ישנם לא מעט מקרים בהם בתי עסק, חברות ואנשים פרטיים מחליטים לחתום על הסכם, אשר כולל בתוכו סעיף המאפשר ביצוע של בוררות בינלאומית אם יהיה צורך בכך. הסיבה לכך שחלק מבתי העסק והאנשים מוסיפים את סעיף זה להסכם, טמונה ביתרונות הרבים שאותם ניתן להפיק מהליך בוררות בינלאומי.
המשמעות של הליך בוררות בינלאומי, היא כמעט זהה למשמעות של הליך בוררות רגיל בישראל שנערך מחוץ למערכת המשפטית, ההבדל היחיד בין השניים הוא המיקום – בוררות בינלאומית נערכת במדינות זרות ולא במדינת ישראל.
יורדים לעובי הקורה – מהי בוררות בינלאומית?
כאשר אנו מדברים על בוררות בינלאומית, אנחנו למעשה מדברים על חלופה הגיונית המשמשת חברות ואנשים פרטיים לצורך פתרון של סכסוכים מחוץ למערכת המשפטית. מאחר שלצדדים בסכסוך יש את האפשרות לבחור את הבורר או שמא הבוררים שינהלו את כלל הדיונים, הדבר גורם להם להרגיש כי הם בעלי כוח והם אלו השולטים על ההליך. זאת בשונה מדיונים במערכת המשפטית, בהם אין אפשרות להחליט מי יהיה השופט; על אחת כמה וכמה כאשר מדובר על מערכת משפטית של מדינה זרה, בה החוקים והמנהיגים הם זרים.
כמו כן, בשונה מהליכים משפטיים במערכת המשפטית אשר יכולים להימשך שנים רבות עד לקבלת פסק דין ובהם אין אפשרות לחשב את העלויות השונות, במסגרת הליכי בוררות יש אפשרות לחשב את העלויות השונות אותן פסק האחראי על הליך הבוררות.
כדי שתהיה אפשרות לגשת להליך בוררות בינלאומי יש צורך בהסכם בוררות או שמא בסעיף בוררות אשר לוקח חלק בחוזה ההתקשרות עליו חתמו שני הצדדים. הסכם בוררות או שמא סעיף הבוררות בחוזה ההתקשרות צריך להציג את הנושאים שעליהם הסכימו הצדדים לרבות:
- היכן יתנהל הליך הבוררות הבינלאומי?
- מהו הדין שיחול?
- אם הצדדים עצמם אינם יבחרו את הבורר, מי הוא זה שיבחר אותו?
- איזה גוף יהיה אחראי לנהל את הערעור אם יהיה צורך בכך?
במקרים בהם שני הצדדים מסכימים על כל החלקים המהותיים, בית המשפט לא צריך להתערב על מנת ליישב את הסכסוך.
למה לבחור בבוררות בינלאומית?
סודיות מוגברת – ישנו איסור במדינת ישראל על חשיפת הליכי בוררות בינלאומיים לתקשורת. בעקבות כך אלו אשר לוקחים חלק בבוררות יכולים לומר כל מה שעל ליבם מבלי לחשוש שדבריהם יתפרסמו. המטרה העיקרית של הליכי בוררות בינלאומיים היא להוביל לפתרון הסכסוך או שמא הבעיה במהירות המקסימלית ועל הצד הטוב ביותר.
אורך ההליכים – בשונה מהליכים משפטיים אשר יכולים לארוך גם מספר שנים בחלק מן המקרים, הליכי בוררות אורכים הרבה פחות זמן ברוב המוחלט של המקרים.
*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.