הפקעת מקרקעין

תוכן עניינים

חוקים מסוימים במדינת ישראל מובילים לעתים לקונפליקט בין זכות הקניין של הפרט במדינה לבין הצרכים הציבוריים במדינה. על פי חוק, ישנם מצבים מסוימים בהם תינתן לרשויות מקומיות הרשות להפקיע קרקעות פרטיות לצרכים ציבוריים. בחלק מן המקרים הרשויות עושות שימוש בהפקעת קרקעות על מנת לייצר הכנסה. כיצד מתנהל הליך הפקעת מקרקעין? מה ניתן לעשות אם לא הודיעו לי מראש על הפקעת מקרקעין? את התשובות לשאלות הללו תמצאו בהמשך המאמר. 

 

הפקעה של מקרקעין – על מה מדובר?

כאשר אנו מדברים על הפקעה של מקרקעין אנחנו למעשה מדברים על העברה כפויה של זכויות על מקרקעין בהן מחזיק אדם פרטי לטובת צרכים ציבוריים. החוק מתיר לרשויות לקחת בכפייה קרקעות פרטיות ולעשות בהן שימוש לצרכים ציבוריים שונים לרבות: העברת קווי מים, הקמת פארקים ומקומות נופש, בנייה של כבישים וכן הלאה. בעלי הקרקעות מקבלים פיצויים בגין הפקעת הקרקע שלהם, לעיתים מדובר בפיצויים מלאים ולעיתים בפיצויים חלקיים. 

 

הליך הפקעת מקרקעין

נהוג לחלק את הליך הפקעת מקרקעין לשלושה שלבים עיקריים, בואו נעבור על כל אחד מהם:

  • שלב ההכרזה – במסגרת שלב ההכרזה הרשויות מוציאות הודעה בן הן מודיעות על הכוונה שלהן להפקיע את המקרקעין. בעת בה שר האוצר מעוניין בהפקעת מקרקעין, תוכנית ההפקעה מתפרסמת ברשומות, הבעלים של המקרקעין אשר תחתיו רשומה הקרקע בפנקס רישום המקרקעין מקבל הודעה אישית בה מודיעים לו כי הרשויות עתידות להפקיע את הקרקע שנמצאת ברשותו. בנוסף על כך מוצבים שלטים על שטח הקרקע או בסמוך אליו, מתפרסמת הודעה בעיתון ונרשמת על כך הערה בטאבו. 
  • שלב תפיסת חזקה – אחרי שתוכנית ההפקעה מתפרסמת ברשומות הרשויות שולחות הודעה לבעל הקרקע בה הן מורות לו למסור את החזקה במקרקעין למפקיע בתאריך מסוים. חשוב לציין כי ברגע שמגיע המועד בו בעל הקרקע צריך למסור את החזקה עליה, למפקיע יש את הזכות המלאה להיכנס למקרקעין. 
  • שלב העברת בעלות – שלב העברת בעלות הינו השלב האחרון במסגרת תהליך הפקעת מקרקעין, בשלב זה הזכויות על הקרקע מועברות לרשות שעתידה להפקיע את הקרקע ובעל הקרקע מקבל פיצויים. 

 

לא הודיעו לי על הפקעת הקרקע מה אפשר לעשות?

חשוב לדעת כי מקרים בהם בעל הקרקע לא מקבל הודעה אישית על ההפקעה ולא מוצבים שלטים על הקרקע או בסמוך אליה נחשבים למחדלים חמורים מאוד מאחר ועלול להיגרם נזק לבעל הקרקע, אך למרות זאת הדבר אינו מבטל את תהליך ההפקעה. במקרים מסוג זה בעל הקרקע צריך לקבל פיצויים. 

 

*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.

מאמרים בנושא נדל"ן

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה:

מוזמנים לחפש מידע באתר