כשאנחנו דנים בנושא הבוררות, אנחנו למעשה מדברים על דרך חלופית להכריע בסכסוך המתקיים בין שני צדדים, ללא עזרת בית המשפט.
אחד היתרונות הבולטים ביותר של תהליך הבוררות לעומת תהליך המתנהל בבית המשפט הוא שרוב ההסדרים של תהליך הבוררות נקבעים עוד בתחילת התהליך בהסכמתם של שני הצדדים בסכסוך.
חלק מן ההסדרים הנקבעים בתחילת התהליך הם: זהותו של הבורר, הסמכויות המוענקות לבורר בתהליך ועוד.
כל ההסכמים אשר בנוגע אליהם הגיעו הצדדים להבנה מחייבים את הצדדים לעמוד בהם ואת הבורר עצמו.
מהם היתרונות של בוררות לעומת בית המשפט?
- בשונה מתהליך משפטי אשר מתנהל בבית המשפט, בתהליך של בוררות שני הצדדים רשאים לקבוע האם תהליך הבוררות יתנהל בהתאם לכללים אשר מקובלים בבית המשפט או שלא. כמו כן שני הצדדים יכולים לקבוע האם יש צורך בשימוש בראיות לאורך התהליך או שלא. בגדול, שני הצדדים יכולים להסכים לקיום של דיון ללא התייחסות לחוקים המקובלים בחוק.
- הציבור הרחב אינו משתתף בתהליכי בוררות, התהליך מתנהל רק בין שני הצדדים בסכסוך, הדבר דומה לתהליכים המתרחשים בבית המשפט לעניינים משפחתיים.
- בזכות השימוש בבורר בעל התמחות בתחום הספציפי אליו נוגע הסכסוך, אין צורך בחוות דעת נוספות של מומחים שאינם קשורים לתהליך.
מהם החסרונות של בוררות לעומת בית המשפט?
- אדם שאינו חתום על הסכם הבוררות אינו חייב לקבל על עצמו את פסק הבוררות.
- הבורר הנבחר אינו חייב לפעול ולפסוק בהתאם לדין המהותי, הוא יכול לפסוק בכל דרך שיבחר.
- במרבית המקרים אין אפשרות לערער על החלטתו של הבורר, ניתן לעשות זאת רק במקרים בהם שני הצדדים בסכסוך החליטו מראש כי קיימת אפשרות לערער על פסק הבוררות של הבורר.
- למרות שאין צורך בתשלום אגרה לבית המשפט, בסופה של הבוררות שני הצדדים בסכסוך חייבים לשלם לבורר סכום כספי עליו הם החליטו מראש.
כיצד צריך להיכתב הסכם בוררות?
- הסכם בוררות הוא הסכם אשר נקבע על ידי שני הצדדים מבעוד מועד, הצדדים בסכסוך הסכימו לכך שבכל מחלוקת שתעלה ביניהם בקשר להסכם, הגורם אשר יהיה אחראי לתת מענה בנוגע למחלוקת הוא הבורר ולא בית המשפט. ניתן לומר כי הסכם בוררות הוא הסכם אשר מגביל את שני הצדדים בפנייה לבית המשפט בנושאים בהם קיים תנאי של בוררות.
- הסכם בוררות חייב להיות בכתב בהתאם לדרישות החוק.
- הסכם בוררות צריך להכיל בתוכו את כל הנושאים עליהם הסכימו שני הצדדים בסכסוך.