כאשר אנו חותמים חוזה עם כל אדם, אנו מן הסתם מצפים שיעמוד בסעיפיו. פעמים רבות אנו חותמים על מסמכים בלי לקרוא אותם לעומק, להבין את השלכותיהם ואת משמעותיהם. לעיתים אנו עלולים לקרוא סעיף ולהבין את תוכנו ואת משמעויותיו בעוד מי שכתב את החוזה התכוון למשמעות שונה לחלוטין. החוקים המשפטיים קובעים כי יש מקרים מסוימים בהם הפרת חוזה תיחשב להפרה יסודית (כלומר, הפרה שלא משתמעת לשני פנים). ככלל, ניתן לומר כי הפרת חוזה מתרחשת כאשר אחד מסעיפי החוזה לא התקיים במציאות, ואז הצעד המתבקש הוא אכיפת החוזה או ביטולו.
מי נפגע מהפרת החוזה?
הנפגעים מהפרת החוזה, ע"פ החוק במדינת ישראל יכולים להיות כל אחד מהצדדים בחוזה, אך לא צד שלישי שאינו קשור לחוזה. הפרת חוזה עשויה לגרור אחריה נזקים הפוגעים בכל אחד מצדדי החתומים עליו. למשל: אם חתמתם על חוזה שכירות בתור השוכרים והחלטתם לא לשלם למשכיר את דמי השכירות החודשיים, הרי שכעת הוא נפגע מכך – מפני שיכול להיות שהוא משלם את החזרי המשכנתא ו"בונה" על כך שאתם תשלמו בזמן. בכך שלא שילמתם, גרמתם למשכיר להפסיד כסף וזאת משום שהייתם צד בחוזה.
נפגעתם מהפרת חוזה? הנה מה שתעשו.
אם גם אתם נפגעתם כתוצאה מהפרת חוזה של הצד השני או שלכם, אתם יכולים לבקש מבית המשפט את אכיפת החוזה או את ביטול החוזה. מה ההבדל? בואו ונסקור:
אכיפת חוזה
במקרה כמו חוזה שכירות למשל, ברוב המקרים לא נרצה לבטל את החוזה אלא לאכוף אותו; הרי אנו מעוניינים שהחוזה ימשיך להתקיים ושעדיין נוכל לגור בדירה. משמעותה של האכיפה היא שהחוזה ימשיך להתקיים, אך מי שגרם לנזק ישלם פיצויים או יוכל להמשיך לקיים את החוזה רק בהינתן תנאים מסוימים, כפי שמחליט בית המשפט לפי סמכותו.
יש לציין אפוא, כי במקרים מסוימים בית המשפט יכול להחליט כי אין הוא מעוניין שהצדדים ימשיכו לקיים את החוזה. מצבים אלו הם: 1) אין אפשרות להמשיך לקיים את החוזה בפועל. 2) המשך החוזה מהווה כפייה על אדם מסוים ומונעת ממנו את חופש הבחירה. 3) כאשר המשך קיום החוזה מצריך פיקוח של בית המשפט או גוף ההוצאה לפועל. שם בית המשפט רשאי לפסוק על פי שיקוליו, שכן הוא הופך להיות צד המעורב בחוזה.
ביטול חוזה
אז הבנו כעת מהי אכיפת חוזה, אך מה עושים במצבים בהם אנו מעוניינים שהחוזה לא ימשיך להתקיים בכלל? כאן בית המשפט רשאי להתיר את ביטול החוזה, במקרים בהם מתרחשת הפרה יסודית של החוזה או הפרה חלקית. להזכירכם: הפרה יסודית = הפרה שלא משתמעת לשתי פנים. במקרה של הפרה חלקית, תנאי ההמשך תלויים באופן כללי בשני הצדדים – תחת תנאים מסוימים.