מהו סיכול חוזה? למעשה, במקרים בהם הפרת החוזה קרתה כתוצאה מהטעייה של הצד השני, או כתוצאה מנסיבות אחרות אשר המפר לא ידע עליהן, הצד שלכאורה סעיפיו הופרו – לא יוכל לקבל את הפיצויים או את האכיפה המגיעים לו במסגרת ההתקשרות.
קצת על הפרת חוזה
אי עמידה בסעיפי החוזה מצד אחד מהצדדים החתומים עליו, היא לא דבר נעים – על אף שהוא נפוץ. זה קורה בדרך כלל דווקא ברגע בו אנשים אינם מצפים לכך, ואכן – לא מדובר במקרה נעים עבור כל אחד. כשכל אחד מן הצדדים לא עומד בהתחייבויות שלו, בין אם מדובר על התחייבויות כספיות, או בפעולות שעליו לעשות – זה מותיר אותנו במצבים של חוסר ברירה, כאשר אנו לא רואים את האור שבקצה המנהרה. יש לציין אפוא, כי החוק מציב בפנינו אפשרויות טובות נוספות, ודרכים להתגמש – הרי זאת הסיבה בגינה חתמנו יחד עם הצד השני על החוזה מלכתחילה. חשוב להבין כי לעיתים, הפרת חוזה קורית בשל העובדה שצד אחד קרא את החוזה והצד השני לא הבין את תוכנו ומשמעויותיו לעומק. לפיכך, כשהחוזה מופר, ניתן לדרוש את אכיפתו או את ביטולו בבית המשפט, מה שיוביל לפתרון הוגן עבור שני הצדדים, עד כמה שאפשר בהתאם לחוק ולעוצמת הנזק שיצרה ההפרה.
באותה נשימה צריך לומר שצד שלישי, שלא חתם על החוזה – כמעט בשום מקרה לא יכול להיות חלק מהפרת החוזה – פרט למקרים כגון סיכול חוזה, שם המקרים עשויים להיות מעט מורכבים יותר, שכן חתימה על החוזה יכולה להיות מונעת משיקולים זרים כמו צדדים שלישיים ועל כן – מפאת קוצר המאמר איננו יכולים להציג את כלל המקרים והסייגים שבחוק. אך באופן כללי ניתן לומר שעלינו לבחון את הדברים בבחינת כל מקרה לגופו. אם קרה לכם מקרה דומה וברצונכם לסכל את החוזה, המשיכו לקרוא.
מהי “הגנת הסיכול”?
בואו ניקח לצורך הדוגמה את המקרה הפשוט ביותר: הסכם עבודה בין עובד למעביד. כאשר קורה אירוע בלתי צפוי, אשר מאלץ את העובד להגיע ח”ו לבית חולים, או אירוע הגוזל ממנו את היכולת לקיים את הסכם ההעסקה שלו ולמעשה מכריח אותו להתפטר מהעבודה, הרי שבשעת אירוע כזה נכנסת הגנת הסיכול לתוקף.
מהי משמעותה של הגנת הסיכול?
הגנה זו למעשה מבטלת את אופן הטיפול האפשרי בחוזה במידה והופר, שלא כפי שהיה קורה במצב שגרתי. במצב שגרתי, כאשר חוזה מופר ישנן שתי אפשרויות – או לאכוף את החוזה או לבטל אותו. במקרי קצה מסוג זה, החוק למעשה מותיר לנו לסכל את החוזה מבלי לבצע אף אחד מאלה. חשוב לציין כי יש סייגים נוספים בחוק, והגנת הסיכול לא פועלת באופן כה חד משמעי.