לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:

סיכול חוזה

תוכן עניינים

[gspeech type=full]

עודכן לאחרונה 01/04/2025

מהו סיכול חוזה? למעשה, במקרים בהם הפרת החוזה קרתה כתוצאה מהטעייה של הצד השני, או כתוצאה מנסיבות אחרות אשר המפר לא ידע עליהן, הצד שלכאורה סעיפיו הופרו – לא יוכל לקבל את הפיצויים או את האכיפה המגיעים לו במסגרת ההתקשרות.

קצת על הפרת חוזה

אי עמידה בסעיפי החוזה מצד אחד מהצדדים החתומים עליו, היא לא דבר נעים – על אף שהוא נפוץ. זה קורה בדרך כלל דווקא ברגע בו אנשים אינם מצפים לכך, ואכן – לא מדובר במקרה נעים עבור כל אחד. כשכל אחד מן הצדדים לא עומד בהתחייבויות שלו, בין אם מדובר על התחייבויות כספיות, או בפעולות שעליו לעשות – זה מותיר אותנו במצבים של חוסר ברירה, כאשר אנו לא רואים את האור שבקצה המנהרה. יש לציין אפוא, כי החוק מציב בפנינו אפשרויות טובות נוספות, ודרכים להתגמש – הרי זאת הסיבה בגינה חתמנו יחד עם הצד השני על החוזה מלכתחילה. חשוב להבין כי לעיתים, הפרת חוזה קורית בשל העובדה שצד אחד קרא את החוזה והצד השני לא הבין את תוכנו ומשמעויותיו לעומק. לפיכך, כשהחוזה מופר, ניתן לדרוש את אכיפתו או את ביטולו בבית המשפט, מה שיוביל לפתרון הוגן עבור שני הצדדים, עד כמה שאפשר בהתאם לחוק ולעוצמת הנזק שיצרה ההפרה.

באותה נשימה צריך לומר שצד שלישי, שלא חתם על החוזה – כמעט בשום מקרה לא יכול להיות חלק מהפרת החוזה – פרט למקרים כגון סיכול חוזה, שם המקרים עשויים להיות מעט מורכבים יותר, שכן חתימה על החוזה יכולה להיות מונעת משיקולים זרים כמו צדדים שלישיים ועל כן – מפאת קוצר המאמר איננו יכולים להציג את כלל המקרים והסייגים שבחוק. אך באופן כללי ניתן לומר שעלינו לבחון את הדברים בבחינת כל מקרה לגופו. אם קרה לכם מקרה דומה וברצונכם לסכל את החוזה, המשיכו לקרוא.

פיצויים בגין הפרת חוזה

כשהפרת חוזה גורמת לנזקים, הצד הנפגע רשאי באופן טבעי לתבוע פיצויים מהצד שהפר את החוזה.

שימו לב: הפיצוי הוא עבור נזקים שאפשר היה לחזות מראש שייגרמו במקרה של הפרת החוזה.

לדוגמה, אם הפרת החוזה היא מצד ספק ללקוח, ובגלל ההפרה אותו לקוח נאלץ לרכוש את המוצר או השירות מגורם אחר, ושילם על כך מחיר גבוה יותר – הספק הראשון מחויב בתשלום ההפרש בין הצעת המחיר שלו למחיר שבסופו של דבר הלקוח שילם.

הפרת חוזה שכולל התחייבות לתשלום סכום כסף מסוים גוררת חובת תשלומי ריבית על סכום זה. הריבית היא למעשה נזק שנגרם למי שאמור היה לקבל את הכסף ולא קיבל אותו במועד. כשקובעים פיצויים בגין הפרת חוזה לא מחשבים סכומי כסף שהצד הנפגע זכאי לקבל מחברת ביטוח בעקבות ההפרה. עוד כדאי לדעת שיש מקרים שבהם בית משפט יפסוק פיצוי גם עבור נזק נפשי לאחר הפרת חוזה.

חובת הפחתת הנזק בעקבות הפרת חוזה

במקרים של הפרת חוזה, גם לצד הנפגע ישנה חובה: הוא מחויב לפעול על-מנת למזער את הנזק שנגרם לו ככל האפשר, כשההגדרה בחוק היא "באמצעים סבירים". בתי משפט לא יפסקו פיצויים בגין נזקים שניתן היה למנוע אותם, כאמור באמצעים סבירים. לעומת זאת, אם הפחתת הנזק חייבה הוצאה כספית מסוימת, שגם היא מוגדרת כ"סבירה" בהתאם לנסיבות הספציפיות – הצד שהפר את החוזה מחויב להחזיר את עלות ההוצאות לצד השני.

קביעת פיצויים מוסכמים בחוזה

שני צדדים שחותמים על חוזה יכולים לכלול בו גם סעיף שמסדיר את נושא הפיצויים במקרה כל הפרה. כלומר, סעיף שבו ייקבע גובה הפיצוי שישלם כל אחד מהצדדים אם יפר את החוזה. במקרה כזה, מתבטלת חובת הוכחת הנזק: כשיש הוכחה ברורה לכך שהתבצעה הפרה של החוזה, ניתן להפעיל מייד את סעיף הפיצויים.

