מקרקעין

כשאנחנו מדברים על מקרקעין , נכללים בו מגוון סוגים ותחומים: קנייה ומכירה של דירה, חוזי שכירות, ליקויי בניה ועוד.

החשיבות של עורך דין טוב בענייני מקרקעין  היא גבוהה למדי, שכן בהיעדר עורך דין איכותי בקניה של דירה, למשל, ניתן לאמוד את הדירה על טיבה ולהיות סבורים שהכל בסדר – אך בפועל, לא מעטים הם המקרים בהם אנשים רכשו דירה עם בדיקות רשלניות מצד עורך הדין, וכך ספגו נזקים שעלו להם מאוחר יותר. למעשה, פי כמה מהעלות המקורית של עו”ד. זו רק דוגמה אחת מיני רבות.

במאמרים הבאים נעשה לכם סדר בכל הנוגע לכל נושאי המקרקעין ונסביר מהו תפקידו של עורך הדין בתהליך!

תחומי עיסוק בנושא מקרקעין

שאלות ותשובות במקרקעין

האינטרס של המוכר הינו לקבל את התשלום המלא על הנכס, בהתאם להסכם המכר ובמועד שנקבע בו. כמו כן, יש לו אינטרס להבטיח שלא תהיה עילה לתביעה כלפיו. האינטרס של הקונה לעומתו, הוא לקבל את הבעלות בטאבו על הדירה כשהיא נקיה משיעבודים/עיקולים ולקבל דירה במצב שסוכם ונבדק מבעוד מועד.

הדבר הראשון שנעשה הוא לבדוק איך בדיוק ייראה הפרויקט. אנחנו אמנם לא יכולים לדעת איך זה ייראה במציאות, אך יש הרבה מערכות ממוחשבות שדרכן אנחנו יכולים לדעת איך הדברים נראים בשטח, ויהיה ממש חבל לא להשתמש בעובדה זו. דבר נוסף, מומלץ מאוד לבדוק עם הקבלן איזה בן אדם הוא? האם הוא אמין? האם הוא עשה עסקאות כאלה בעבר? האם יש לו שם בתחום? איזה חוסן כלכלי יש לו? מה אנשים אחרים חושבים עליו? כולנו שמענו בחדשות על סיפורים של אנשים שנעקצו במאות אלפי שקלים או נכנסו ל”הרפתקאות” עם נוכלים, בעקבות אמון יתר באנשים שהם עובדים איתם. יש דברים נוספים שכדאי לבדוק, ובהחלטה חשובה כמו זו – לא כדאי להקל ראש.

על פי החוק במדינת ישראל, זיכרון דברים הינו מסמך משפטי מחייב (זאת על עף העובדה שאנשים רבים נוטים לחשוב כי מדובר במסמך בעל ערך נמוך יותר שיכול רק “לשריין” את הסכמת הצדדים). זיכרון דברים הכולל בתוכו את הפרטים של הצדדים בעסקה, את הפרטים של הנכס, את המחיר שלו ואת החתימות של הצדדים בעסקה, הדין של מסמך זה שווה ערך לדין של חוזה רכישה או מכירה של נכס. מן האמור ניתן להבין כי כדאי להימנע מעריכה של זיכרון דברים מאחר ובמרבית המקרים מסמכים מסוג זה נערכים לפני שהצדדים פסקה שוכרים את השירותים של עורך דין כדי שייצג אותם בעסקה, והם לא יודעים מה מצבו של הנכס והאם הוא אכן תואם את התיאורים. יתר על כן מהרגע בו חותמים על זיכרון דברים הרשויות יכולות להתחיל למנות מועדים לתשלומי מיסים למרות שעדיין לא נחתם הסכם מלא.

התשובה הקצרה היא חד משמעית כן – כאשר רוכשים דירה חדשה מקבלן בחלק גדול מן המקרים הקבלן מעמיד עורך דין בשביל היורשים והם אפילו משלמים לו על זה. אך אם תתעמקו בסעיפים השונים בהסכם אתם תגלו כי רשום בו בצורה מפורשת שעורך דינו של הקבלן יכול לייצג אך ורק את הקבלן. ישנם רוכשים רבים שאינם מודעים לכך והלכה למעשה הם נשארים ללא ייצוג וייעוץ הולם בעסקה שהם מקיימים עם הקבלן. במקרים מסוג זה הקבלן יכול לנסות לגרום לרוכשים לשלם על פעולות שונות שעליהן הוא צריך לשלם בהתאם לחוק במדינת ישראל. יתר על כן, ללא ייצוג הולם של עורך דין הרוכשים אינם יכולים לדעת האם הקבלן מקפח את הזכויות שלהם או לא מספק להם דברים שעליו לתת להם בהתאם לחוק. לאור העובדה כי רוב האנשים אינם בעלי ידע רב בתחום המקרקעין, ומן הצד השני מדובר בתחום בו מתקיימות תביעות רבות בנוגע לעסקאות שלא צלחו, חשוב מאוד לשכור את שירותיו של עורך דין בעל התמחות בתחום לכל עסקת מקרקעין.

במסגרת הליכי פירוק שיתוף במקרקעין מספיק שאחד מן השותפים בנכס ירצה בקיום ההליך כדי להוציא אותו לפועל. גישה זו נובעת מהתפיסה המוסרית האומרת כי אין אפשרות לחייב אדם לקיים שותפות עם אחרים במידה והוא לא רוצה בכך. מכאן ניתן להבין כי הליכי פירוק שיתוף במקרקעין אינם תלויים ברצון של כלל השותפים בנכס ואין להם אפשרות לאיים אחד על השני, לא משנה מה גודל החלק שלהם בנכס.

על מנת לפנות שוכר מנכס מקרקעין יש להגיש תביעה לסילוק יד. התביעה מתבררת עד 90 ימים מקסימום.

כאשר מפרקים שיתוף בדרך של חלוקה בעין למעשה מחלקים את נכס המקרקעין למספר יחידות בעלות גודל שווה או בגדלים שונים ( אם כל אחד מן השותפים הוא בעל אחוזים אחרים על הנכס). במקרים בהם ניתן לפעול בדרך של חלוקה בעין אפשרות זו תמיד תיבחר מכיוון שכל אחד מן השותפים במקרקעין מקבל את חלקו מבלי שיתר השותפים נפגעים בצורה כזו או אחרת.

מאמרים בנושא מקרקעין

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

התקשרו 050-711-8585 או השאירו פרטים:
זקוקים לסיוע מהיר? נשמח לעזור בכל שאלה: