של החנות ובתור אזרחים ישראלים אשר מודעים לתופעה הנפוצה של צ’ק חוזר, ביררתם עם הלקוח האם יש לו אפשרות לשלם בכרטיס אשראי או שמא בכסף מזומן, הלקוח ענה בשלילה ואמר שהוא משתמש אך ורק בצ’קים וכי יש לו כיסוי.

החלטתם להאמין ללקוח שלכם והסכמתם למכור לו את המוצרים בתמורה לצ’ק. לאחר מספר ימים אתם מקבלים מהבנק את ההודעה שממנה הכי פחדתם – הצ’ק שהפקדתם חזר – וכעת אתם חושבים על הוצאה לפועל וטיפול בצ’ק החוזר. אמנם מדובר בתרחיש לא נעים כלל אך עם כל הצער שבדבר מדובר על תרחיש נפוץ מאוד בקרב האוכלוסייה הישראלית. ניתן לומר כי תרחיש זה הפך להיות בעיה משמעותית מאוד בהתנהלות של המשק הישראלי. 

במהלך שנת 2019 חזרו יותר מארבעה מיליון צ’קים ממגוון סיבות, הסכום הכולל של הצ’קים שחזרו היה קרוב ל-46 מיליארד שקלים. 

למרות שמרבית הצ’קים שחוזרים מהבנק חוזרים בעקבות סיבה טכנית, עדיין חלק גדול מאוד מהצ’קים חוזרים מאחר שלא קיים כיסוי לצ’ק בחשבון הבנק של האדם שנתן אותו. 

 

איך משתמשים בצ’קים חוזרים בהוצאה לפועל? 

לפני הכל, יש להדגיש כי חשוב לפעול מהר – שימו לב שיש סיכוי גבוה שהאדם שנתן לכם את הצ’ק פעל כך גם עם אנשים אחרים ובעקבות כך יש רשימה ארוכה של אנשים שמחכים לקבל את כספם חזרה.

אם אתם סבורים שהמקרה הוא כך גם אצלכם, יכול להיות כי ההליכים של הוצאה לפועל יארכו זמן רב והסיכויים שלכם לקבל את מלוא הכסף שמגיע לכם נעשים יותר ויותר נמוכים. אם נקלעתם למצב כזה ההמלצה שלנו אליכם היא לפנות אל עורך דין אשר מתמחה בהליכים של הוצאה לפועל ובהליכים של גבייה, עורך הדין יסביר לכם כיצד לפעול כדי לקבל את הכסף שלכם במלואו ובמהירות הגבוהה ביותר שניתן. 

 

אתם יכולים לגשת להוצאה לפועל ולהגיש בקשה לפתיחת תיק כנגד כל צ’ק שחזר אליכם, אך חשוב לציין כי יהיה עליכם לשלם אגרה על כל תיק שנפתח. בשל כך אנו ממליצים לכם לחשוב טוב לפני שאתם פותחים תיק בהוצאה לפועל נגד האדם שנתן לכם את הצ’ק, כדאי לכם לבדוק האם הסכום הכספי שנקוב בצ’ק מכסה את האגרה שתידרשו לשלם עבור פתיחת התיק.

 

הוצאה לפועל: סנקציות והגבלות על האדם החייב

לרשות ההוצאה לפועל יש את היכולת ואת ההרשאה להטיל סנקציות שונות על האדם שנתן את הצ’ק על מנת לגרום לו להחזיר את הכסף כמה שיותר מהר. רשות ההוצאה לפועל יכולה לעקל לאותו אדם נכסים שונים על מנת לפרוע את החוב שלו. בנוסף על כך רשות ההוצאה לפועל יכולה להטיל על אותו אדם צו עיכוב יציאה מהארץ כדי למנוע סיטואציה שבה הוא בורח מהארץ ובכך מתחמק מקיום דין להסדרת החוב שקיים כלפיו. 

אם אינכם רוצים לפנות אל הוצאה לפועל ואל בית המשפט כדי לקבל את כספכם בחזרה, יש לכם אפשרות נוספת והיא לפנות אל גוף חיצוני העוסק בפדיון צ’קים ושטרות, אותו גוף יגבה ממכם עמלה מסוימת ובתמורה לעמלה אתם תוכלו לקבל את הסכום שנקוב בצ’ק לאחר הורדת העמלה ממנו.  