במקרים אלה גם אין חובה לפעול להפחתת הנזק כתוצאה מההפרה (אם כי כמובן כדאי לנסות לעשות זאת משיקולים כלכליים).

שימו לב: בית משפט רשאי להפחית את הסכום שישולם בפועל, אבל לא לבטל כליל את חובת הפיצוי.

מהי "הגנת הסיכול"?

בואו ניקח לצורך הדוגמה את המקרה הפשוט ביותר: הסכם עבודה בין עובד למעביד. כאשר קורה אירוע בלתי צפוי, אשר מאלץ את העובד להגיע ח"ו לבית חולים, או אירוע הגוזל ממנו את היכולת לקיים את הסכם ההעסקה שלו ולמעשה מכריח אותו להתפטר מהעבודה, הרי שבשעת אירוע כזה נכנסת הגנת הסיכול לתוקף.

מהי משמעותה של הגנת הסיכול?

הגנה זו למעשה מבטלת את אופן הטיפול האפשרי בחוזה במידה והופר, שלא כפי שהיה קורה במצב שגרתי. במצב שגרתי, כאשר חוזה מופר ישנן שתי אפשרויות – או לאכוף את החוזה או לבטל אותו. במקרי קצה מסוג זה, החוק למעשה מותיר לנו לסכל את החוזה מבלי לבצע אף אחד מאלה. חשוב לציין כי יש סייגים נוספים בחוק, והגנת הסיכול לא פועלת באופן כה חד משמעי. 

הפרשנות של הפסיקה בתחום והחשיבות של ליווי משפטי מקצועי

סיכול חוזה הוא מנגנון הגנה למצבים ספציפיים, שבהם אחד הצדדים לחוזה לא יכול לקיים אותו עקב נסיבות יוצאות דופן שאינן בשליטתו. חשוב להדגיש כי הפסיקה המקובלת בתחום מבוססת על פרשנות מצמצמת, של התנאים שבהם ניתן להפעיל את המנגנון הזה – וזאת מתוך הכרה בכך שמתן פתח רחב מדי לסיכול חוזים, עלול לערער את עצם האפשרות לחתום על חוזים ולהתנהל לפיהם.

בהתאם ישנה חשיבות רבה לבחירה מושכלת של עורך דין, הן כשחותמים על חוזה מכל סוג שהוא, הן כששוקלים להפר חוזה ונזקקים לחוות דעת האם מדובר בסיכול שיתקבל על-ידי בית משפט, והן במקרים שבהם נגרם לכם נזק כתוצאה מהפרה.

עו"ד אייל רייפר הוא עורך דין מומחה בעל ניסיון רחב היקף בתחום המשפטי ובעולם העסקים גם יחד. השילוב מאפשר לו לספק ליווי משפטי מועיל במיוחד בכל המקרים הרלוונטיים לסיכול חוזה, והוא עושה זאת מתוך תחושת אחריות מלאה, על בסיס חשיבה מעמיקה שלוקחת בחשבון כל פרט ופרט, ובשקיפות מוחלטת.

לסיכום

הדינים הנוגעים לסיכול חוזה עשויים להיות מורכבים ודורשים בחינה מעמיקה של נסיבות המקרה, הן בשל הפרשנות המצמצמת בפסיקה והן בשל ההשלכות המשפטיות האפשריות לכל צד.

אם אתם מתמודדים עם סוגיית הפרת חוזה ומבקשים לבדוק האם מתקיימים התנאים לסיכול, או זקוקים לייעוץ וליווי משפטי בכל היבט של יחסים חוזיים, מומלץ לפנות אל משרד עורכי דין דרעי רייפר. המשרד, המשלב מומחיות משפטית וניסיון מעשי בעולם העסקים, יעניק לכם ליווי מקצועי ושקוף מתחילת התהליך ועד לסיומו, וידאג להגן על זכויותיכם באופן יסודי ובהתאם לנסיבות הייחודיות של כל מקרה.

אהבתם? שתפו:
תמונה של עו''ד אייל רייפר​

עו''ד אייל רייפר​

עו"ד אייל רייפר, שותף מייסד במשרד דרעי-רייפר ושות', הוא מומחה בתחום ההוצאה לפועל, זכויות עובדים ותיקי חייבים וזוכים. עם ניסיון עשיר בעבודה בפרקליטות ובהוצאה לפועל, אייל מביא עמו הבנה מעמיקה של המערכת המשפטית ויכולת ייחודית להעניק ללקוחותיו פתרונות משפטיים מדויקים ואפקטיביים. בנוסף, לאייל יש ניסיון עסקי נרחב בישראל ובארצות הברית, מה שמאפשר לו לשלב תובנות מעולם העסקים בניהול תיקים משפטיים, ולהבטיח גישה מקיפה ומותאמת אישית לכל לקוח.

מאמרים בנושא משפט מסחרי

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: