כאשר אנו מדברים על תביעות ייצוגיות, אנחנו למעשה מדברים על תביעות אזרחיות שאותן מגיש אדם אחד בשמה של קבוצת אנשים. אחת המטרות העיקריות של כלי משפטי זה היא להעניק את האפשרות לכל מי שנגרם לו נזק קטן יחסית בעקבות פעולה כלשהי של גוף עוצמתי, לצורך הדוגמא נזק כתוצאה מפעולה של אחת הרשויות הציבוריות, להגיש תביעה [ראו גם: איך כותבים כתב תביעה?] בשמה של הקבוצה אשר כוללת בתוכה את כל האנשים להם נגרם נזק כתוצאה מן ההתנהלות של הגוף המדובר, באופן הזה ניתן ליצור תביעה רצינית וגדולה לצורך תביעת פיצויים בסכומים גדולים.
קו החשיבה העיקרי אשר עומד בבסיס התביעות הייצוגיות אומר כי לאנשים אשר חוו נזק קטן בעקבות פעולה מסוימת של גוף עוצמתי לא שווה להגיש תביעה אישית התובעת סכום כספי נמוך. מעבר לכך לגופים גדולים וחזקים יש את האפשרות להשתמש בידיעה זו לצורך טובתם האישית כדי שלא ייאלצו לתת דין וחשבון.
מהם התנאים להגשת תביעות ייצוגיות?
בשונה מתביעות רגילות, אלו מתחילות בהגשה של בקשות לצורך אישור התביעות. הכוונה היא שעל התובע הייצוגי להגיש בקשה שבה הוא מבקש לקבל אישור לצורך קיום של הליכי תביעה ייצוגית. על מנת לקבל אישור להגשת תביעה ייצוגית יש לעמוד בשישה תנאים עיקריים מצטברים, רק במקרים שבהם כל התנאים מתקיימים מתקבל אישור להגשת תביעה ייצוגית. התנאים שבהם יש לעמוד הם:
- נושא התביעה – יש להגיש כל תביעה ייצוגית בהתאם למפורט בתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, תשס"ו-2006 או בהתאם להוראות חוק מפורשות המאפשרות הגשה של תביעות ייצוגיות.
- זהות התובע הייצוגי – האדם אשר מגיש את התביעה הייצוגית חייב להיות בעל קשר כלשהו לתביעה. לבית המשפט יש את הסמכות לאשר תביעות ייצוגיות גם במקרים בהם תנאי זה אינו מתקיים ורק אם מחליפים את התובע הייצוגי.
- קבוצה – תביעות ייצוגיות חייבות להתבסס על עובדה הנוגעת לכל החברים בקבוצה או שמא על שאלה מהותית של משפט.
- הסיכויים להצלחת התביעה – חייב להיות סיכוי סביר באשר לכך שהנושאים המדוברים אכן יוכרעו לטובתה של הקבוצה כחלק מהתביעה הייצוגית.
- הליך ייצוגי הוא הדרך הנכונה – אם מעוניינים להגיש תביעה ייצוגית, ההליך הייצוגי צריך להיות דרך יעילה והוגנת בה ניתן לפעול על מנת להכריע את המחלוקת שעליה מדובר.
- התאמה בין מסגרת התביעה לבין חברי הקבוצה – ניתן להניח כי העניין הנוגע לכל החברים בקבוצה ינוהל במהלך התביעה הייצוגית בצורה הולמת ובתום לב.
*הבהרה: האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד ואינו משמש כתחליף לייעוץ/ליווי משפטי. אין לראות באמור משום המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהליכים, וכל המקבל החלטה על פי מאמר זה עושה זאת על שיקול דעתו ותחת אחריותו הבלעדית.