המחאת חוב

תוכן עניינים

כאשר קיים חוב בין אדם א' לבין אדם ב', ואדם ב' לא יכול להעביר את הכספים לאדם א' נכנסת לתמונה המחאת חוב. מהי? למעשה, מדובר בהסכם בו החייב, שאינו פורע את התשלום מול הנושה מביא אדם אחר איתו הכין הסכם מבעוד מועד על מנת שיפרע את החוב במקומו. כפי שאתם ודאי מנחשים, המחאת חוב מצריכה עריכת הסכם מבעוד מועד המסדיר את היחסים בין החייב לנושה ולנמחה.

 

ראשית, מהי המחאה?

המחאה, המכונה גם צ'ק היא שטר שבעזרתו יכול צד א' למסור כספים לצד ב' ולמעשה משמעותו העקרונית היא הוראה למשיכת כספים – מחשבון בנק אחד לאחר. המחאת חוב היא שטר שמיועד לשימוש עתידי, במקרה הצורך. לדוגמה: כאשר אדם נכנס לדירה בשכירות, הוא עשוי להשאיר צ'ק פתוח לחברת החשמל, המיועד לשימוש עתידי.
ישנם מצבים בהם ברגע האמת לחייב אין מספיק כיסוי בחשבון על מנת לשלם את החוב. מה קורה במקרה כזה? כאן נכנס לתמונה צד ג' שעל פי ההסכם פורע את החוב במקומו.

 

מהי המחאת חוב שלא כדין?

לא כל המחאה כזו קבילה בחוק. כדי שהמחאת החוב תקבל תוקף משפטי, צריכים להתקבל מספר תנאים:

  • הדין לא שלל או הגביל מראש את האפשרות במקרה הספציפי הזה, שהחוב יעבור לידיים זרות.
  • נערך הסכם מבעוד מועד בין החייב לנמחה, בו צוין כי החוב יעבור לנמחה באם לא ייפרע.
  • הנושה הסכים להעברת החוב באם לא ייפרע. הסכמת הנושה הינה עניין קריטי, שכן בדרך כלל הנושים מעוניינים לאמוד את מצבם הכלכלי של החייבים טרם ביצוע עסקה בשטר חוב.

 

המחאת חוב מול המחאת זכות

המחאת זכות הינה על אותו משקל כמו ההמחאה האחרת, רק שהפעם – במקום שהנמחה יחליף את החייב בפריעת החוב, בהמחאת זכות מדובר על אדם או גוף שיחליף את הנושה בהעברת הכספים. בהמחאת זכות הדברים מתבצעים באופן מעט יותר קל, שכן אז לחייב לא משנה מי הנושה אליו הוא צריך להעביר את הכספים, בשונה מהמחאת חוב. בהמחאת זכות, יש לוודא שאפשרות זו לא נשללה או הוגבלה על פי בית המשפט טרם ביצוע הפעולות.

מאמרים בנושא משפט מסחרי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה:

מוזמנים לחפש מידע באתר