 

למה צ’קים חוזרים?

ישנן סיבות שונות ומגוונות לחזרה של צ’קים מהבנק, אספנו עבורכם את הסיבות העיקריות והבולטות ביותר למקרים של צ’ק חוזר בהוצאה לפועל:

  • תקלות טכניות – הרוב הגדול של האנשים אינם יחשבו על כך שמדובר בתקלה טכנית כאשר הם יקבלו בחזרה צ’ק מהבנק, זאת מכיוון שהמחשבה הראשונה שעוברת למרבית האנשים בראש היא שהצ’ק חזר כי אין לו כיסוי. אולם, במרבית המקרים בהם צ’קים חוזרים הדבר נגרם כתוצאה מטעות טכנית מסוימת. 

ישנן מספר טעויות טכניות אשר יכולות להוביל למצב בו הבנק לא מוכן לקבל את הצ’ק. חלק מן הטעויות הללו הן: החתימה אשר קיימת על הצ’ק לא דומה לחתימה שקיימת בחשבון הבנק של נותן הצ’ק, כתוצאה מכך הבנק יכול להחליט כי הוא אינו מוכן לקבל את הצ’ק וזאת כדי להגן על האדם שנתן את הצ’ק מאחר ויש סיכוי שמישהו אחר נתן את הצ’ק בשמו. 

טעות טכנית נוספת שבעקבותיה הבנקים לא מוכנים לקבל צ’קים היא תאריך שגוי, מחסור בחותמת רלוונטית ועוד טעויות טכניות נוספות. 

כאשר אתם נתקלים במקרה מהסוג הזה הדבר הראשון שאנחנו ממליצים לכם לעשות זה להירגע ולא להיכנס ללחץ. צרו קשר עם האדם ממנו קיבלתם את הצ’ק והסבירו לו מה קרה, ברוב המוחלט של המקרים אותו אדם יביא לכם צ’ק חדש תוך זמן קצר. 

  • לא קיים כיסוי מספיק לצ’ק – במדינת ישראל מקרים בהם לא קיים כיסוי מספיק לצ’קים הם מקרים נפוצים מאוד ויחד עם זאת מקרים לא נעימים כלל וכלל. במידה ואתם מקבלים צ’ק בחזרה בעקבות סיבה זו, הכוונה היא שהאדם ממנו קיבלתם את הצ’ק הביא לכם אותו ללא כיסוי. 

כאשר אין כיסוי לצ’ק הוא חוזר בחזרה אל הבנק מכיוון שבעת הפירעון שלו לא היה מספיק כסף בחשבון הבנק של נותן הצ’ק על מנת לכסות אותו.  

אין ספק כי זו תופעה פופולרית מאוד בקרב הציבור הישראלי, תופעה שחוזרת על עצמה פעמים רבות במהלך כל שנה והיא נחשבת לבעיה משמעותית מאוד. 

ברוב המקרים בהם מדובר בתקלה טכנית כזו או אחרת, בסוף הסיפור מתגלה כי התקלה קרתה עקב טעות שנעשתה בתמימות, לעומת זאת כאשר אנו מדברים על צ’קים חוזרים ללא כיסוי המצב הוא שונה לחלוטין. 

בחלק גדול מן המקרים מתגלה כי אותו אדם ששילם באמצעות הצ’ק ידע שאין לו כיסוי בחשבון הבנק שלו והוא עשה זאת למרות שידע זאת. 

ההמלצה שלנו אליכם במקרים כאלה היא לקיים שיחה עם האדם שנתן לכם את הצ’ק ולנסות להבין במהלך השיחה האם הוא מנסה להתחמק מתשלום או שהוא נכנס לבעיה כלכלית מסוימת אך עדיין הוא יכול לטפל בבעיה שנוצרה. 

אם גם לאחר שיחה מתברר לכם כי אותו אדם לא מתכנן לשלם לכם, אנחנו ממליצים לכם לשכור את שירותיו של עורך דין בעל התמחות בגביית חובות כדי שיעזור לכם להתמודד עם הבעיה. 

