לאנשים אשר נפגעו מעבירה כזו או אחרת יש את הזכות להגיש תביעה נגד הצד הפוגע בגין הנזקים שנגרמו להם כתוצאה מן העבירה שהוא ביצע.
הצד התובע יכול להגיש תביעה אזרחית כנגד הצד הפוגע ללא פתיחה של הליך פלילי נגדו, הדבר מתאים למקרים בהם הצד הנתבע הוא אותו אדם שגרם לנזק בצורה ישירה. במקרים מסוימים ישנם גורמים אחראיים אשר לוקחים חלק בעבירה בעקבות רשלנות שלהם ובגלל שהם נתנו לעבירה לקרות מלכתחילה, למשל מקרים בהם המעסיק של בעל מקצוע מסוים הוא חלק מן העבירה.
מי יכול להגיש תביעת גזל?
- האדם אשר נפגע כתוצאה מן העבירה הוא זה שרשאי להגיש תביעה נגד אותו אדם שפגע בו.
- במקרים בהם העבירה גרמה למוות של אדם, משפחתו של אותו אדם רשאית להגיש תביעה נגד אותו אדם שביצע את העבירה וגרם למותו של בן משפחה, התביעה מוגשת בשמו של המנוח ובשמו של כל אדם שחווה נזק כתוצאה מן העבירה וכתוצאה ממותו של המנוח.
- בחלק מן המקרים למשפחתו של נפגע יש את האפשרות לתבוע פיצויים כספיים עקב פגיעה נפשית שנשארה אצלם בעקבות העבירה.
- הצד הנתבע אינו חייב להיות בהכרח הפוגע, במקרים מסוימים הצד הנתבע הוא זה אשר נתן את האפשרות לביצוע העבירה או זה אשר איפשר ברשלנות את קיום העבירה.
- תביעת גזל אזרחית כנגד אדם אינה מחייבת פתיחה של הליך פלילי נגד הצד הפוגע, תביעת גזל אזרחית יכולה להיות מוגשת גם במקרים בהם לא מתקיים תיק פלילי נגד הצד הפוגע וגם במקרים בהם התיק הפלילי כנגד הצד הפוגע נסגר והוא יצא זכאי.
למי צריך לפנות על מנת להגיש תביעת גזל?
תביעת גזל אזרחית מוגשת כמו כל תביעת נזיקין, התביעה מוגשת לבית המשפט המחוזי או לבית משפט השלום, הדבר נקבע בהתאם לסכום התביעה.
ההמלצה שלנו אליכם במקרים בהם אתם רוצים להגיש תביעת גזל כנגד אדם שפגע בכם היא לשלוח ביחד עם כתב התביעה מכתב בקשה לעיקול זמני על נכסיו של הצד הנתבע, קיימים מקרים בהם הצד הנתבע מבריח את הנכסים שלו עד לסוף ההליך המשפטי כדי להימנע מתשלום של הפיצויים אשר יקבעו בסוף המשפט.
כאשר אדם טוען כי נגרמה לו נכות בעקבות העבירה, עליו לצרף לכתב התביעה גם חוות דעת של רופא מומחה, כך נקבע בתקנות סדר הדין האזרחי של מדינת ישראל.