כדי שנוכל להבין על הצד הטוב ביותר מהי צוואה הדדית ראשית עלינו להבין מהי צוואה.
במהלך חיינו אנו צוברים לעצמו כספים, נכסים ורכוש נוסף אותו אנו נרצה להעניק בתור ירושה לקרובים אלינו ביום בו נעזוב את העולם. כדי שרצונו של כל מנוח יתקיים וכדי שהרכוש שלו יתחלק בדיוק כפי שרצה, יש צורך בכתיבת צוואה. כאשר אנו מדברים על צוואה אנחנו למעשה מדברים על מסמך שאותו אדם מסכים לתוכן הכתוב בו והוא מבצע לו עריכה בכתב ידו, במסגרת הצוואה האדם מחליט מה לעשות עם הרכוש שלו ולמי להעניק אותו לאחר מותו.
לאחר שהבנו מהי צוואה, יהיה לנו קל יותר להבין בהמשך המאמר מהי התוספת “הדדית” ומתי יש צורך בה.
מה זה אומר?
למעשה מדובר בצוואה אותה עורכים ביחד בני הזוג, במסגרת הצוואה הם מחליטים האם להוריש את הרכוש שלהם אחד לשני ואז לגורמים שלישיים או שמא להוריש את כל הרכוש ישירות לגורמים שלישיים.
כך למשל, בני זוג יכולים לקבוע בצוואה הדדית כי לאחר מותו של אחד מבני הזוג כל הרכוש יעבור לבן הזוג השני, לאחר מותם של שני בני הזוג כל הרכוש יעבור לילדיהם.
נוסף על כך, בני הזוג יכולים לקבוע כי הם מעניקים את כל הרכוש שלהם ישירות לילדים שלהם. במידה ובני הזוג מחליטים לערוך את הצוואה ההדדית תחת מסמך אחד, הצוואה היא גם צוואה משותפת.
מטרתה העיקרית של צוואה מסוג זה היא להגביל את האופציה של שינוי צוואה, ללא ידיעתו של בן הזוג השני.
התייחסות לשינוי הצוואה כאשר אחד מבני הזוג רוצה לשנות את הצוואה כשבן הזוג השני עדיין חי היא שונה מההתייחסות לצוואה כאשר אחד מבני הזוג הלך לעולמו.
היתרונות של שימוש בצוואה הדדית
אחד היתרונות הבולטים ביותר של שימוש בסוג זה של צוואה הוא האפשרות שהיא מעניקה לבני הזוג להגביל את הצעדים אחד של השני בנוגע ליכולת של כל אחד מהם לבצע שינויים בצוואה בעתיד.
בחלק מן המקרים יתרון זה עלול להפוך לחיסרון של ממש. דוגמא למקרים בהם היתרון הופך לחיסרון היא במקרים בהם אחד מבני הזוג שנשאר בחיים מגיע למצב בו הוא חייב לשנות את הצוואה, עקב סיבות שונות שבני הזוג לא ציפו להם כאשר הם הכינו את הצוואה ההדדית.