חוק שנועד להסדיר את נושא הירושה הטבעית של אדם במדינתנו הוא חוק הירושה, תשכ”ה-1965. בחוק זה, מטרת המדינה היא להסדיר את כלל העניינים הנוגעים לירושה של אדם לאחר מותו. לא מעט אנשים במדינת ישראל סבורים כי במותו של אדם, רק הצוואה קובעת – אך מה קורה כאשר אין צוואה? כאן חשוב להבין, שההתייחסות של המערכת המשפטית לענייני ירושה וענייני צוואה היא שונה.
חלוקת ירושה יכולה להתבצע באחת משתי הדרכים הבאות: חלוקת ירושה על פי צוואה, או חלוקת ירושה על פי החוק. כאשר בעל הירושה נפטר מן העולם, ולא מותיר אחריו צוואה בעלת תוקף משפטי, אשר כוללת הוראות מובנות ומקיפות בקשר לדרך חלוקת הירושה לאחר מותו – הרי שבמקרים מסוג זה, יש לחלק את הירושה בין יורשיו החוקיים של בעל הירושה על פי צו ירושה.
מהי ירושה?
לכל אדם, ניתנת הבחירה החופשית – האם ברצונו להוריש את הרכוש שלו באמצעות צוואה או ליורשיו הטבעיים? במקרה שלא קיימת צוואה, היורשים של בעל הירושה יבחרו על פי חוק הירושה. בחוק הירושה מצוינים, בין היתר ובאריכות, מי יהיו יורשיו של המנוח ומהו החלק שכל אחד מהם יקבל.
לפי סעיף 1 בחוק, כאשר אדם נפטר מן העולם הרכוש שלו מועבר ליורשיו הטבעיים – חצי מהרכוש מועבר לבן או בת הזוג שלהם במהלך חייהם וחצי נוסף מועבר לילדיהם. חוק הירושה קובע כי בן/בת הזוג של המנוח והילדים שלו מוגדרים כ-“יורשים על פי דין”.
חוק הירושה מתייחס גם למקרים שבהם למנוח אין ילדים או שמא בן/בת זוג, במקרים מהסוג הזה רכושו של המנוח יעבור להורים שלו. אם ההורים של המנוח לא בחיים, הרכוש של המנוח מועבר למדינת ישראל.
מהי צוואה?
צוואה הנערכת כראוי ובהתאם לחוק היא למעשה מסמך מחייב אותו עורך אדם טרם מותו. במסגרת הצוואה, כל אדם רשאי לקבוע מי יהיו אלו שיקבלו את הרכוש שלו ואת הנכסים שצבר במהלך חייו לאחר מותו, ולכל אדם יש את האפשרות להחליט בהתאם לרצונו החופשי. לכל אדם יש את האפשרות לערוך צוואה בצורה עצמאית ומבלי להוציא על כך כסף.
נושא הצוואה הוא בעל חשיבות רבה מכיוון שצוואות הן אלו המעניקות לבני אדם את האפשרות להחליט ולדעת מי יקרה עם הנכסים והרכוש שלהם לאחר מותם. יש לציין כי צוואה כיום לא רק משמשת עבור דברים חומריים, אלא שבני אדם יכולים להעביר מסרים ליורשים שלהם במסגרת צוואתם.
*האמור הינו בגדר מידע כללי בלבד, ואין לראות בו כהמלצה לנקיטה/אי נקיטת פעולה מסוימת. כל המקבל החלטה על סמך האמור לעיל מבצע זו על סמך אחריותו בלבד.