חדלות פירעון

כשחייב מגיע למצב בו הוא אינו יכול לפרוע את חובו, יש לקבוע הסדר משפטי מתאים שיסייע לחייב להחזרו. אחרת החייב ייאלץ לשאת בעיקולים על רכוש ועל חשבון הבנק, הגבלות מסוימות ועוד, עד שיפרע את חובו.

בשעה קשה זו, יש עובדה מעודדת בנוף: החוק שנחקק ב2018 שינה ללא היכר את תחום חדלות הפירעון – רפורמות שונות שבוצעו במסגרתו הובילו לכך שהיום, ניתן להגיע להסדר חובות יותר בקלות ולסיים עם סיפור החובות מוקדם יותר. למעשה, המדינה הבינה שאין טעם "לאזוק" חייב אם אין תועלת רבה בכך!

במאמרים הבאים נראה לכם שגם אם נקלעתם לחובות, זה לא סוף העולם – ואת הדרך להתמודד.

תחומי עיסוק בחדלות פירעון

שאלות ותשובות בחדלות פירעון

ישנו סיכוי טוב שבמידה ותבדקו תיווכחו לגלות שהתשובה חיובית, שכן בחלק ניכר מהמקרים ניתן לעשות זאת. בקרב האפשרויות העומדות בפני החייב, ניתנת עבורו האפשרות לנסות ולפתור את המצב באמצעות ניהול משא ומתן יחד עם הבנק על מנת לשלם את חובו, בפריסה לתשלומים למשך חודשים או שנים קדימה. זוהי אפשרות טובה אך מצד שני היא כרוכה בבירוקרטיה, אנרגיה וזמן שלא לכולם יש. מה גם שמי שמנסה לפתור את העניינים לבד מול הבנק בדרך כלל נתקל בקשיים רבים יותר ובאיומים מצד הבנקים. לא נוח, מסורבל וקשה. לעומת זאת, יש גם את האפשרות השניה שהיא הסדרי חוב. אפשרות זו מעניקה לחייב את הפתרון הסופי להתגברות על חובותיו באמצעות פריסה הדרגתית. הפתרון מוריד ממנו את הפחד התמידי והאיומים על נקיטת הליכים נגדו.

כאשר החייב מקבל פסק דין על ידי שופט הפוסק עליו לשלם חוב ומאחר בתשלומו, הוא נאלץ לשלם על חוב זה ריבית פיגורים. מטרתה של ריבית הפיגורים היא שונה מהמטרה של ריביות הניתנות ע"י בנקים, חברות אשראי, ביטוחים וכו'. ריבית פיגורים היא למעשה סוג של עונש המוטל על החייב, ונועד להאיץ בו לשלם את חובו בזמן, או שישלם את הריבית שנקבעה לפי פסק הדין. חשוב לציין גם, שמסיבה זו ריבית הפיגורים היא בשיעור גבוה מהרגיל – שלא דומה לריביות שמקבלים בבנק או לעמלות מסוימות – כאן מדובר על רכיב עונשי.

כאשר סך התחייבויותיו של חייב עולים על סך נכסיו, הדרך לחובות שהולכים ונערמים עלולה להיות כמדרון חלקלק המותיר אותו בתחושת "אין מוצא". אמנם לא נהוג להכריז באופן ישיר על מצב של 'חדלות פירעון' עבור כל אחד השרוי במצב בו סך התחייבויותיו עולים על סך נכסיו, אך כאשר סבורים כי החייב לא ייפטר מהחובות בשנים הקרובות או בכלל – אז יישקלו הליכי חדלות פירעון המעניקים קבלת הפטר מן החובות המהווים פתיחת דף כלכלי חדש.

פשיטת רגל היא הליך בו החייב יורד מנכסיו על מנת לשלם את החובות. על ידי כינוס הנכסים ומכירתם, יכול החייב לשלם את חובותיו ולפתוח דף חדש – אך דרך זו כרוכה בירידה משמעותית ברמת החיים. הליך פשיטת רגל יכול להימשך נכון לכתיבת שורות אלה, עד 4 שנים (בהתאם לחוק החדש ששונה בספטמבר 2020). בחודש ספטמבר 2020 נכנס שינוי משמעותי בחוק הקובע כי יש לעשות כל שניתן כדי לעזור לחייבים להשתקם, לפני שפושטים אותם מנכסיהם.

ברמה העקרונית, בחוק נקבע שהתנאי המינימלי לפתיחה בהליכי חדלות פירעון הוא שסך החובות יעמוד על 50,000 ש"ח, אך בהתאם לנסיבות חריגות, רשאי רשם ההוצאה לפועל לאשר גם פתיחה בסכומים נמוכים מזה.

מאמרים בנושא חדלות פירעון

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: