אין אדם שלא ישתמש במהלך חייו בשיעבוד. על אף שלשעבוד יש שימושים שונים, הן במגזר המסחרי והן בפרטי, כולנו מכירים את אופציית לקיחת המשכנתא מהבנק כשאנחנו קונים דירה. אז מהו שיעבוד? (או במקרה של משכנתא – שיעבוד מקרקעין) הוא למעשה הסכם מול הגוף ממנו אנו לווים את הכסף שמאפשר לנו ללוות סכום כסף גדול במיוחד, תמורת התחייבות בכתב שבמידה והחוב לא ייפרע בזמן, הנושה (הבנק, במקרה הזה) יוכל להטיל עלינו הגבלות ואף למכור את הנכס במידת הצורך. למרות שמדובר בנושא שעשוי להבהיל, חשוב לזכור שהשעבוד טומן בחובו יכולת שלולא הייתה קיימת, לא היינו יכולים ללוות סכומי כסף כה גדולים ולהניע את הכלכלה.
מטרת השעבוד
לפני הכל השעבוד נועד כדי להבטיח לנושה אמצעים אותם יוכל למכור בכסף במידת הצורך, שאלה יעזרו לו לפרוע את החוב. במקרה של בית, כאשר החוב לא נפרע בזמן הבנק יכול לקחת את הבית עליו נלקחה המשכנתא, למכור אותו, ובכך להשיב את הסכום אליו. זה מקנה לו ביטחון מוגבר בהחזר החוב, ועל כן הוא מוכן להלוות כספים. יש גם כאלו הרואים בו כמגבלה אחרת, שכן הוא גם עשוי להגביל את בעל הנכס/המשכון מלבצע בו עסקאות מסוימות.
סוגי שיעבוד במקרים של חברה
יש מספר סוגים של שעבוד, וכל אחד בעל תנאים והגבלות שונים. במקרים של חברה, המשפט נוהג להבחין בין מספר סוגים: סמלי, ספציפי, צף ושלילי. בואו נסקור את הסוגים השונים-
שיעבוד קבוע
משמעותו של שיעבוד מסוג זה הוא לקיחת הלוואה תמות שעבוד רכוש ספציפי של החברה, וכאשר החוב לא יוחזר – הנושה יוכל לקבל את הרכוש המשועבד בחזרה. במידה וקורה מצב של פירוק חברה, שעבוד קבוע קובע כי לנושה תהיינה עדיפות על פני נושים אחרים במידה וקיימים, מה שעוזר לנושה לקבל יותר ביטחון בהחזר ההלוואה, שכן החזר החוב לא יתעכב בדרך כלל מספר שנים קדימה, כפי שלא נדיר לראות במקרים מסוימים אחרים.
שיעבוד צף / עם מגבלה
צף משמעותו למעשה שהוא על כלל נכסי החברה, אך לא על דבר מה ספציפי. בשעבוד צף יש סכנה: משום שלא מדובר בשיעבוד ספציפי, אותו רכוש יכול להיות משועבד לכמה גורמים שונים. לכן, לעיתים משתמשים גם בצף עם מגבלה, וכך הנושה יכול להגן על זכויותיו.
שסל”ן – שיעבוד ספציפי לרכישת נכס
מיועד לרכישת נכס, שבו כבר נגענו בתחילת המאמר. במקרה של חברה, הדברים לא שונים בהרבה: הוא ניתן בו בעת שנכסי החברה גדלים.