  • חשבון הבנק של הצד המשלם סגור – גם תופעה זו נחשבת לתופעה נפוצה בה נתקלים אנשים רבים מדי יום, כאשר אנו מדברים על חשבון בנק סגור אנחנו למעשה מדברים על מקרים בהם אדם משלם עם צ’ק מחשבון שמתגלה בסופו של דבר כחשבון סגור כאשר מנסים לפרוע את הצ’ק. האדם אשר קיבל את הצ’ק נכנס לבעיה מכיוון ואין לו יותר מדי אפשרויות פעולה כאשר חשבון הבנק סגור, חלק גדול מהאוכלוסייה הישראלית נוטים לחשוב כי אין מה לעשות כדי לקבל את הכסף במקרים מהסוג הזה, בנקודה זו חשוב מאוד לציין שגם במקרים מהסוג הזה יש פעולות שניתן לבצע על מנת להחזיר את הכסף. במרבית המקרים איש המקצוע שיוכל לעזור לכם בצורה הטובה ביותר הוא עורך דין. עורך הדין בו תעזרו יוכל לבדוק למענכם מהי הסיבה שבגינה חשבון הבנק נסגר, מה התאריך בו חשבון הבנק נסגר, על שם מי רשום חשבון הבנק ואיך ניתן לאתר את אותו אדם שעל שמו רשום החשבון. 

אחת מן הפעולות בהן עורך הדין יכול לנקוט היא שליחה של מכתב אזהרה לבעל החשבון הסגור, עורך הדין יכול לפעול בעוד דרכים נוספות שחוק שיקים חוזרים וחוקים נוספים מתירים לו כדי שאתם תקבלו בסופו של דבר את הכסף שלכם אפילו אם חשבון הבנק סגור. 

 

 

איך ניתן להימנע מצ’קים חוזרים?

עליכם לפעול בזהירות רבה כאשר אתם ניצבים בפני קבלה של צ’ק מכל גורם כזה או אחר לא משנה אם זה בתמורה למוצר שמכרתם או בתמורה לשירות שנתתם. 

הדבר הראשון שעליכם לעשות הוא לבדוק האם הצ’ק כולל בתוכו את כלל הפרטים החשובים של האדם שנתן לכם את הצ’ק, כמו כן יש לוודא כי הצ’ק כולל תאריך וגם חתימה. בנוסף על כך בקשו מהאדם שמעניק לכם את הצ’ק מסמך מזהה כלשהו. 

 

על ידי חיפוש באתר של בנק ישראל אתם תוכלו לראות בכל רגע שתרצו האם האדם שרוצה לתת לכם צ’ק מוגבל בנקאית. כאשר אתם מקיימים עסקאות בסכומים כספיים גדולים אתם יכולים לדרוש מהבנק המחאה, המחאה מהבנק שווה בערכה לכסף מזומן. אין שום דרך לבטל המחאה שהתקבלה מהבנק. 

 

אם אתם מקיימים עסקה כלשהי עם אדם והוא בוחר לשלם לכם על העסקה באמצעות מספר צ’קים דחויים, ואתם חוששים כי הצ’קים עלולים לחזור, אתם יכולים לדורש מאותו אדם צ’ק ביטחון על סך כל הסכום של העסקה. כמו כן יש לכם את האפשרות לדרוש ערבות מהבנק או לדרוש שטר חוב שמכיל את הסכום המלא של העסקה. 

אם אתם מקיימים עסקה עם אדם שמוכן לשלם רק על ידי צ’קים אבל הוא לא מוכן להיענות לבקשות שלכם שמטרתן היא לוודא כי הצ’ק לא יחזור, ההמלצה שלנו אליכם היא להימנע מקיום עסקה עם אותו אדם. 

 

 

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי.

עו"ד דוד דרעי
התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
אהבתם? שתפו:
תמונה של עו''ד אייל רייפר​

עו''ד אייל רייפר​

עו"ד אייל רייפר, שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות', הוא מומחה בתחום ההוצאה לפועל, זכויות עובדים ותיקי חייבים וזוכים. עם ניסיון עשיר בעבודה בפרקליטות ובהוצאה לפועל, אייל מביא עמו הבנה מעמיקה של המערכת המשפטית ויכולת ייחודית להעניק ללקוחותיו פתרונות משפטיים מדויקים ואפקטיביים. בנוסף, לאייל יש ניסיון עסקי נרחב בישראל ובארצות הברית, מה שמאפשר לו לשלב תובנות מעולם העסקים בניהול תיקים משפטיים, ולהבטיח גישה מקיפה ומותאמת אישית לכל לקוח.

מאמרים בנושא גביית חובות

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: